Ρύθμιση δανείων στο γόνατο ανακοίνωσαν εμμέσως προχθές κυβερνητικά στελέχη που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά χθες την πήραν πίσω νύχτα. Μίλησαν για «κούρεμα» 30%, αλλά χωρίς να προβλέψουν τις επιπτώσεις στις τράπεζες, που είδαν χθες ακόμα και καλούς πελάτες να σκέφτονται το ενδεχόμενο να μην πληρώσουν αφού έρχεται ρύθμιση.
Από χθες υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η φημολογία περί «κουρέματος», ενώ στο υπουργείο Οικονομικών υποστήριζαν ότι παρακολουθούν την αγορά χωρίς να σχεδιάζουν νομοθετική παρέμβαση. Τα ίδια είπε χθες και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημ. Σπυράκος, που είχε προαναγγείλει (!) νομοθετική ρύθμιση μια ημέρα νωρίτερα. Οι τράπεζες χθες εξέπεμψαν σήμα
κινδύνου και διεμήνυσαν ότι ακόμα και πελάτες που πληρώνουν τα δάνειά τους ή τις πιστωτικές κάρτες θα σταματήσουν περιμένοντας τη ρύθμιση, με σοβαρότατες συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που βρίσκεται στην εντατική.Τραπεζικά στελέχη υποστήριζαν ότι πρόκειται για μια ακόμα «προεκλογική φούσκα», η οποία βασίζεται στην πραγματική ανάγκη για εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών.
Οι διεθνείς οίκοι BlackRock και Bain έχουν επισημάνει το πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια», που αποτελούν πλέον περισσότερο από το 15% των χαρτοφυλακίων. Σίγουρα αντιμετωπίζουν θετικά κάποιες ρυθμίσεις που θα περιορίσουν το κύμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αυξάνεται όσο βουλιάζει η οικονομία.
Οι τράπεζες σήμερα «ρυθμίζουν» με ιδιόμορφο τρόπο ακόμα και ενήμερα δάνεια επιχειρήσεων ή ιδιωτών, π.χ. μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής (αυξάνουν τον αριθμό των δόσεων), ώστε να μην καταστούν ληξιπρόθεσμα. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει προ ημερών στη Βουλή ότι έχουν ήδη ρυθμιστεί περί τα 750.000 δάνεια, με βάση στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Ειδικές ρυθμίσεις έχουν ήδη γίνει για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πάρει στεγαστικά από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Οι συνέπειες ενός «κουρέματος» των δανείων που έχουν πάρει ιδιώτες σε ποσοστό αντίστοιχο με της Ισλανδίας (16% του ΑΕΠ) θα μεταφραζόταν σε περίπου 30 δισ. ευρώ, επισημαίνουν στελέχη που παρακολουθούν το τραπεζικό σύστημα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι στο τέλος δεν θα αποφευχθεί ένα «κούρεμα» στα δάνεια, καθώς τα εισοδήματα συρρικνώνονται και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο αυτοί που δυσκολεύονται να πληρώσουν στεγαστικά, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες.
Ομως, η όποια νομοθετική πρωτοβουλία χρειάζεται περισσότερη προετοιμασία ώστε να επωφεληθούν οι πραγματικά υγιείς επιχειρήσεις και οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα αποπληρωμής, τονίζουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου