Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Εμπόριο φρίκης στην Αίγυπτο



Η βιομηχανία εμπορίας οργάνων ήταν ανέκαθεν μέρος της αιγυπτιακής πραγματικότητας, αποτέλεσμα της οικονομικής ανέχειας και του θρησκευτικού συντηρητισμού. Οι φτωχοί Αιγύπτιοι αναγκάζονταν συχνά να πουλήσουν τα νεφρά τους σε πλούσιους Αραβες πάσχοντες, με αντάλλαγμα μερικές χιλιάδες δολάρια ή μια θέση εργασίας σε χώρες του κόλπου. Μονάχα που πλέον «η βαριά αιγυπτιακή βιομηχανία» μοιάζει να έχει θέσει στο στόχαστρό της τους φτωχότερους πρόσφυγες των γειτόνων-χωρών του Καΐρου.

Σύμφωνα με μια νέα αναφορά της COFS, μιας μη κερδοσκοπικής διεθνούς οργάνωσης υγείας και προάσπισης τω ανθρώπινων δικαιωμάτων που εδράζεται στην Ουάσινγκτον, οι Σουδανοί είναι τα νέα θύματα του εμπορίου οργάνων στην Αίγυπτο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

Η αναφορά, που περιλαμβάνει σχετικό βίντεο, καταγράφει ότι εκατοντάδες Αφρικανοί πρόσφυγες γίνονται στόχος «μεσαζόντων» και οδηγούνται σε κέντρα μεταμόσχευσης οργάνων. Αρκετά συχνά ερήμην τους, όπως στην περίπτωση της 41χρονης Ιμάν από το Νότιο Σουδάν, που κατέφυγε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο του Καΐρου για να υποβληθεί σε καισαρική εγχείρηση. Οταν αργότερα, ανήσυχη για την αργή επούλωση των πληγών, αποφάσισε να επισκεφτεί μια ιδιωτική κλινική, ανακάλυψε ότι της έλειπε το ένα νεφρό. Η Ιμάν και ο σύζυγός της Σαντίκ ήταν ωστόσο καταδικασμένοι στη σιωπή εξαιτίας του φόβου επιδείνωσης της ήδη προβληματικής κατάστασής τους: παράνομοι μετανάστες δίχως τα απαραίτητα χαρτιά.

Εκτός από τους Σουδανούς πρόσφυγες, που είναι τα συνηθέστερα θύματα της διακίνησης οργάνων, πρόσφυγες άλλων κρατών όπως η Ιορδανία, η Αιθιοπία, η Σομαλία, το Ιράκ και η Συρία αποτελούν συνήθη στόχο των επιτήδειων διαμεσολαβητών, που εκμεταλλεύονται το ασταθές στάτους των μεταναστών. Υπολογίζεται ότι η αιγυπτιακή γη φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 250.000 Αφρικανούς πρόσφυγες.

Οσο για το αιγυπτιακό γράμμα του νόμου; Η ανταλλαγή οργάνων μεταξύ Αιγυπτίων και ξένων απαγορεύεται διά ροπάλου, κυρίως για την προστασία των Αιγυπτίων από τους πάσχοντες Σαουδάραβες. Επιτρέπεται όμως η δωρεά οργάνων μεταξύ αλλοδαπών - κάτι που επιδέχεται προφανώς «ελεύθερη μετάφραση» στην αιγυπτιακή γη.


Δήμητρα Αθανασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου