Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Άγιο Φως» . Η Ιστορία του!! Ποιοί το πολέμησαν!!Τι θα συμβεί σήμερα στα Ιεροσόλυμα!!




Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα.Οι πιστοί δοξάζουν τον Χριστό, ξεσπώντας σε δάκρυα χαράς. Απλώνουν τα χέρια. Θέλουν να «χαιδέψουν» τη φλόγα. Το Άγιο Φως. Το Μέγα Θαύμα που εκτυλίσσεται το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.
    Οι προσκυνητές χιλιάδες. Από την Ελλάδα, την Ιορδανία, τη Βουλγαρία, την Ρωσία, τη Συρία και τη Ρουμανία. Και φέτος κοσμοσυρροή στον Πανάγιο Τάφο που είναι ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά προσκυνήματα στο κόσμο.
   Οι πιστοί θα παρακολουθήσουν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο την ώρα που εξέρχεται από το Ιερό Κουβούκλιο με το Άγιο Φως να λέει: «Δεύτε λάβετε Φως εκ του Ανεσπέρου Φωτός…».
   Ο Θεόφιλος , ως ο ορθόδοξος Πατριάρχης, είναι εκείνος που έχει το προβάδισμα της τελετής. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους στο παρελθόν σημειώνονταν συγκρούσεις με τους Αρμένιους, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία αμφισβητούν το ισχύον καθεστώς. Φέτος, η αγιοταφική κοινότητα εκτιμά πως όλα θα κυλήσουν ομαλά χάρη στις διαβουλεύσεις που είχε το τελευταίο διάστημα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων με τις άλλες χριστιανικές κοινότητες.
    Στους Ά γιους Τόπους πέντε είναι οι χριστιανικές κοινότητες που έχουν δικαιώματα: οι Ελληνορθόδοξοι, οι Αρμένιοι, οι Φραγκισκανοί, οι κόπτες και οι Συριανοί.
Τα πρωτεία των Ορθοδόξων.
  Το 1517 , ο Οθωμανός σουλτάνος Σελήμ Ά όρισε επισήμως ότι η πλήρη κυριαρχία στο Ναό της Αναστάσεως έχουν οι ορθόδοξοι.
Από τότε , Λατίνοι και Αρμένιοι προσπαθούν να ανατρέψουν το status quo με σκοπό να ανακτήσουν τα πρωτεία.
   Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το 1549 οι Αρμένιοι δωροδόκησαν το σουλτάνο Μουράτ για να τους δώσει την άδεια εισέλθουν  στο Ναό της Αναστάσεως και να βγάλουν εκείνοι το Άγιο Φως. Ο Σουλτάνος δέχθηκε και έτσι οι Αρμένιοι εισήλθαν στον Ναό, αφήνοντας έξω τον ορθόδοξο Πατριάρχη.Εκείνος γονάτισε έξω από το Ναό δίπλα σε μία κολώνα.Τότε οι κολώνα σχίστηκε και βγήκε το Άγιο Φως.
  Ο Αγαρινός Εμίρης, ο οποίος παρακολουθούσε το γεγονός, αναφώνησε: » Ένας είναι ο Αληθινός Θεός, ο Θεός των Χριστιανών!Πιστέυω στον Αναστάντα εκ νεκρών Χριστόν..».Υστερα έπεσε από το μιναρέ, χωρίς ωστόσο να τραυματισθεί.Τότε τον έπιασαν οι Μουσουλμάνοι και τον αποκεφάλισαν.Το λείψανο του φυλάσσεται στην Μονή της Μεγάλης Παναγιάς στα Ιεροσόλυμα.
   Πριν από την τελετή, στον Πανάγιο Τάφο εκπρόσωποι όλων των δογμάτων ελέγχουν σχολαστικά το χώρο προκειμένου να διαπιστώσουν ότι τίποτε-πέραν από το Άγιο Φως-δεν μπορεί να προκαλέσει σπίθα. Στη συνέχεια ο Πανάγιος Τάφος σφραγίζεται με κερί.
Η Τελετή Αφής
   Στο Ναό εισέρχεται, συνοδευόμενος από αρχιερείς,ιερείς και τον Αρμένιο Πατριάρχη , ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και ο σκευοφύλακας φέρνει την ακοίμητη κανδήλα που εκείνη την ημέρα είναι σβηστή. Εκπρόσωποι των Αράβων, τον Αρμενίων και των Κοητών ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη για να μπορούν να λάβουν το Άγιο Φως. Λίγα λεπτά αργότερα γίνεται λιτανεία γύρω από τον Πανάγιο Τάφο, ο οποίος αποσφραγίζεται. Ο Πατριάρχης βγάζει τα άμφια του και μένει με το στιχάριο,ενω ο Ισραηλινός διοικητής και ο αστυνομικός διευθυντής τον ελέγχουν δημοσίως.
   Ύστερα ο Πατριάρχης παραλαμβάνει τους πυρσούς και μπαίνει με το Δραγουμάνο των Αρμενίων στο ιερό Κουβούκλιο.
  Τα κεριά ανάβουν μόνα τους από το Άγιο Φως, το οποίο στη συνέχεια ο Πατριάρχης μεταλαμπαδέυει στους πιστούς λέγοντας «Δεύτε Λάβετε Φως Εκ Του Ανεσπέρου Φωτός».
  Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Αθήνα με κυβερνητική πτήση λίγο πριν από τις 7.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
    Την Εκκλησία θα εκπροσωπήσουν ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Π. Δαμιανός Πάνου. Από το Αεροδρόμιο » Ελευθέριος Βενιζέλος» το Άγιο Φως θα ταξιδέψει και στο πιο απόμακρο χωριό ή νησί της Ελλάδας, μέσα σε μικρές ειδικά κατασκευασμένες λυχνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου