Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ περιμένει με αγωνία την ομιλία του Άκη Τσοχατζόπουλου


Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στη Βουλή, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου για τα υποβρύχια. 
Η πρόταση της πλειοψηφίας, με την οποία συντάσσεται και η αντιπολίτευση, ζητά την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Τσοχατζόπουλου για παθητική δωροδοκία αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η τοποθέτηση του κ. Τσοχατζόπουλου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα πάρει τον λόγο λίγο πριν από την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας. Αν και ο κανονισμός της Βουλής του δίνει το δικαίωμα να τοποθετηθεί όποτε αυτός το επιθυμεί, αναμένεται να τοποθετηθεί, αφού πρώτα ακούσει τις ομιλίες όλων των βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

«Όλα στο φως για όλες τις περιόδους» θα είναι το μότο του Άκη ανάβοντας φωτιές και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Θα αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει συμπαιγνία σε βάρος του από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. επειδή δέχθηκαν να γίνει προκαταρκτική μόνο για την περίοδο 1998-2002 και όχι για την περίοδο 2002-2009 ή μέχρι και σήμερα.

Θα παραδεχτεί επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις σκανδάλου και δωροδοκίας αλλά θα βγάλει τον … εαυτό του απ’ έξω.

Στην δική μου περίοδο πληρώθηκε ένα πολύ μικρό τμήμα της σύμβασης, περίπου το 18%, ενώ όλα τα άλλα ποσά δόθηκαν από τους επόμενους υπουργούς Άμυνας όπως μετά από αυτόν εκτελέστηκαν και όλα τα αντισταθμιστικά από τα οποία ξέρουμε ότι δίνονται οι μίζες, θα πεί ακόμα ο παραλίγο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός και θα «κατηγορήσει» τους επόμενους ότι αν ήθελαν να φρενάρουν την σύμβαση μπορούσαν να το κάνουν είτε μέσω των ποινικών ρητρών είτε μέσω των εγγυητικών που είχα στα χέρια τους. «Γιατί δεν το έκαναν;» θα αναρωτηθεί.

Άλλα ζητήματα στα οποία αναμένεται να επικεντρωθεί ο κ. Τσοχατζόπουλος:

Η σύμβαση για την αγορά των υποβρυχίων πέρασε από δύο ΚΥΣΕΑ. Άρα υπάρχουν ευθύνες σε όλη την κυβέρνηση Σημίτη.

Θα αναρωτηθεί επίσης για ποιο λόγο η έρευνα επικεντρώνεται μόνο στο πρόσωπο του αφού η δικαιοσύνη στο διαβιβαστικό ζητάει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σε όλα τα κυβερνητικά μέλη.

Η αγορά των υποβρυχίων ήταν πιο ακριβή από την αντίστοιχη της Τουρκίας.
Αυτό θα το αποδώσει στο γεγονός ότι στην σύμβαση της Ελλάδας περιλαμβανόταν και η υποχρέωση παροχής τεχνογνωσίας στα ελληνικά ναυπηγεία προκειμένου να μπορούν και να επισκευάζουν τα υποβρύχια και να φτιάχνουν ανταλλακτικά.

Γιατί έρευνα μόνο την περίοδο 1998- 2002;

Να σημειωθεί πως βουλευτές από όλα τα κόμματα έθεσαν ως προβληματισμό το ενδεχόμενο να προκύψουν ευθύνες και για άλλα πολιτικά πρόσωπα, πέρα εκείνου του Άκη Τσοχατζόπουλου. Και αυτό διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ξαναγίνει ίσως προανακριτική επιτροπή έτσι ώστε να προχωρήσει στη διερεύνηση των ευθυνών και εκείνων των προσώπων που θα προκύψουν. Είπαν δηλαδή οι βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ), γιατί η προανακριτική να διερευνήσει μόνο τον Άκη Τσοχατζόπουλο και όχι όλους όσους φέρονται ως εμπλεκόμενοι έως σήμερα. Ζητώντας δηλαδή διεύρυνση της έρευνας. Και αυτό διότι πέρα των 72 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να δόθηκαν ως μίζα την περίοδο που ερευνάται (1998 -2002), φέρεται επίσης να ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο και άλλα 11 εκατομμύρια ευρώ το 2007.

Βέβαια, η πρόταση που κατατέθηκε από τους 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αφορά τη συγκεκριμένη περίοδο διότι γι’ αυτή την περίοδο υπήρξαν στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα της Γερμανικής δικαιοσύνης.

Προανακριτική με παραγεγραμμένα αδικήματα…

Το επόμενο θέμα που τέθηκε και συζητήθηκε ιδιαίτερα είναι το θέμα της παραγραφής ή όχι των ποινικών ευθυνών πρώην Υπουργών. Σύμφωνα με βουλευτές οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί. Μπορεί όμως να εξετασθεί από την τακτική δικαιοσύνη πια η υπόθεση της διακίνησης μαύρου χρήματος. Στην περίπτωση που υπεισέλθει στο θέμα αυτό η προανακριτική επιτροπή, σύμφωνα με τους βουλευτές, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της έρευνας για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τυχόν ποινικές ευθύνες του έχουν παραγραφεί.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα διανεμηθούν στους βουλευτές ψηφοδέλτια που θα αναγράφουν ναι, όχι και παρόν και θα ακολουθήσει η μυστική ψηφοφορία.

Για τη λήψη απόφασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτείται πλειοψηφία των βουλευτών.

Πάντως, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καθώς δεν αποκλείονται και πιθανές διαρροές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Τοποθετήσεις βουλευτών



«Κακώς του επιτρέπουμε του Άκη Τσοχατζόπουλου να έρθει να μιλήσει και να βεβηλώσει τη Βουλή»…είπε πριν από λίγο ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.



Λίγο νωρίτερα ο Αργύρης Ντινόπουλος έβαλε στη θέση του τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη ο οποίος χαρακτήρισε την ομιλία του βουλευτή της ΝΔ «τύπου πρωινάδικης εκπομπής»



«Είσαστε όλοι στα πράσινα υποβρύχια…. Τώρα θυμηθήκατε τον κ. Τσοχατζόπουλο; Τώρα που βουλιάζετε πολιτικά από το πράσινο υποβρύχιο πετάτε τον ύπαρχο για τον καπετάνιο θα δούμε… Είσαστε το κόμμα της μεταπολίτευσης που είστε συνδεδεμένοι με τα σκάνδαλα και πετάτε στη θάλασσα τα ιστορικά σας στελέχη…

Μετατρέψατε την άμυνα της πατρίδας σε διακίνηση μαύρου χρήματος» είπε ο Αργύρης Ντινόπουλος για να παρέμβει ο κ. Μπεγλίτης λέγοντας ότι «μιλά με πρακτικές πρωινάδικου τηλεόρασης…» και ότι δεν πρέπει η ΝΔ να απαξιώνει τους αμυντικούς εξοπλισμούς της χώρας, να απαξιώνει ένα υποβρύχιο που είναι καμάρι για τη χώρα!



«Τα περί πρωινάδικων τα αντιπαρέρχομαι γιατί σας έχω δει σε φοβερούς πρωινάδικους μονολόγους στην κρατική τηλεόραση όπου δεν υπάρχει αντίλογος» ανταπάντησε ο Ντινόπουλος και τον κάλεσε να εξηγήσει: «Άμα τόσο πολύ καλά είναι τα υποβρύχια γιατί ψάχνετε αγοραστές να τα μεταπουλήσετε σε τρίτες χώρες;»!

Και του θύμισε: «Εγώ θυμάμαι δήλωση σας ότι από τους εξοπλισμούς πολλοί πλουτίσαμε να κάνατε καριέρες. Ποιοι είναι αυτοί;»!!



Τη συζήτηση άνοιξε ο εισηγητής της πλειοψηφίας κ. Μάρκος Μπόλαρης ο οποίος έκανε λόγο για αδικήματα τα οποία ενδεχομένως δεν έχουν παραγραφεί, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κοινοβουλευτική διερεύνηση και για άλλους πρώην Υπουργούς αν προκύψουν στοιχεία από την Επιτροπή…



(Ο Μάρκος Μπόλαρης, θεωρείται ο πιθανότερος πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής).


Από την ΝΔ, ο Πάνος Καμμένος, έκανε λόγο για ένα τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει έρθει στη Βουλή, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης γνώριζε ότι η προμήθεια των τριών υποβρυχίων ήταν σκάνδαλο. ‘’Αν δεν κάνουμε το «άρατε πύλες», τα γιαούρτια θα γίνουν καλάσνικοφ, υπάρχουν και έντιμοι άνθρωποι μέσα στη Βουλή’’.

«Θα ήταν συγκάλυψη αν κάναμε την προανακριτική μόνο για τον Τσοχατζόπουλο. Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν συνοδευόταν με την εξεταστική που ζήτησε η ΝΔ προκειμένου να εξεταστεί το σκάνδαλο από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις μέχρι και σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αντώνης Σκυλλάκος ενώ για πρόταση συγκάλυψης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θόδωρος Δρίτσας. Σοβαρές αμφιβολίες για το αν τελικά η προανακριτική που θα συσταθεί, θα είναι αποτελεσματική εξέφρασε ο κ. Θανάσης Πλεύρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου