Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ψάχνουν για... αίμα μετά το φιάσκο της εφεδρείας



Σε ναυάγιο οδηγείται το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Και αυτό γιατί, ενώ ολοκληρώνεται η αποστολή με τα στοιχεία των αποχωρήσεων προσωπικού απ’ όλα τα υπουργεία, ο αριθμός μόλις έχει ξεπεράσει τους 8.000 μόνιμους υπαλλήλους.

Στον αριθμό αυτόν θα πρέπει να προστεθούν μέχρι τώρα και 700 αποχωρήσεις που έχει καταγράψει για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα η Γενική Γραμματεία των ΔΕΚΟ και αφορά συμβασιούχους αορίστου χρόνου.

Η εξέλιξη αυτή τινάζει στην κυριολεξία στον αέρα τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα για μείωση του δημόσιου τομέα κατά 30.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που ανοίγει την όρεξη στους δανειστές μας να ζητήσουν απευθείας απολύσεις.

Ειδικότερα, εκτός του ελάχιστου αριθμού προσωπικού που υπάγεται στην εφεδρεία, μείζον πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι από τους 8.700 υπαλλήλους που αποχωρούν, οι οποίοι σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάγονται στην εφεδρεία, δεν ξεπερνούν τους 1.000 αυτοί που θα αμείβονται με το 60% του βασικού τους μισθού για 24 μήνες. Κι αυτό γιατί οι υπόλοιποι έχουν βγει σε κανονική σύνταξη με αίτησή τους και είναι αμφίβολο αν η τρόικα τους συμπεριλάβει στον κατάλογο των εφέδρων.


Εναλλακτικές λύσεις

Την ίδια στιγμή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «δημοκρατία», το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζει εναλλακτικές λύσεις. Ως τέτοιες εξετάζονται αφενός το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων μόνιμων υπαλλήλων Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιες Εκπαίδευσης, που έχουν προϋπηρεσία ενός έως δυο χρόνια, και αφετέρου η από μηδενική βάση ένταξη στην εφεδρεία περιπτώσεων που εξαιρέθηκαν από αυτήν, όπως καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί, ιερείς, διπλωμάτες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και καλλιτέχνες.

Ειδικά μισθολόγια

Εκτός από την εφεδρεία, στις αρχές του νέου χρόνου οι κυβέρνηση θα «αγγίξει» και τα ειδικά μισθολόγια, στα οποία εντάσσονται οι γιατροί του ΕΣΥ, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ενοπλες Δυνάμεις, οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι αρχιερείς. Σε αυτές τις κατηγορίες τα επιδόματα θα παραμείνουν ελάχιστα, όπως το νοσοκομειακής απασχόλησης για γιατρούς του ΕΣΥ και το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα διατηρηθούν και όσα ισχύουν με το νέο μισθολόγιο για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου (επίδομα τέκνων, παραμεθόριων περιοχών και θέσης).


Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου