Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Οι καημοί του μνημονίου

 

Πώς και πόσο μειώθηκε το εισόδημα του Έλληνα.

Μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις έμμεσων φόρων, έκτακτες εισφορές, αναπροσαρμογές τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, ήταν ορισμένα από τα μνημονιακά… επιτεύγματα της 1ης χρονιάς.
Το μνημόνιο, κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, δεν άφησε κανέναν στο απυρόβλητο. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην υπέστη συρρίκνωση της τάξεως 4-5% στο στήσιο εισόδημά του, λόγω της φορολογικής επιδρομής.
Κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκαν οι συντελεστές του ΦΠΑ.
Ο ειδικός φόρος στα καύσιμα εκτοξέυθηκε με αποτέλεσμα η τιμή της αμόλυβδης να φθάσει τα υψηλότερα επίπεδα της.... Ευρώπης, Αντίστοιχες επιβαρύνσεις προέκυψαν και από την αύξηση των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα.
Τα εισιτήρια στα Μέσα Μεταφοράς αυξήθηκαν κατά 40% ενώ προέκυψαν επιβαρύνσεις ακόμη και άνω του 8% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Όπως αναφέρει σήμερα η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι είδαν τη δουλειά τους να χάνεται κατά το πρώτο 12μηνο του μνημονίου. Άλλοι υπέστησαν μείωση αποδοχών, λόγω των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα έχασαν δώρα και επιδόματα, ενώ βαθιά το χέρι στην τσέπη κλήθηκαν να βάλουν και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχασαν 13η και 14η σύνταξη, ενώ το εισόδημά τους υπέστη «κούρεμα» λόγω της επαναφοράς εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ.

Τέλος, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά «σημεία» των καιρών του μνημονίου είναι η αύξηση της ανεργίας από 11,3% σε 15,1% μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου