Ενα νέο φάρμακο, που χρησιμοποιεί τα κύτταρα του όγκου του ίδιου του ασθενούς και υπόσχεται σημαντικά αποτελέσματα στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος, ανακάλυψαν επιστήμονες στην Αμερική. Οπως αναφέρουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Clinical Cancer Research», το φάρμακο σουνιτινίμπη παρουσιάζει αποτελεσματική δράση ενάντια σε σπάνιες μορφές μελανώματος, που εμφανίζονται σε σημεία του σώματος τα οποία δεν εκτίθενται ιδιαιτέρως στον ήλιο, όπως οι παλάμες, οι πατούσες και το εσωτερικό του στόματος.
Οπως εξηγεί ο δρ Ντέιβιντ Μάινορ από το Ιατρικό Κέντρο California Pacific, αυτή η μορφή
δερματικού καρκίνου αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα, επειδή παρουσιάζει ανθεκτικότητα στη χημειοθεραπεία. Η σουνιτινίμπη έχει εγκριθεί από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου του νεφρού και του γαστρεντερικού συστήματος, ωστόσο σε κλινικές δοκιμές οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δράση της είναι μεγαλύτερη.Οι μορφές του μελανώματος που εξέτασε η μελέτη περιέχουν μεταλλάξεις του γονιδίου KIT (υποδοχέας κινάσης τυροσίνης), που παράγουν μια αφύσικη πρωτεΐνη, η οποία οδηγεί στην αύξηση του καρκινικού όγκου. Η σουνιτινίμπη καταστέλλει τη δράση αυτής της πρωτεΐνης και έτσι επιβραδύνεται η ανάπτυξη του καρκίνου.
Οι ερευνητές έλεγξαν τη δράση της σουνιτινίμπης σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα και τη συγκεκριμένη μετάλλαξη και διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός των περισσοτέρων ανταποκρίθηκε θετικά στη θεραπεία. Μάλιστα, υπήρξε και περίπτωση στην οποία εξαφανίστηκε η μετάσταση του καρκίνου στο συκώτι. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, επειδή η μελέτη έγινε σε μικρό αριθμό ασθενών, όμως παράλληλα είναι αισιόδοξοι, καθώς τα αποτελέσματα για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι πολύ πιο ενθαρρυντικά σε σχέση με εκείνα που παρουσιάζει η χημειοθεραπεία.
Επίσης, επισημαίνουν ότι όπως όλες οι μορφές καρκίνου έτσι και το μελάνωμα μπορεί να είναι διαφορετικό σε κάθε ασθενή και ότι κάθε τύπος εξαρτάται από διαφορετικές γονιδιακές μεταλλάξεις. Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι μια νέα μελέτη σε περισσότερους ασθενείς, που θα βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο της νόσου.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου