Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Διεθνείς πρωτοβουλίες Σαμαρά για την ΑΟΖ


(Ανανέωση). Συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος και πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα  είχε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που γίνεται στην Μασσαλία.
Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, το ξεμπλοκάρισμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλβανίας. Ο κ. Μπερίσα αντιμετώπισε θετικά την πρόταση του προέδρου της ΝΔ και συμφώνησε οι δύο χώρες να προχωρήσουν στο “ξεπάγωμα” της συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, όταν ο Σαμαράς γίνει πρωθυπουργός!

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2009, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής υπέγραψε με τον Αλβανό ομόλογό του Σ. Μπερίσα συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας. Η συμφωνία εκείνη μπορούσε να χρησιμεύσει και για τις άλλες περιπτώσεις, δηλαδή για την διευθέτηση των ζητημάτων με την Τουρκία. Η συμφωνία όμως μπήκε στο μάτι του κυκλώνα από ανθελληνικούς αλβανικούς κύκλους, οι οποίοι κατηγορούσαν την αλβανική κυβέρνηση ότι «πούλησε» στην Ελλάδα «αλβανικές θαλάσσιες ζώνες». Έτσι το σοσιαλιστικό αλβανικό κόμμα,  συσπειρώνοντας μαζί του όχι  μόνον τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα αλλά και μερικά δεξιά που βρίσκονται σε ρήξη με το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα, έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, κατά της συμφωνίας, το οποίο την ακύρωσε. Η προσφυγή έχει παγώσει το όλο ζήτημα και η Βουλή της Αλβανίας, δεν μπορεί να επικυρώσει καμιά συμφωνία εάν πρώτα δεν δώσει την γνωμοδότηση του το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Τώρα με την πρωτοβουλία Σαμαρά και την αποδοχή της από τον Μπερίσα δημιουργούνται ελπίδες για ξεπάγωμα της υπόθεσης και τη σύναψη νέας συμφωνίας
Εξάλλου, με πρόταση της ΝΔ στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Κυπριακό εντάχθηκε τροπολογία με την οποία όχι μόνο κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των κρατών μελών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος στην ΑΟΖ αλλά ενθαρρύνονται επιπλέον τα κράτη μέλη στην άσκηση των σχετικών δικαιωμάτων τους.Η σχετική πρόταση κατατέθηκε από το Νότη Μηταράκη  στη συζήτηση επί προτεινόμενου ψηφίσματος για την ΑΟΖ της Κύπρου και τις Τουρκικές αντιδράσεις και έχει ως εξής: «Το ΕΛΚ πρέπει να ενθαρρύνει τα Κράτη Μέλη στην άσκηση των σχετικών κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Το ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το συνέδριο του ΕΛΚ αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει στη διερεύνηση και εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και επισημαίνει την τεράστια σημασία που έχουν τα κοιτάσματα αυτά για την Ενεργειακή Ασφάλεια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά την προχθεσινή ομιλία στην Βουλή, ο Α. Σαμαράς επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα προωθήσει κατά προτεραιότητα την ανακήρυξη ΑΟΖ, που ακόμα και η μικρή Κύπρος την αποτόλμησε. Κι εμείς δεν τολμήσαμε ακόμα, όπως είπε“Η Ελλάδα πρέπει να βρει τον εαυτό της. Πρέπει να αξιοποιήσει τον πλούτο και τα πλεονεκτήματά της. Πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά της. Στο θαλάσσιο και χερσαίο ορυκτό πλούτο της“, πρόσθεσε.
Αναγραφή εθνικότητας στα αλβανικά διαβατήρια
Στη συνάντησή του με τον Μπερίσα ο Α. Σαμαράς ζήτησε επίσης από τον Αλβανό πρωθυπουργό τον απόλυτο σεβασμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας των Βορειοηπειρωτών, που ζει μέσα στα σύνορα του αλβανικού κράτος, υπογραμμίζοντας ότι η μειονότητα αυτή αποτελεί την καλύτερη γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Έθεσε επίσης στον κ. Μπερίσα ειδικότερα ζητήματα, που απασχολούν τη μειονότητα, μεταξύ των οποίων τα θέματα απάλειψης της εθνικότητας και του θρησκεύματος από τα κρατικά έγγραφα, θέματα μειονοτικών περιουσιών, εκπαίδευσης κ.λ.π.
Τα δύο τελευταία χρόνια η αλβανική Κυβέρνηση, νομοθέτησε νόμους βάση των οποίων αφαιρείτε από τα νέα βιομετρικά διαβατήρια, τα πιστοποιητικά γέννησης και τις νέα βιομετρικές ταυτότητες το λίμα που αναφέρεται στην εθνικότητα των πολιτών της. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, είτε αυτή που είναι αναγνωρισμένη είτε για αυτούς που δεν αναγνωρίζονται από την Αλβανία ως μειονότητα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν χιλιάδες Αλβανοί πολίτες, ελληνικής καταγωγής που ζουν στις περιοχές της Κορυτσάς, Πρεμετής, Χιμάρας και σε άλλες πόλης της αλβανικής επικράτειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου