Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

5 «ναι», 6 «όχι» και 10 αποχές από τους αντάρτες της ΝΔ!



Δέκα βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και πέντε από τη Νέα Δημοκρατία άναψαν το πράσινο φως της επιστροφής στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους, καθώς άλλαξαν στάση σε σχέση με το «όχι», είτε επί της αρχής είτε επί των άρθρων στο Μνημόνιο 2.

Χθες το βράδυ υπερψήφισαν τα μέτρα του πρώτου εφαρμοστικού νόμου με τις μειώσεις στις συντάξεις, τα οποία πέρασαν συνολικά με 202 «ναι» από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., «80» όχι και ένα «παρών» της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Πάντως το κλίμα που είχε δημιουργηθεί έδινε την εντύπωση ότι οι επιστροφές θα ήταν περισσότερες. Από τη Νέα Δημοκρατία το χαλί της επιστροφής τους άρχισαν ήδη να στρώνουν οι Σερραίοι Τ.
Καρυπίδης και Θ. Λεονταρίδης, ο Μ. Κεφαλογιάννης από το Ηράκλειο, ο Αλ. Δερμεντζόπουλος από τον Εβρο και ο Ζ. Τζηκαλάγιας από την Καστοριά, οι οποίοι χθες ακολούθησαν τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας και ψήφισαν «ναι σε όλα». Η επιστροφή τους αναμένεται να οριστικοποιηθεί και τυπικά σήμερα το βράδυ, μετά την ψηφοφορία στον εφαρμοστικό της Υγείας, τα άρθρα του οποίου αναμένεται να υπερψηφίσουν.

Αντιθέτως στάση αναμονής τηρούν 10 βουλευτές, οι οποίοι επέλεξαν να τοποθετηθούν διά της αποχής. Μολονότι οι περισσότεροι βρίσκονταν εντός του Κοινοβουλίου, τελικά οι Ελ. Βόζεμπεργκ, Κ. Παπασιώζος, Γ. Βλάχος, Μ. Γιαννάκης, Μ. Ιατρίδη, Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Χ. Ζώης, Γ. Καρασμάνης και Γ. Βαγιωνάς δεν μπήκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας για να ψηφίσουν, με τη Νέα Δημοκρατία πάντως να μη θεωρεί απαραιτήτως την αποχή ως ισοδύναμη του «ναι».

Αντιθέτως τη δική τους πορεία μακριά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι τραβούν οι Μ. Τζίμας, Σ. Γαληνός, Δ. Σταμάτης, Ελ. Κουντουρά και Π. Μελάς οι οποίοι επέμειναν και χθες στο «όχι».

Από το ΠΑΣΟΚ ο μόνος διαγραφείς που είχε καταψηφίσει επί της αρχής το Μνημόνιο και αλλαξοπίστησε ήταν ο Χ. Μαγκούφης. Μαζί με αυτόν και εννιά ακόμα βουλευτές (Μ. Μίχου, Μ. Τζελέπης, Δ. Καρύδης, Χ. Αράπογλου, Δ. Κουσελάς, Γ. Κουτσούκος, Π. Αντωνακόπουλος, Π. Δημητρουλόπουλος και Β. Κεγκέρογλου), οι οποίοι καταψήφισαν το άρθρο του Μνημονίου για τα εργασιακά, χθες όμως ψήφισαν και με τα δύο χέρια τα έξι άρθρα του εφαρμοστικού για τις συντάξεις. Σταθεροί στο «όχι σε όλα» έμειναν ανάμεσα σε άλλους ο Χ. Καστανίδης και η Λ. Κατσέλη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία γενικώς κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, αίσθηση προκάλεσε η φωτιά που προσπάθησαν να βάλουν οι Ευ. Βενιζέλος και Γ. Καρατζαφέρης δείχνοντας ότι μπροστά στις μικροκομματικές τους επιδιώξεις δεν υπάρχουν ούτε συναίνεση ούτε ώρες ευθύνης.

Ακόμα και ο «πολύς» αντιπρόεδρος, ο οποίος κατά τα άλλα εκόπτετο για να μην παρουσιάζει το Κοινοβούλιο εικόνα σύγκρουσης χθες, λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον Αντώνη Σαμαρά προσπάθησε να σπείρει διχόνοια στο εσωτερικό της Ν.Δ. λέγοντας πράγματα… τρελά. Κι αυτό γιατί αυτό που κατάλαβε από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επικρότησε και άρα αποδέχεται την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Φωτιά στη συζήτηση έβαλε πάντως ο Γιώργος Καρατζαφέρης διαβάζοντας επιστολή του υιού του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, Αλέκου, για τη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού του Περισσού. Τα έδρανα του ΚΚΕ ξεσηκώθηκαν, με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να απαντά δηκτικά: «Κύριε Χαλβατζή, και εγώ θα ενοχλούμουν αν ο γιος μου έγραφε κατά του ΛΑΟΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου