Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Μήνας «φωτιά» για την κυβέρνηση

 
Στον πλέον κρίσιμο μήνα της εισέρχεται η κυβέρνηση από σήμερα που η EURΟSTAT ανακοινώνει τα τελικά στοιχεία του περσινού ελλείμματος έως τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου, οπότε και θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο 2012- 15.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος πέρασε χθες τη γιορτή του στη Νέα Ερυθραία, θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους στενούς του συνεργάτες και εν συνεχεία θα οριστικοποιήσει το πρόγραμμά του, που θα περιλαμβάνει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και άλλους υπουργούς, πιθανόν δε και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη...



Κύριο θέμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι η εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και η κάμψη των αντιρρήσεων υπουργών που διαφωνούν με συγκεκριμένα μέτρα, όπως πρωτίστως η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής που σε συνέντευξή του στη Real επανέλαβε τη διαφωνία με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η κυρία Λούκα Κατσέλη.

Υπουργικά και διάλογος

Σε ένα ή δύο Υπουργικά Συμβούλια, μετά την Κυριακή του Θωμά, θα συζητηθεί η εξειδίκευση των μέτρων, τα οποία προγραμματίζεται να έρθουν σε μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή στις 15 Μαΐου και να ψηφιστούν στο τέλος του ιδίου μήνα ή τις αρχές Ιουνίου. Στο ίδιο διάστημα, δεν αποκλείεται να συγκληθεί ακόμα και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που μεσαία και κατώτερα στελέχη «ξεσηκωθούν» κατά των μέτρων.

Πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου θα υπάρξει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, με τις συναντήσεις, πάντως, να πραγματοποιεί ο υπουργός Οικονομικών, που επιχειρείται να «χρεωθεί» και τα μέτρα και όχι ο πρωθυπουργός. Εκ νέου συναντήσεις, όμως, με τα πολιτικά κόμματα δεν θα πραγματοποιηθούν, με το Μέγαρο Μαξίμου να υπογραμμίζει πως ο διάλογος ζητήθηκε πριν τη κατάρτιση του Σχεδίου, με ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να αρνούνται να προσέλθουν και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε συνάντηση σήμερα.

Ο καυτός Μάιος

Ο Μάιος, άλλωστε, θα είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση, καθώς:

• Στις 10 Μαΐου καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των αποκρατικοποιήσεων. Από το αποτέλεσμα του ελέγχου τους θα κριθεί η πέμπτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, κάτι που θεωρείται δεδομένο εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, καθώς οι μεγάλες πιέσεις εκτιμάται ότι θα ασκηθούν για την έκτη δόση τον προσεχή Σεπτέμβριο.

• Στις 15 Μαΐου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί στη Βουλή τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου. Αν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί, καταψηφιστεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις, τότε θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε εκλογές, ενώ αν ψηφιστεί θα ακολουθήσει ριζικός ανασχηματισμός.

• Αρχές Ιουνίου επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, τα βασικά σημεία του οποίου, όμως, βρίσκονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η «μητέρα όλων των μαχών»

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως βλέπουν ακόμη και σενάρια συνωμοσίας για ανατροπή του πρωθυπουργού, κάθε φορά που αναφέρονται στις αντιδράσεις που πρόκειται να υπάρξουν για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

«Αν η κυβέρνηση ψηφίσει χωρίς απώλειες και χωρίς μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις το νέο πακέτο μέτρων, ο Γιώργος Παπανδρέου θα σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Αν περάσουμε μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, τότε οι εξελίξεις θα είναι ομαλές» επεσήμανε στη Real News του περασμένου Σαββάτου πρόσωπο που γνωρίζει άριστα τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, θεωρούν πως όλη η νευρικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα εντός και εκτός του κυβερνώντος κόμματος οφείλεται εν πολλοίς στην εκτίμηση πως η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει, είτε λόγω εσωκομματικών διαφωνιών, είτε λόγω κοινωνικής έκρηξης και ως εκ τούτου οι πολιτικές εξελίξεις επέρχονται.

Στους λόγους αυτούς εντάσσουν τόσο την επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, και την προσπάθεια διαφοροποίησης «δελφίνων» του κόμματος και των ομάδων τους, όσο και την ένταση των σεναρίων για οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση προσωπικοτήτων, που υπό άλλον πρωθυπουργό, πριν ή μετά από εκλογές, θα κληθεί να οδηγήσει τη χώρα στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο φόβος των δημοσκοπήσεων

Εννοείται πως αρνήσεις υπουργών να συμφωνήσουν στις κατευθύνσεις που έχουν ληφθεί κατά τη συζήτηση εξειδίκευσης του Προγράμματος, θα οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση, ενώ καταψήφιση των μέτρων από βουλευτές αυτομάτως σε πρόωρες κάλπες.

Αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων, μάλιστα, και εφόσον οι πολιτικές εξελίξεις οδηγηθούν ομαλά, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό, ενώ εντείνεται ο προβληματισμός μήπως στις δημοσκοπήσεις περάσει μπροστά η ΝΔ του κ. Αντώνη Σαμαρά, γεγονός που θα προκαλέσει νέα μεγάλη νευρικότητα στο κυβερνών κόμμα.

Ήδη, οι μυστικές δημοσκοπήσεις του Μαξίμου δείχνουν κατακρήμνιση του δικομματισμού και συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την προκήρυξη εκλογών, καθώς η κάλπη θα οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, εκτός βεβαίως και αν φτάσουμε σε σημείο που η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θα μπορεί να κυβερνήσει.

Κομβικό σημείο η απεργία της 11ης Μαΐου

Κομβικό σημείο για τις εξελίξεις αναμένεται να αποτελέσει η 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ στις 11 Μαΐου, και κυρίως αν αυτή, πέραν των αναμενόμενων επεισοδίων, πυροδοτήσει περαιτέρω κοινωνικές εκρήξεις.

Με πρωτοβουλία των «πράσινων συνδικαλιστών», πάντως, προγραμματίζεται συντονισμός όλων των ΔΕΚΟ, για κοινή δράση και απεργία, ενώ καθοριστική θα είναι η σύγκρουση με τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, όχι μόνο γιατί τυχόν ήττα του κ. Νίκου Φωτόπουλου θα αποτελέσει προηγούμενο για όλες τις ΔΕΚΟ, αλλά και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία ένα παρατεταμένο μπλακ- άουτ από τις προσεχείς 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, σε περίοδο μάλιστα έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, πάντως, εκ των πραγμάτων, θα συγκρουστεί το επόμενο διάστημα μετωπικά με τους συνδικαλιστές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που από το 1981 έως σήμερα αποτελούν τον κύριο όγκο του εκλογικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, και στήριγμα του ιδίου του πρωθυπουργού στις εσωτερικές αναμετρήσεις του. Ταυτόχρονα, πάντως, μέτωπα θα δημιουργηθούν σε όλους τους τομείς, με κύριο την εκπαίδευση, καθώς η αντιπολίτευση οργανώνεται, προκειμένου να μην περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου