Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Πώς γίνεται απαγορευτικό το τραπεζικό χρήμα στην Ελλάδα



Επιστροφή στα ‘90s. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, από πλευράς κόστους χρήματος, που προσφέρουν οι τράπεζες.
Λόγω κυρίως της έλλειψης ρευστότητας, το ύψος των επιτοκίων γύρισε εκεί απ' όπου είχε αρχίσει την κούρσα της μείωσης της τελευταίας 15ετίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: σήμερα, για να πάρει μια επιχείρηση δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα, θα πρέπει καταρχήν να πληρώσει αρχικό επιτόκιο της τάξης του 7,5% ή και λίγο παραπάνω.
Σε αυτό το ποσοστό, όμως, θα πρέπει να προσθέσει το spread που της επιβάλλεται καπέλο, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το τελικό κόστος να σκαρφαλώνει ενίοτε και στο 13%!
Υπό αυτούς τους όρους, ο δανεισμός καθίσταται απαγορευτικός.

Σημειώστε εδώ ότι από μήνα σε μήνα, το ίδιο επιτόκιο αυξάνει. Για παράδειγμα, και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που είναι και τα πλέον επίσημα, τον Οκτώβριο «τσίμπησαν» περίπου 15 μονάδες βάσης, κάτι το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, επαναλήφθηκε και τον Νοέμβριο.
Και το ερώτημα είναι: πού θα σταματήσει όλη αυτή η τρελή πορεία;
Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή, ο ρυθμός αύξησης του υπολοίπου δανεισμού στο σύνολο της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, τρέχει με έναν αρνητικό ρυθμό της τάξης του περίπου -2%.
Εξέλιξη μάλλον εύλογη αν αναλογισθεί κανείς τόσο την έλλειψη ρευστότητας από την αγορά όσο και το κόστος του εναπομείναντος χρήματος.
Ποιος θα πάρει να πάρει δάνειο με αυτούς τους όρους;
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου