Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Οι Έλληνες στη φτώχεια και η Ελλάδα στα όρια της χρεοκοπίας




Να  που μας έφτασε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου 
με την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ και 
την υπογραφή του Μνημονίου πριν ένα χρόνο 

 

  • 30% κάτω μισθοί και  συντάξεις
  • Στο 20% η ανεργία
  • Λουκέτα στην αγορά
  • Σε απόγνωση οι ελεύθεροι επαγγελματίες
  • Τα spread από 250 μονάδες πέρυσι εκτινάχθηκαν στις 1120
 Ήταν 23 Απριλίου 2010 όταν ο πρωθυπουργός πήρε το αεροπλάνο για το Καστελόριζο και ανακοίνωσε με φόντο το λιμάνι του νησιού την εξάρτηση της Ελλάδας από την τρόικα και τον αποκλεισμό της από τις αγορές. «Φόρεσε» το αποφασιστικό του ύφος, στάθηκε μπροστά στην κάμερα και δήλωσε: «Πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά... Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες… Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε».
Ένα χρόνο μετά αποδεικνύεται ότι όντως τα… κατάφερε γιατί αν μη τι άλλο έπρεπε να προσπαθήσει αρκετά ώστε να φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι της χρεοκοπίας και να την παραδώσει οριστικά στις αγκάλες των διεθνών συμφερόντων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τέσσερα στοιχεία είναι αρκετά για να αναδειχθεί το μέγεθος του κατορθώματος:
Στις 23 Απριλίου 2010 το spread του δεκαετούς ομολόγου είχε εκτοξευτεί σε διάστημα έξι μηνών από τις 250 μονάδες στις 1.020 ενώ σήμερα μετά από την «τιτάνια προσπάθεια», όπως την αποκαλεί ο πρωθυπουργός, βρίσκεται ακόμη ψηλότερα στις 1.120 μονάδες!


Στις 6 Μαΐου 2010, την ημέρα ψήφισης του Μνημονίου, δήλωνε στη Βουλή απευθυνόμενος στον Σαμαρά: 
«Οι υποβαθμίσεις στη χώρα μας ήρθαν, επειδή το έλλειμμα ήταν 6% και το φτάσατε 12,5%, επί των δικών σας ημερών. Και φταίει το ΠΑΣΟΚ για την υποβάθμιση, λόγω των δικών σας ελλειμμάτων;».
Παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν τόσο σκληρά μέτρα και έγιναν οριζόντιες περικοπές ύψους 30% σε μισθούς και συντάξεις , εν τούτοις το Έλλειμμα του 2010 έκλεισε στο 10,6%, μειωμένο μόλις κατά 2 μονάδες! «Πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση Ελλείμματος που έχει πετύχει ποτέ η χώρα μας» έλεγε… ενθουσιασμένος ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής!
Το α’ τρίμηνο του 2009, επί κυβέρνησης Καραμανλή και εν μέσω της διεθνούς οικονομικής θύελλας , οι πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες ανήλθαν σε 13,02 δισεκατομμύρια ευρώ. Το α’ τρίμηνο του 2011 οι δαπάνες αυτές, που προσδιορίζουν το κόστος λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, ανήλθαν σε 12,08 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μετά από τόσες περικοπές μισθών – επιδομάτων, απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων, κλείσιμο δημοσίων οργανισμών, νομαρχιών και δήμων εξασφαλίστηκε μόλις 1 δισεκατομμύριο ευρώ, όταν επισήμως το Χρέος έχει αυξηθεί στα 350 δισ. ευρώ και αυτό λέγεται «αποτελεσματική πολιτική περιστολής του κράτους»;
Τη Μεγάλη Τρίτη το Δημόσιο δανείστηκε 1,62 δισ. ευρώ στη δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων με επιτόκιο 4,1%. Τον Οκτώβριο του 2009 στην ίδια δημοπρασία είχε δανειστεί 2,4 δισ. ευρώ με μόλις 0,35% επιτόκιο ενώ τον Απρίλιο του 2010, δύο ημέρες πριν από την ένταξη στην τρόικα, δανείστηκε πάλι από δημοπρασία τρίμηνων εντόκων 2,4 δις ευρώ με 3,65% επιτόκιο.
Οι αγορές ακόμη και σε βραχυπρόθεσμους δανεισμούς όχι μόνο δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ,παρότι εξαρτάται αποκλειστικά από την τρόικα, αλλά σε κάθε ευκαιρία ανεβάζουν το κόστος δανεισμού.

Συνέπειες
Το Μνημόνιο, όπως εξ’ αρχής υποστήριξε ο «Κ», πριν ακόμη καταψηφιστεί από κόμματα της αντιπολίτευσης και τρεις κυβερνητικούς βουλευτές ήταν δεδομένο ότι στηριζόταν σε σαθρά θεμέλια προβλέποντας για παράδειγμα από τη μία μεριά αύξηση της φορολογίας και του ΦΠΑ και από την άλλη μείωση του πληθωρισμού στο 1,5%.
Οι συντάκτες του αγνόησαν την επίδραση του φορο – πληθωρισμού στο συγκεκριμένο μέγεθος (γι’ αυτό και σήμερα ανέρχεται στο 5%) και όταν… παρακάμπτονται τέτοιες… λεπτομέρειες, το μόνο σίγουρο είναι ότι ή το Μνημόνιο γράφτηκε στο πόδι ή γράφτηκε επί τούτου για να οδηγηθεί η Ελληνική κοινωνία σε απαξίωση πρωτίστως και μετά να εκποιηθεί άνευ όρων και ορίων ο εθνικός δημόσιος πλούτος.
Πέρυσι τέτοιες μέρες ο πρωθυπουργός υποσχόταν ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή ώστε να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και πριν από δύο εβδομάδες στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank αναφέρεται ότι η φοροδιαφυγή αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ , κάτι το οποίο όχι μόνο δεν διαψεύδεται από τον υπουργό Οικονομικών αλλά επιβεβαιώνεται από τη δεινή πορεία είσπραξης εσόδων.
Οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν αποσαθρωθεί και τούτο αποδεικνύεται από την τριτη κατά σειρά παράταση που δόθηκε στις αρχές της εβδομάδας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ενώ πέραν της αύξησης του Ελλείμματος που καταγράφεται στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υπάρχει και ένα άλλο κρυφό Έλλειμμα που είναι οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες οι οποίες προσεγγίζουν, αν δεν έχουν ήδη υπερβεί, τα 9,35 δισ. ευρώ (σ.σ. και τούτο γιατί δεκάδες οργανισμοί του Δημοσίου και δήμοι δεν έχουν υποβάλλει λογιστικές καταστάσεις).  
Αστοχία σε όλα  τα επίπεδα
Στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 θα είναι ύψους 9,65 δισ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό όμως του τρέχοντος έτους που κατατέθηκε αμέσως μετά τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, προβλέπονται μέτρα 14,3 δισ. ευρώ ενώ τον Μάρτιο όταν ήλθε η τρόικα για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης απαίτησε επιπλέον μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
 Συνολικά 7 δισ. ευρώ επιπλέον μόνο για το 2011 και έπεται συνέχεια καθώς οι αποκλίσεις στους στόχους του Προϋπολογισμού είναι τεράστιες και κινούνται αυξητικά.
Συγκεκριμένα, το Έλλειμμα του τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζεται το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξημένο κατά 7,8% έναντι στόχου για μείωση του την ίδια περίοδο κατά 3,9!
Τα καθαρά έσοδα  μειώθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 8,1% έναντι στόχου για αύξηση τους κατά 8,5%! Μάλιστα είναι λιγότερα κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου. Δηλαδή όχι μόνο δεν υπάρχει αύξηση αλλά αλματώδης μείωση τους με την εφαρμογή των νέων όρων.
Όσον αφορά  τις επιστροφές φόρων αυτές επίσης μειώθηκαν κατά 22% το 2010 την ώρα που δεν έχει πέσει στην αγορά ούτε ένα ευρώ από κοινοτικά κονδύλια καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη (!) ο επενδυτικός νόμος. Το κλίμα είναι απογοητευτικό λόγω των υψηλότατων φορολογικών συντελεστών, των συνεχών αναπροσαρμογών του ΦΠΑ και της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές των καυσίμων.
Το δε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει «θυσιαστεί» στον βωμό της μείωσης του Ελλείμματος. Ενώ στο Μνημόνιο προβλέπεται οριακή αύξηση κατά 0,6%, οι περικοπές υπερβαίνουν το 55% το πρώτο τρίμηνο του έτους και έρχονται σε συνέχεια της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων κατά 34% τον προηγούμενο χρόνο. 
Το σύνολο των δημοσίων έργων (οδικοί άξονες κτλ) έχουν σταματήσει ενώ οι περισσότερες εργοληπτικές εταιρείες κηρύσσουν αναστολή εργασιών η μία μετά την άλλη.
Όσον αφορά  την αγορά εργασίας, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με τον αριθμό να ανέρχεται επίσημα σε 758.000 άτομα και ανεπίσημα να υπερβαίνει τις 950.000 ενώ μετά την ψήφιση των δύο νόμων που καθιερώνουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ο αριθμός των συμβασιούχων τείνει να υπερβεί τον αριθμό των μόνιμα απασχολούμενων και ο αριθμός των ανέργων γενικά τείνει να υπερβεί τον συνολικό αριθμό των εργαζόμενων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στο τέλος του έτους η ανεργία θα έχει εκτοξευτεί στο 22% (από το 15,1 % του Ιανουαρίου) και 1,2 εκατομμύρια άνεργοι θα συνωθούνται στις ουρές του ΟΑΕΔ για το επίδομα.  

Αγορά
Από τις συνέπειες  της εφαρμογής του Μνημονίου έχουν πληγεί βαθύτατα
α) ο οικοδομικός α κλάδος και ο κλάδος της μεσιτείας ακινήτων, 
β) στο σύνολο τους οι εισηγμένες εταιρείες που για πρώτη φορά στα χρονικά του Χρηματιστηρίου κατέγραψαν ζημιές 4 δισ. ευρώ έναντι κερδών όλα τα προηγούμενα χρόνια και 
γ) το σύνολο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των συλλογικών φορέων του εμπορικού κόσμου, το 22%-25% των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους (σ.σ. πραγματικά και όχι σε επίπεδο εταιρικών μεταβολών) από την εφαρμογή του Μνημονίου μέχρι σήμερα.
Επίσης μεγάλο ποσοστό εταιρειών μετέφεραν τις δραστηριότητες τους σε γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη (Βουλγαρία, Κύπρος) όπου οι φορολογικοί συντελεστές είναι της τάξης του 10%, τέσσερις φορές δηλαδή χαμηλότεροι από ότι στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου