Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Το πρόγραμμα «κοινωνικής εργασίας» μοιάζει με ασπιρίνη στον καρκίνο ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ


Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος επισημαίνει ότι το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε βουλευτές και τοπικούς παράγοντες να κρατούν σε πολιτική ομηρία τους ανέργους έναντι ψιχίων
Ως ασπιρίνη στον καρκίνο, χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Καβάλας το περιβόητο πρόγραμμα «κοινωνικής εργασίας» που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας που καλπάζει. Πάνω από 3.000 είναι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για 84 θέσεις εργασίας στην καθαριότητα του δήμου Καβάλας. Ο Σύλλογος καλεί σε συσπείρωση γύρω του για να διεκδικηθούν ουσιαστικά μέτρα και παράλληλα καλεί στην συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά τη Κυριακή στις 10 το πρωί στη πλατεία Καπνεργάτη.
Όπως τονίζει ο Σύλλογος, η κυβέρνηση αφού εκτόξευσε την ανεργία στο 15,1% επίσημα (ανεπίσημα ξεπερνά το 20%), αφού προώθησε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων,την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, πετά τώρα ξεροκόμματα με το πρόγραμμα «κοινωνικής εργασίας». Είναι η ίδια κυβέρνηση που πριν ένα χρόνο κατάργησε τις «ανήθικες και αντεργατικές» συμβάσεις stage και τώρα φέρνει την «κοινωνική εργασία» σαν ασπιρίνη που θα ανακουφίσει από το καρκίνο των χιλιάδων απολύσεων που φέρνει το μνημόνιο.
Όσον αφορά το πρόγραμμα «κοινωνικής εργασίας» τονίζει ότι:
- Ο μισθός καταργείται και μετατρέπεται σε επίδομα, μέχρι 625 ευρώ, που είναι κάτω και από τα κατώτερα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
- Η ασφάλιση εμφανίζεται σαν επιπλέον παροχή, αν και είναι υποχρέωση του εργοδότη και κατάκτηση του εργαζόμενου.
- Τα πεντάμηνης διάρκειας προγράμματα θα είναι απλωμένα μέσα σε ένα χρόνο και οι απασχολούμενοι σε αυτά θα είναι δεμένοι χειροπόδαρα, έρμαια των βουλευτών, των αυτοδιοικητικών παραγόντων, των αιρετών, αλλά και των ενδιάμεσων φορέων διαχείρισης των προγραμμάτων.
- Αποτελεί σκάνδαλο ολκής ότι οι ενδιάμεσοι φορείς και κυρίως το ΕΥΚ θα μετατραπούν σε εταιρείες ενοικιάσεως φθηνού εργατικού δυναμικού και θα αμειφθούν για τις «υπηρεσίες» τους.
- Οι απασχολούμενοι μετά τη λήξη των προγραμμάτων δεν θα έχουν δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας.
Ο Σύλλογος εκτιμά πως είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, η περιφέρεια και ο δήμος θα χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα αυτά σαν ένα πεδίο ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων, με στόχο την ανακύκλωση της ανεργίας, τη συγκράτηση των στατιστικών στοιχείων και κυρίως το ξήλωμα του κανονικού εργασιακού μοντέλου, με ασφάλιση και αξιοπρεπή μισθό.
Καλεί τους άνεργους, τους απολυμένους, τους επισφαλώς εργαζόμενους να οργανωθούν στο Σύλλογο, γιατί μόνο ενωμένοι έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν σταθερή και μόνιμη εργασία και άμεσα μέτρα ανακούφισης, όπως: Παράταση του επιδόματος όσο διαρκεί η ανεργία, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απαλλαγή πληρωμών ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ, απαλλαγή από δάνεια πρώτης κατοικίας, ένσημα για τους πάνω από 55 ετών…
Τέλος δηλώνει τη συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10πμ στη πλατεία Καπνεργάτη, αλλά και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση που θα γίνει στα πλαίσια της πανελλαδικής και πανεργατικής απεργίας στις 11 Μαίου, επίσης στη πλατεία Καπνεργάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου