Με περισσότερα από 500 κτίρια εγκαταλελειμμένα, με τους μετανάστες να αγοράζουν ακίνητα έναντι πινακίου φακής και τα μισά σχεδόν καταστήματα κλειστά, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας βουλιάζει εν μέσω εξαγγελιών για αναπλάσεις. «Πρόκειται για γειτονίες που έχουν υποβαθμιστεί σε τέτοιον βαθμό, ώστε πολλές πολυκατοικίες και ισόγεια καταστήματα να είναι άδεια επί χρόνια» επισημαίνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της E-Real Estates Θεμιστοκλής Ανδρέας Μπάκας. Στις πρώην μεγαλοαστικές συνοικίες του κέντρου σήμερα πωλούνται περίπου 1.000 σπίτια από 600 ευρώ / τ.μ.
Μόνο οικονομικοί μετανάστες και παράνομοι αλλοδαποί κινούνται σε περιοχές όπως κάτω από το Δημαρχείο, στον Κολωνό, ορισμένα σημεία στο Μεταξουργείο, στην περιοχή κάτω από την Ομόνοια, στην πλατεία Βικτωρίας, στον Αγιο Παντελεήμονα και στην πλατεία Αμερικής. «Η εικόνα του χάους έχει διώξει τους περισσότερους Ελληνες, οι οποίοι ενοικιάζουν τα παλαιά διαμερίσματά τους σε ξένους, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι πολλοί μετανάστες είναι πλέον ιδιοκτήτες σπιτιών» επισημαίνει ο κ. Μπάκας.
Ακόμα και διαμερίσματα νεόδμητα, ρετιρέ 6ου και 7ου ορόφου, πωλούνται 1.200 ευρώ /τ.μ., ενώ οι κατώτερες τιμές στις παραπάνω περιοχές μπορεί να φτάσουν τα 550 ευρώ / τ.μ. Η παρακμή απεικονίζεται στις τιμές των ακινήτων που έχουν συρρικνωθεί σε πολύ μεγάλα ποσοστά, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι περισσότερα από 500 σπίτια πωλούνται στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, η οποία έχει μετατραπεί σε συνοικία φόβου. Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο, κάθε λεπτό καταγράφεται και μια εγκληματική ενέργεια στη Βικτώρια και στον Αγιο Παντελεήμονα, όπου οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι ετοιμάζονται για εσωτερική μετανάστευση.
Οπως λέει ο κ. Μπάκας, «οι μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας με νόμιμα ή μη έγγραφα υπολογίζονται σε 200.000. Η παρουσία αλλοδαπών επιχειρήσεων αυξάνεται συνεχώς και σήμερα ξεπερνά το 30% της συνολικής εμπορικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, στις οδούς Σοφοκλέους, Σωκράτους, Ευριπίδου και Κολοκυνθούς το ποσοστό ανέρχεται στο 40%. Οι εταιρίες ακινήτων καταγράφουν ραγδαία αύξηση στα ξενοίκιαστα μαγαζιά, με τον δείκτη διαθεσιμότητας εμπορικών χώρων στο Ιστορικό Τρίγωνο να έχει ξεπεράσει σήμερα το 40% (δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο εμπορικούς χώρους είναι προς ενοικίαση), ενώ το 2009 ήταν μόλις 17%».
Φώτης Κόλλιας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου