Σύγχυση, ανησυχία και φόβο νιώθουν οι Ελληνες ασθενείς, καθώς παρακολουθούν τον πόλεμο των αντικρουόμενων απόψεων για τα φτηνά γενόσημα φάρμακα που πρόκειται να μπουν στη χώρα μας από τις τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, μέσω πολυεθνικών εταιριών που θα μονοπωλήσουν την ελληνική αγορά.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αύξηση της χορήγησης γενοσήμων, με στόχο η κατανάλωσή τους να φτάσει στο 50% (από 18% που είναι σήμερα), δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι από εδώ και στο εξής όσοι έχουν χρήματα θα μπορούν να αγοράζουν πλέον τα γνωστά αξιόπιστα φάρμακα, πρωτότυπα ή
γενόσημα, που παίρνουν εδώ και χρόνια. Ταυτόχρονα πολλοί αναρωτιούνται πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα από τις ασιατικές χώρες με τη φτηνότερη τιμή, που θέλουν να «ταΐσουν» τους Ελληνες προκειμένου να μειωθεί φέτος η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,88 δισ.· και πώς κάποιος μπορεί να τα εμπιστευτεί, όταν ακούει τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρο Αμπατζόγλου να δηλώνει «εγώ δεν θα έδινα στο παιδί μου φάρμακα από το Καμερούν, τη Σενεγάλη και άλλες τέτοιες χώρες» αλλά και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη να καταγγέλλει ότι θα πεθάνουν άνθρωποι από τις αλλεργικές αντιδράσεις που θα προκαλέσουν τα αμφιβόλου ποιότητας φτηνά φάρμακα από το Μπανγκλαντές; Τις ίδιες επιφυλάξεις εκφράζουν και ξένοι επιστήμονες για τα γενόσημα. Οπως δήλωσε στο BBC ο Bill Beeby, από τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο, σε ορισμένες κατηγορίες ασθενειών, όπως η επιληψία, η αντικατάσταση των πρωτοτύπων με γενόσημα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η επόμενη μέρα για τον Ελληνα ασθενή αλλά και για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τους επιμέρους κλάδους της, που σήμερα απασχολεί 15.000 εργαζομένους, προμηνύεται... ζοφερή.
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι γίνονται αυστηροί έλεγχοι και ότι στην Ευρώπη το 80% των φαρμάκων είναι γενόσημα, χωρίς να πει ωστόσο τις χώρες προέλευσής τους.
Σύμφωνα πάντως με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 2007 είχαν γίνει 1.222 έλεγχοι στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία, ενώ από το 2000-2007 ο FDA είχε πραγματοποιήσει στην αχανή Κίνα και την Ινδία... μόνο 200 ελέγχους!
Για ελλείψεις προσωπικού κάνει λόγο ο ΕΟΦ
Παρόλο που και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας εμφανίζεται καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι, την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, και υποστηρίζει ότι θα έπρεπε την ευθύνη επιλογής του φαρμάκου να έχει ο γιατρός και όχι ο φαρμακοποιός, με βάση τη φτηνότερη τιμή, όπως επιβάλλει τώρα πια ο νόμος. «Το δεύτερο Μνημόνιο υπαγορεύει να γράφει ο γιατρός τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός να δίνει το φτηνότερο γενόσημο. Δική μου γνώμη είναι το φάρμακο να το γράφει ο γιατρός» σημείωσε μιλώντας στη «δημοκρατία» ο κ. Τούντας και πρόσθεσε ότι σήμερα ο ΕΟΦ έχει 160 άτομα προσωπικό όταν πριν από έναν χρόνο είχε 260: «Χρειαζόμαστε οδηγούς αποθηκάριους, αλλά και χημικούς. Μας είπαν ότι μέσω μετατάξεων θα μας στείλουν. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να έχω όσους βρήκα όταν ανέλαβα, πριν από έναν χρόνο».
Οι πολυεθνικές θα καταστρέψουν την εγχώρια αγορά
Οι φόβοι πολιτών και επιστημόνων για την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών για τα γενόσημα ενισχύονται και από το γεγονός ότι πάνω στα κουτιά των γενοσήμων δεν θα αναγράφεται η χώρα προέλευσής τους, καθώς θα βαπτίζονται ευρωπαϊκά, από τη στιγμή που τα εισάγει ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., όπως εξήγησε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Κωλέτης. «Ο ασθενής δεν θα μπορεί να γνωρίζει ποια είναι τα κινέζικα ή τα ινδικά, γιατί δεν θα γράφεται η χώρα προέλευσης. Μπορεί να μπαίνουν από την Ισπανία ή την Ιταλία. Επιπλέον η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ανοίγει τον δρόμο στους μεγαλοεισαγωγείς να αλώσουν την αγορά με γενόσημα από τρίτες χώρες, που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές. Η εγχώρια παραγωγή θα καταστραφεί, αφού είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξει τον ανταγωνισμό από τις χώρες που έχουν μέσο μηνιαίο μισθό χαμηλότερο από 150 ευρώ. Οσοι Ελληνες επιχειρηματίες επιζήσουν θα αναγκαστούν και αυτοί να κάνουν εισαγωγές από αυτές τις χώρες, και φυσικά θα βάλουν λουκέτο στα εργοστάσιά τους και θα μείνουν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι» εξηγεί ο κ. Κωλέτης και συμπληρώνει ότι οι πολυεθνικές, από τη στιγμή που θα έχουν το μονοπώλιο, θα αυξήσουν αργότερα και τις τιμές των φαρμάκων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Αγγελάκα, την ίδια τακτική έχει ακολουθήσει και η φίλη χώρα Γερμανία. Τυχαίο;
«Πριν από έξι χρόνια στη Γερμανία υπήρχαν πάνω από 100 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων πρωτότυπων και γενόσημων. Σήμερα έχουν μείνει επτά. Ακόμα και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες παράγουν φάρμακα στην Κίνα και την Ινδία για οικονομικούς λόγους. Για παράδειγμα, η εταιρία Glaxo Smith το αντιβιοτικό Ceclor το παράγει στην Κίνα».
Εντονη ανησυχία όμως έχουν εκφράσει και οι φαρμακοποιοί. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνο Λουράντο, οι μεγάλες πολυεθνικές μόλις έρθουν στη χώρα μας θα κλείσουν το φαρμακείο της γειτονιάς. «Η ισραηλινή πολυεθνική εταιρία Τeva αλλά και η θυγατρική της Super Farm είναι έτοιμες να έρθουν στη χώρα και να μας κλείσουν. Είμαστε στην ίδια θέση που ήταν τα μπακάλικα, πρoτού έρθουν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1980. Αυτό κατάφερε ο κ. Λοβέρδος» καταγγέλλει ο κ. Λουράντος επιβεβαιώνοντας ότι το καλό φάρμακο θα το χρυσοπληρώνουμε...
Ρίτα Μελά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου