Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Μνημείο αερολογίας από Παπαδήμο σε 18 σημεία!



Πλήθος διαπιστώσεων, καλών προθέσεων, θαυμάσιων κοινοτοπιών αλλά και αντιφάσεων, που επαναλαμβάνονται συχνά, περιείχε η προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ολα αυτά σε μια στιγμή που η ύφεση στη χώρα είναι στο 5%, η ανεργία πλησιάζει το 1.000.000 άτομα, τα καταστήματα κλείνουν κατά εκατοντάδες και οι φοροφυγάδες πάνε τα λεφτά τους στην Ελβετία, ενώ στα δημοτικά σχολεία προετοιμάζονται για συσσίτια.

Ακολουθεί καταγραφή κάποιων από αυτά τα σημεία, ως ελάχιστος αντίλογος στην ομοιομορφία των λύσεων που προτείνει το Μνημόνιο, το οποίο κατά έναν περίεργο τρόπο υποστηρίζεται με μανία από αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα.

1) Οσον αφορά την πρώτη δέσμη μέτρων, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συντελέσουν καθοριστικά στην αποτροπή μιας νέας δημοσιονομικής κρίσης στο μέλλον.
(Η αλήθεια είναι ότι οι κρίσεις έρχονται παρά τα όποια μέτρα και, το κυριότερο για την Ελλάδα, όσα ίσχυαν στην Ε.Ε. δεν απεσόβησαν τη χρεοκοπία της.)

2) Η διπλή απόκλιση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, απόκλιση δημοσιονομική και απόκλιση ανταγωνιστικότητας, ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που οδήγησε στην κρίση.
(Την απόκλιση έβλεπαν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν έκαναν τίποτα.).

3) Η δημοσιονομική πειθαρχία, που στηρίζεται σε απλούς και αξιόπιστους κανόνες, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της Νομισματικής Ενωσης.
(Πειθαρχία υποτίθεται ότι υπήρχε και έως τώρα, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, όπως αποδείχτηκε.)

4) Η υιοθέτηση ενός «δημοσιονομικού συμβολαίου» θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για χώρες που δεν κατόρθωσαν από μόνες τους να εφαρμόσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική.
(Εννοια δημοσιονομικού συμβολαίου υπείχε και η Συνθήκη του Μάαστριχτ.)

5) Η Ελλάδα έχει συμφέρον να στηρίξει τη στενότερη οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης.
(Η Ελλάδα έχει συμφέρον να υπάρξει και πολιτική ένωση, που μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται πουθενά.)

6) Το περασμένο έτος η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των τραπεζικών χορηγήσεων και την αύξηση της αβεβαιότητας, συνέβαλαν στην υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
(Μια σωστή διαπίστωση, που δυστυχώς θα συνεχίσει να ισχύει και το 2012.)

7) Από το 2008 η ελληνική οικονομία βρίσκεται βυθισμένη στην ύφεση, με την ανεργία σε υψηλά επίπεδα. Το 2011 αναμένεται να είναι το χειρότερο έτος της ύφεσης. Η μείωση του ΑΕΠ αναμένεται ότι θα υπερβεί το 5,5%.
(Σύμφωνα με το ΔΝΤ -που κόβει και το αζιμούθιο- η ύφεση θα αγγίξει το 6%.)

8) Στασιμότητα προβλέπεται για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2012.
(Αυτό μεταφράζεται σε απλά ελληνικά ότι οι εξαγωγές δεν μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα, καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές.)

9) Η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης. Εχουμε ακόμα πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά μας.
(Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα με την πολιτική που εφαρμόζεται.)

10) Η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 θα σηματοδοτήσει μια σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
(Η φράση θυμίζει Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κάθε φορά χαρακτήριζε τελευταία τα μέτρα που έπαιρνε.)

11) Εκτιμάται ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα σταθεροποιηθούν, καθώς δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών.
(Από την 1/1/2012 αυξάνεται -επιπλέον σε όλα όσα ισχύουν- η παρακράτηση φόρου και εισπράττεται σε μηνιαία βάση η έκτακτη εισφορά.)

12) Οι εξαγωγές έχουν ανακάμψει τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να υποστηρίξει περαιτέρω τη θετική πορεία των εξαγωγών.
(Πριν λέγαμε ότι το 2012 θα καταγραφεί ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αρα οι εξαγωγές μας πού θα πάνε;)

13) Σημαντικός παράγοντας, που θα διευκολύνει την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το 2013, είναι η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και η επιτάχυνση της απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 14 δισ. ευρώ.
(Αυτό είναι παραδοχή ότι και το 2012 δεν θα υπάρξει καμία απορρόφηση του ΕΣΠΑ, που διαφημίζει ο Μ. Χρυσοχοΐδης.)

14) Η δημιουργία ενός σταθερού, εύρυθμου και αποτελεσματικού επενδυτικού πλαισίου είναι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και στόχος ευρείας πολιτικής αποδοχής.
(Αποτελεί προτεραιότητα τα τελευταία 30 χρόνια...)

15) Η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί αισθητά. Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα θα δοθεί, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελματικών υπηρεσιών.
(Τα κλειστά επαγγέλματα υποτίθεται ότι έχουν ανοίξει εδώ και καιρό...)

16) Κορυφαία προτεραιότητα των διαρθρωτικών αλλαγών αποτελεί η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, η ενίσχυση των θεσμών και η δικαιότερη λειτουργία του κράτους
(Αλλη μια σωστή καθηγητική πρόθεση.)

17) Μεγάλο μέρος της προσπάθειάς μας για την προσέλκυση επενδύσεων εστιάζεται στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.
(Επαναλαμβάνεται μονότονα την τελευταία εικοσαετία.)

18) Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και ως ενδιάμεσος σταθμός αποθήκευσης και αναδιανομής εμπορικών αγαθών.
(Ακούγεται όλο το διάστημα της Μεταπολίτευσης, αλλά χωρίς να γίνεται!)


Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου