Στο παραμύθι της -διά του Μνημονίου- σωτηρίας της Ελλάδας δεν πρωταγωνιστούν πανέμορφες πριγκίπισσες και ατρόμητοι πρίγκιπες, παρά μόνο δράκοι-δανειστές, οι οποίοι εδώ και καιρό κατακρεουργούν εντόκως και συστηματικώς ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια της χώρας.
Ακόμη ένα επεισόδιο του τρομακτικού αυτού παραμυθιού -που έχει λάβει πλέον τις ρεαλιστικότερες διαστάσεις του- αφηγήθηκε χθες στις σελίδες της η «Wall Street Journal». Σύμφωνα με την εφημερίδα λοιπόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φέρεται να έχει διαφορετική άποψη από τη Γερμανία σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου οικονομικού προγράμματος
της Ελλάδας. Μια άποψη... άτοκα (;) «ανθρωπιστική», που κανείς δεν ξέρει κατά πόσο πρέπει να μας κάνει να ανησυχούμε προκαταβολικά για τα μελλούμενα.
Στο δημοσίευμα με τίτλο «Η διαμάχη της Γερμανίας - ΔΝΤ καθυστερεί τη συμφωνία για την Ελλάδα», οι δύο βασικοί δημόσιοι πιστωτές της χώρας μας έχουν ριζικά διαφορετική προσέγγιση για το πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που καθυστερεί η ανακοίνωση της συμφωνίας της Αθήνας με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» των ομολόγων (PSI), η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες.
Το ΔΝΤ, σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι η απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους των 200 δισ. ευρώ που έχουν οι ιδιώτες πιστωτές δεν επαρκεί για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως προβλέπουν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Το Ταμείο θεωρεί ότι, για να είναι αξιόπιστη η συμφωνία, θα χρειαστούν θυσίες (!) και από τους δημόσιους πιστωτές στην Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δηλαδή, αλλά και από τις χώρες της ευρωζώνης.
Στον αντίποδα, η Γερμανία εμμένει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει άλλη συμμετοχή των δημόσιων πιστωτών και ταυτόχρονα δεν θέλει να καλυφθεί με νέα ευρωπαϊκά δάνεια το αυξανόμενο κενό στη χρηματοδότηση του καινούργιου ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα μάλιστα με τη «Wall Street Journal», η Γερμανία επιθυμεί να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό.
«Η Γερμανία αισθάνεται ότι είναι στριμωγμένη από το ΔΝΤ» δήλωσε στην έγκυρη οικονομική εφημερίδα για το θέμα ο πρώην αξιωματούχος της Ε.Ε., ο οποίος τώρα εργάζεται ως αναλυτής του Eurasia Group Ματάμπα Ράμαν στη Νέα Υόρκη. Οπως σημείωνε χθες η εφημερίδα για τη γερμανική διαφωνία, «αυτό είναι το πλαίσιο, σύμφωνα με αναλυτές, πάνω στο οποίο έγινε η πρόταση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα για τον μελλοντικό μερικό έλεγχο του ελληνικού προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες, η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας».
Τη στιγμή πάντως που φαίνεται να κορυφώνεται η μάχη ανάμεσα στους δύο... δράκους του μνημονιακού παραμυθιού, ο Πολ Τόμσεν, ένας μάλλον τρελός Δανός ιππότης, που έχει βαλθεί να μας σώσει με το στανιό από του χρέους τα δόντια, σε συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι η λιτότητα βλάπτει την Ελλάδα και ότι πλέον στη χώρα μας «η κοινωνική ανεκτικότητα και η πολιτική στήριξη έχουν τα όριά τους»! ...Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα!
Γιώργος Τραπεζιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου