Με δόλωμα την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, κυβέρνηση και τρόικα μεθοδεύουν την αντίστοιχη κατάργηση του κατώτατου μισθού και ουσιαστικά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Πρόκειται για το γνωστό κόλπο με το μαστίγιο και το καρότο: Το υπουργείο Εργασίας και οι δανειστές της χώρας διοχετεύουν την πληροφορία ότι επίκειται να καταργηθούν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας στον ιδιωτικό τομέα, για να «περιοριστούν» στη συνέχεια μόνο στην κατάργηση του κατώτατου μισθού. Ετσι, επικοινωνιακά, η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί ότι «απέφυγε τα χειρότερα»...
Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, υποστήριξε σιβυλλικά ότι από την τρόικα «δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα». Κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να τεθεί στο μέλλον... Τέθηκε όμως από την τρόικα θέμα «ρύθμισης της αύξησης της ανταγωνιστικότητας». Το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών της χώρας, σε συνάντηση που είχε χθες με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, υποστήριξε ξανά ότι πρέπει να παγώσει η αύξηση 1,5% που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ για φέτος, αλλά και για του χρόνου (1,7%). Ακολούθως, μπήκε το θέμα της συνολικής κατάργησης του κατώτατου μισθού, που σήμερα ανέρχεται στα 751 ευρώ μεικτές αποδοχές.
Ετσι αναμένεται να επισημοποιηθεί η κατάρρευση των μισθών του ιδιωτικού τομέα, αφού ήδη, μέσω ατομικών συμβάσεων, είναι πάρα πολλές οι επιχειρήσεις που, υπό την απειλή της απόλυσης, δίνουν μισθούς 500 ευρώ ή και πιο μικρούς. Η τρόικα πάντως επιθυμεί ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα επίπεδα των 450 ευρώ καθαρές αποδοχές. Αυτός είναι ο μισθός που παίρνουν οι νέοι 18-25 ετών που συμμετέχουν στα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης, όπως θεσμοθετήθηκε από τον εφαρμοστικό νόμο του καλοκαιριού.
Η τρόικα επίσης ζητεί περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με ενίσχυση επιχειρησιακών, ατομικών συμβάσεων και την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασία. Αναφορικά με το σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών, η πρόταση των τροϊκανών περιλαμβάνει τη μείωση της εργοδοτικής συμμετοχής στη χρηματοδότησης της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας. Κάτι τέτοιο βέβαια θα βάλει ταφόπλακα στα προγράμματα των παραπάνω φορέων, που έτσι και αλλιώς μαστίζονται από ελλείμματα και χρέη.
Η άρση των περιορισμών στα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, σύμφωνα και με τις «ευλογίες» των βιομηχάνων, είναι μια ακόμα απαίτηση της τρόικας. Αυτό σημαίνει ότι στα προγράμματα αυτά θα μπορούν να συμμετέχουν στο εξής επιχειρήσεις, χωρίς τον περιορισμό της απαγόρευσης των απολύσεων, για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται εντός προγράμματος. Αρα, αντί για αντιμετώπιση της ανεργίας, τα προγράμματα αυτά θα οδηγήσουν στην ενίσχυση των απολύσεων παλαιών εργαζομένων, για να προσληφθούν νέοι, με λιγότερα χρήματα.
Βασίλης Αγγελόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου