Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης Για 6η συνεχόμενη χρονιά στα θεατρικά δρώμενα με την παράσταση «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»


Η θεατρική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης συνεχίζοντας για 6η χρονιά την πετυχημένη πορεία της ανεβάζει το θεατρικό έργο του Γιώργου Τζαβέλλα «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» την Τετάρτη 4 Μαΐου και ώρα 8.30μ.μ και την Παρασκευή 6 Μαΐου και ώρα 9.00 μ.μ στο «Αμφιθέατρο Δημοκρατίας» στην Ελευθερούπολη.
Το θεατρικό έργο «Η δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα» ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία από το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, με τον ίδιο και την Ίλια Λιβυκού στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στη συνέχεια ο Τζαβέλλας μετέφερε το θεατρικό έργο στη μεγάλη οθόνη, στηριζόμενος στον κεντρικό μύθο, αλλά με αρκετές προσθήκες και αλλαγές. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενσάρκωσαν με μεγάλη επιτυχία ο Γιώργος Κωνσταντίνου και η Μάρω Κοντού.
Είναι μια κωμωδία που στηλιτεύει τα εξουσιαστικά κατάλοιπα του άντρα στις ακόμη πατριαρχικές και μεσογειακές κοινωνίες. Στηριγμένη σε προσεκτική παρατήρηση της καθημερινής συμπεριφοράς, εμπλουτίζει το κεντρικό εύρημα, τη βασική δραματουργική ανατροπή, της δυναστευόμενης που «επιτίθεται», όταν κερδίζει την κοινωνική κατοχύρωση του γάμου. Ο πόλεμος των δύο φύλων, καθώς και τα αποκαΐδια μιας παρ’ ολίγον ευτυχίας μας διασκεδάζουν και μας συγκινούν.
Απόλυτα αυτοδίδακτος, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, Γιώργος Τζαβέλλας (1916-1976), έγραφε θεατρικά σκετς από τα δέκα του χρόνια. Απόγονος του οπλαρχηγού Λάμπρου Τζαβέλλα, γεννήθηκε το 1916 στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με το Νίκο Τσιφόρο σε σενάρια για το θέατρο και κατόπιν στράφηκε στον κινηματογράφο.
Αρκετές ταινίες του έγιναν επιτυχίες από τη Φίνος Φιλμς, όπως: Ο Μεθύστακας(1950), Ο Γρουσούζης(1952), Το Σοφεράκι(1953), Η Κάλπικη λίρα(1955), Ο Ζηλιαρόγατος(1956), Μια Ζωή την Έχουμε(1958), Η δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα(1965) και θεωρούνται από τις σημαντικότερες του ελληνικού κινηματογράφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις ταινίες που σκηνοθέτησε έγραψε ο ίδιος και το σενάριο.

Συντελεστές παράστασης
Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Αφηγήτρια: Νικολέτα Κοκτσίδου
Φωτεινή: Φωτεινή Σφέτσιου
Σάκης: Σάκης Παντίδης
Μιχαλάκης: Χρήστος Κλειτσιώτης
Αντωνάκης: Μαρίνος Πατσέπας
Μικές: Αλέξανδρος Τάσιος
Ιάσων: Δημήτρης Μυλωνάς
Χαράλαμπος: Παντελής Παντίδης
Παγώνα: Μαρία Γιαννούτσου - Σόνια Λέση
Ελένη: Δέσποινα Ουικιουσουφάι
Κα Παπαμήτρου: Δήμητρα Μπάλλα
Γειτόνισσα 1: Ιωάννα Αντωνιάδου
Γειτόνισσα 2: Κική Καλαϊτζόγλου
Κος Παπαμήτρος: Φώτης Δουμάνης
Γειτόνισσα 3: Νικολέτα Γκόγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου