Έχει τέλος ο κατήφορος της οικονομίας και της κυβέρνησης; Αυτό είναι πλέον το βασικό ερώτημα που κυριαρχεί καθώς εξαρτάται η τύχη της χώρας από τις αποφάσεις των επόμενων εβδομάδων. Η άνοδος των spreads στις 1.330 μονάδες, δηλαδή ένα επιτόκιο δανεισμού πάνω από 16,5% για τα δεκαετή ομόλογα, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η εκτόξευση των επιτοκίων δεν είναι μόνο κερδοσκοπία, ή πίεση των αγορών. Είναι και εμφανής αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής και έλλειψη εμπιστοσύνης για το μέλλον της χώρας.
Θα πρέπει μόνο να θυμίσουμε ότι, όταν υπογράφαμε το Μνημόνιο, ένα χρόνο πριν, τα spreads ήταν γύρω στις 500 μονάδες και τότε το οικονομικό επιτελείο μας διαβεβαίωνε ότι με την έλευση της τρόικας θα φτάσουν στα επίπεδα προ κρίσης, δηλαδή γύρω στις 150-200 μονάδες.
Αντ’ αυτού, με σταθερά ανοδικό ρυθμό, τα spreads έφτασαν στα σημερινά επίπεδα και έδειξαν ότι το οικονομικό μοντέλο που επελέγη ήταν αποτυχημένο.
Οι ξένοι που στο παρελθόν αγόραζαν ελληνικά ομόλογα τώρα βλέπουν και προεξοφλούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Και μπορεί για ένα ακόμη χρόνο να μη βγούμε στις αγορές για δανεισμό, όμως, το μήνυμα το πήραμε. Έτσι όπως είμαστε καλύτερα να μην τολμήσουμε να το κάνουμε διότι θα δανειστούμε με επιτόκιο… πιστωτικής κάρτας.
Για να γίνουμε πιο ακριβείς, οι αγορές, πέραν του κερδοσκοπικού παιχνιδιού που παίζεται, έχουν δει τα εξής σε 18 μήνες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ:
- Είδαν το έλλειμμα να μη μειώνεται με βάση τις στοχεύσεις του Μνημονίου.
- Είδαν το χρέος να αυξάνεται δραματικά και η κυβέρνηση να μην μπορεί να κάνει τίποτε.
- Είδαν την ανάπτυξη της χώρας να μην έρχεται ποτέ με αποτέλεσμα να έχουμε πέσει σε βαθιά ύφεση, μεγάλη ανεργία, φτώχεια και εσωστρέφεια.
- Είδαν την κυβέρνηση να αδυνατεί να προωθήσει πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που η ίδια προετοίμασε και προώθησε με ιδιαίτερη θέρμη. Που είναι το άνοιγμα των επαγγελμάτων, που είναι οι μετατάξεις, που είναι η αλλαγή του κράτους και η μείωση των δαπανών;
- Τέλος, είδαν μια κυβέρνηση η οποία παρ’ ότι έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να μην μπορεί να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις εγκλωβισμένη στις εσωκομματικές έριδες και στις κόντρες υπουργών. Για να μη μιλήσουμε για το οικονομικό επιτελείο που δεν μπορεί να μοιράσει δύο γαϊδουριών άχυρα.
Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα βλέπουν οι ξένοι κι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Για να δούμε θα ξαναμιλήσουν για ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στις αγορές;
Ας μην ψάχνει η κυβέρνηση ποιος φταίει και αμήχανη αναζητά “μπαμπούλες” των αγορών. Ας δει τον εαυτό της στον καθρέφτη και θα καταλάβει ποιος είναι ο υπαίτιος της οικονομικής τραγωδίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου