Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Η τεχνητή ευμάρεια και το παράνομο χρέος

Μας κοροιδεύουν κατάμουτρα. Είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπόι, ότι οι Έλληνες έζησαν «δανεισμένη και τεχνητή ευμάρεια». Και δεν βρέθηκε ούτε ένας από τον όμορφο και αγγελικά πλασμένο πολιτικό κόσμο της χώρας να του θυμίσει ποιοι τελικώς και ασφαλώς κέρδισαν από την «ευμάρεια» αυτή. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε παραδεχτεί ότι, επί έτη οι ισχυροί, με πρώτη τη Γερμανία, έστελναν εμβάσματα «ευμάρειας» στην Ελλάδα για να αγοράζουμε τα προϊόντα τους.
Μέχρι προιόντα ελαττωματικά, ή εξοπλισμό που έγερνε κατάφερναν, να μας φορτώνουν οι μετρ της μίζας και της........
διαφθοράς!..
Πως δημιουργήθηκε, νομίζετε, το επαχθές και απεχθές τμήμα του δημόσιου χρέους;
Ωστόσο, είναι απορίας άξιον, που δεν έχει τύχει όχι μόνο της επιβαλλόμενης ενίσχυσης, αλλά ούτε της στοιχειώδους προβολής η πρωτοβουλία για τον σχηματισμό διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό Κ. Λαπαβίτσα «η επιτροπή θα απαιτήσει να της ανοιχτούν οι συμβάσεις, τις οποίες θα μελετήσει για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να διαπιστώσει το ποιόν του χρέους. Αποφασιστική σημασία στο σημείο αυτό θα έχει το απεχθές ή παράνομο χρέος».
Μπορεί αυτή η ομάδα να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο;
Ο Ερίκ Τουσέν, πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση των Χρεών του Τρίτου Κόσμου, σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε ότι «διεξάγοντας έναν έλεγχο του χρέους προκειμένου να καθοριστεί το παράνομο τμήμα του οδηγείσαι στην ακύρωσή του, μέσα από νόμιμες, κυρίαρχες ενέργειες που μπορεί να κάνει ένα κράτος. Αν ένα κράτος αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι ένα τμήμα των χρεών που του ζητούν να αποπληρώσει είναι παράνομο, μπορεί να το ακυρώσει, να το αποκηρύξει».
Θα ζητήσει η κυβέρνηση τον λογαριασμό γι' αυτά τα χρέη, τα οποία καλείται να διπλοπληρώσει ο ελληνικός λαός; Θα συσταθεί επιτέλους επιτροπή για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους;
Η πρόταση αποκτά επείγουσα σημασία, καθώς η αναδιάρθρωση είναι επί θύραις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου