Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Εφημερίδα Κόσμος : «Ζάππειο 2», αναθεώρηση του Συντάγματος και πρόγραμμα του κόμματος τα πεδία της «μάχης»

Με 3 όπλα  η αντεπίθεση Σαμαρά
Στόχος η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας

Του Φώτη Σιούμπουρα
«Μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρξει πλήρης ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Έστω και κατ’ ελάχιστον η Νέα Δημοκρατία θα περάσει μπροστά. Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά».
Ο Αντ. Σαμαράς είναι απόλυτα σίγουρος και αισιόδοξος το τελευταίο χρονικό διάστημα όταν υποστηρίζει αυτά σε συνομιλητές του. Την βεβαιότητά του αυτή στηρίζει όχι κυρίως στην κυβερνητική αποτυχία σε όλους τους τομείς και την συνεχώς αυξανόμενη κοινωνική αγανάκτηση, αλλά στην δική του πολιτική και την στρατηγική του κόμματός του, που βρίσκουν ανταπόκριση σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.
Στη Νέα Δημοκρατία τώρα εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου υπό το βάρος των οξυμμένων προβλημάτων και της συνεχώς αυξανόμενης κοινωνικής αγανάκτησης για την κυβερνητική πολιτική θα υποχρεωθεί να προσφύγει σε εκλογές.
Αν αυτό δεν συμβεί μέχρι τον Ιούνιο το πιθανότερο να έχουμε προσφυγή στην λαϊκή εντολή το Φθινόπωρο, αφού προηγουμένως ο κ. Παπανδρέου αξιοποιήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας. Συμφωνούν πάντως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει διατρέξει τον κύκλο της, ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον τερματισμό της θητείας της και ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βγάλει το 2011.
Γι αυτό και για το άμεσο προσεχές διάστημα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ετοιμάσει αντεπίθεση, πάνω στην οποία έχει ποντάρει σε τρία πεδία για να αναστρέψει πλήρως υπέρ του κόμματός του το κλίμα και να καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις Μαΐου - Ιουνίου η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας.
Το πρώτο πεδίο είναι η παρουσίαση, αμέσως τις εορτές του Πάσχα, του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, του γνωστού και ως «Ζάππειο 2».
Το πρόγραμμα αυτό, που θα δημοσιοποιήσει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, περιλαμβάνει τις θέσεις, απόψεις και προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα θα είναι συνέχεια του «Ζάππειο 1», το οποίο όταν ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίσθηκε αρνητικά αλλά και με… ειρωνεία από το ΠΑΣΟΚ και από μερίδα των ΜΜΕ, για να δικαιωθούν όμως οι προτάσεις και θέσεις αυτές σήμερα.
 Με την πρότασή του για την οικονομία ο κ. Σαμαράς θέλει να βάλει και τέρμα στις αιτιάσεις ότι η Νέα Δημοκρατία δεν διαθέτει σχέδιο και επεξεργασμένη στρατηγική για την διαχείριση της δανειακής κρίσης της χώρας. Η πρόταση αυτή, όπως υποστηρίζουν στη Νέα Δημοκρατία, θα είναι συγκεκριμένη, με επιχειρήματα και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει θα είναι κοστολογημένα. 
Θα στηρίζει δε τον ισχυρισμό του κ. Σαμαρά ότι υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του χρέους και παράλληλα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάγκη να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.
«Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία, περισσότερη ύφεση. Χρειαζόμαστε ανάκαμψη και η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της ανάκαμψης, που θα βγάλει την οικονομία από τα αδιέξοδα» υποστηρίζει ο κ.Σαμαράς.
Το δεύτερο πεδίο πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία επιχειρεί να πείσει την κοινωνία ότι διαθέτει συνολική θέση για το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που έχει ανάγκη η χώρα.
Ανοιχτή διαβούλευση
Το τρίτο πεδίο είναι το πρόγραμμα του κόμματος με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για όλα τα ζητήματα, Παιδεία, Υγεία, Δημόσια Ασφάλεια, εξωτερική πολιτική κ.λ.π. Ο κ. Σαμαράς έχει καλέσει τους τομεάρχες και τα αρμόδια κομματικά στελέχη να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τον καταρτισμό του προγράμματός του κόμματος.
Στόχος του είναι το κείμενο των προτάσεων για κάθε ζήτημα να τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση, ώστε οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν τις διαφωνίες τους, αλλά και να καταθέσουν τις απόψεις τους. 
Εκτιμά ότι μέσα από τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης θα καταφέρουν να ενεργοποιηθούν μια κατηγορία πολιτών που έχει αδρανοποιηθεί και απέχει από τις κομματικές διαδικασίες και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς έχει απευθύνει πρόσκληση σε νέους ανθρώπους να «στρατευθούν» στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας για ανανέωση του κομματικού μηχανισμού. «Η ανανέωση έχει προχωρήσει. 
Εγώ έκανα το καθήκον μου σε επίπεδο οργάνωσης, ιδεών, προγράμματος και θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. 
Σε επίπεδο προσώπων το λόγο έχει η κοινωνία» τονίζει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για τις εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κρίνει ότι στην παρούσα φάση οι εκλογές ίσως να μην είναι η λύση για τα αδιέξοδα που έχουν σωρευτεί. 
Γι αυτό και δεν πρόκειται το κόμμα του να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών.
 Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όμως μελετούν όλα τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς και τα ποσοστά που απαιτούνται για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, αφού κ. Σαμαράς πιστεύει ότι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν έχουν προοπτική στον τόπο μας. 
Βέβαια αναγνωρίζει ότι η προσπάθεια για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα δυσχερής, λόγω της ρευστότητας που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό και στην κοινωνία, όπου ένα μεγάλο τμήμα της (25-30%) εκφράζει από αδιαφορία μέχρι και απέχθεια για τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς.
 Για το λόγο αυτό και ο κ. Σαμαράς έχει αρχίσει περιοδείες σε συνοικίες της Αττικής, αλλά και στην περιφέρεια με σκοπό να έλθει ο ίδιος σε επικοινωνία με τους πολίτες και να μεταφέρει τις θέσεις, τις απόψεις και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. 
Έχει πυκνώσει επίσης τις επαφές του το τελευταίο διάστημα και με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και με ανθρώπους της αγοράς με βασικό αντικείμενο συζήτησης την οικονομική κρίση, τα μέτρα ανάπτυξης και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για να υπάρξει προσέλκυση επενδυτών.
Το κλίμα στις συναντήσεις αυτές, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, είναι πολύ καλό, αισθητά καλύτερο από ό,τι ήταν πριν τρεις-τέσσερις μήνες.
«Οι θέσεις μας τυγχάνουν τώρα ανταπόκρισης και οι συνομιλητές αναγνωρίζουν ότι οι εξελίξεις δικαίωσαν τον κ. Σαμαρά για την θέση που είχε εκφράσει πριν περίπου ένα χρόνο για το μνημόνιο» λένε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Για να προσθέσουν:
 «Το κλίμα έχει αλλάξει. Τώρα η αγορά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία».
Λεζάντα
Ο Αντ. Σαμαράς πιστεύει ότι κυβερνήσεις συνεργασίας 
δεν έχουν προοπτική στον τόπο μας
Εφημερηδα Κοσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου