Σε όλο το χρονικό διάστημα (2004-2010), που είχα την τιμή να ασκώ τα καθήκοντα του Διευθυντή του σχολείου του ΟΑΕΔ (ΕΠΑ.Σ.) στην Καβάλα, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις, να παρέχω κάθε δυνατή βοήθεια στα παιδιά που επέλεξαν να σπουδάσουν στο σχολείο μας.
Με παρεμβάσεις σε εργοδότες για να βρουν δουλειά, με στήριξη σε προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα, με φροντίδα για τον άρτιο εξοπλισμό των εργαστηρίων και την καλή κατάσταση των σχολικών εγκαταστάσεων.
Οι εποχές ήταν και γίνονται συνεχώς και πιο δύσκολες. Το σχολείο μας οφείλει να δίνει έμφαση στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού και ιδιαίτερα των νέων παιδιών και των ανέργων.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε να αλλάξει τον κανονισμό αξιολόγησης και επιλογής ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Έδωσε προτεραιότητα στους ανέργους και με χαμηλό εισόδημα, υποψήφιους εκπαιδευτικούς, που είχαν τα απαραίτητα προσόντα, να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, καθώς βρέθηκαν στην κορυφή της σχετικής λίστας αξιολόγησης. Νέοι απόφοιτοι ανώτατων και ανώτερων σχολών, είχαν την ευκαιρία να μεταδώσουν μέρος από τις φρέσκιες γνώσεις τους, στους μαθητές του σχολείου.
Ως διευθυντής, εξαντλούσα κάθε δυνατότητα για απασχόληση, όσο το δυνατόν περισσότερων ωρομίσθιων καθηγητών.
Υπήρχαν και απόφοιτοι του σχολείου του ΟΑΕΔ που έκαναν αίτηση πρόσληψης ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού. Ειδικά για αυτούς, έκανα τα αδύνατα δυνατά για να απασχοληθούν και να αποκτήσουν προϋπηρεσία.
Πίστευα και πιστεύω, ότι είναι πιο σημαντικό και ωφέλιμο για την κοινωνία, στο σύνολό της, να αναθέτουμε λίγες ώρες σε πολλούς ωρομισθίους καθηγητές, παρά πολλές ώρες σε ελάχιστους από αυτούς.
Στο σχολείο του ΟΑΕΔ στην Καβάλα, στο διάστημα που ήμουν Διευθυντής, απασχολήθηκαν κατά έτος, πενήντα (50) - εξήντα (60) ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.
Στο σχολικό έτος 2010-2011, μετά την αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απασχολήθηκαν είκοσι (20) ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.
Το Δεκέμβριο του 2010, έπαψα να είμαι Διευθυντής στο σχολείο του ΟΑΕΔ (ΕΠΑ.Σ.).
Σε πολλούς από εσάς, που έχετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επαφή με το σχολείο του ΟΑΕΔ, τα παραπάνω είναι γνωστά.
Γιατί επανέρχομαι σε αυτά ;
Οι τελευταίες εξελίξεις μου προκαλούν ανησυχία για το μέλλον του σχολείου.
Οι περικοπές στην Παιδεία, οδηγούν μοιραία στην υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών.
Επιπλέον, διαπίστωσα ότι η νέα Διεύθυνση του σχολείου δεν συμμερίζεται την άποψη ότι είναι ωφελιμότερο να δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους ωρομίσθιους καθηγητές να
εργαστούν και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία.
Επιλέγει να προχωρήσει σε ανάθεση επιπλέον υπερωριακών ωρών σε μόνιμους και
ωρομίσθιους, παρά να προσφέρει δυνατότητα εργασίας σε άλλους υποψήφιους συναδέλφους.
Έτσι, τη φετινή χρονιά, οι ωρομίσθιοι δεν φαίνεται να ξεπερνάνε τους δεκαπέντε (15).
Προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά...
Γιάννης Πασχαλίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου