Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Σε πολυπληθές ακροατήριο και με αίσθηση λεπτού χιούμορ, μίλησε ο Νίκος Λυγερός στο αμφιθέατρο της Δημοκρατίας στην Ελευθερούπολη. Συγχαρητήρια γι αυτή την υπέροχη εκδήλωση στον κ. Γιάννης Πασχαλίδης και τους συνεργάτες του.


Σε πολυπληθές ακροατήριο και με αίσθηση λεπτού χιούμορ, μίλησε ο Νίκος Λυγερός στο αμφιθέατρο της Δημοκρατίας στην Ελευθερούπολη.
Αν υπάρχει κάποιος που θα πρέπει να δεχθεί συγχαρητήρια γι αυτή την υπέροχη εκδήλωση στην Ελευθερούπολη το βράδυ της Πέμπτης, είναι ο ίδιος ο κ. Γιάννης Πασχαλίδης και οι συνεργάτες, που μόχθησαν για να φέρουν στον τόπο μας έναν άνθρωπο ιδιαίτερα πολυάσχολο και ομολογουμένως δυσεύρετο.
Ο ίδιος ο κ. Πασχαλίδης εξ άλλου, ήταν αυτός που τον προλόγισε στην έναρξη της εκδήλωσης.
Πάντως οι Καβαλιώτες, ίσως απρόσμενα έδειξαν να ενδιαφέρονται για τις ΑΟΖ και συνέρευσαν από κάθε μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για να ακούσουν τον διακεκριμένο ομιλητή.
Ο κ. Λυγερός άνοιξε την ομιλία του, αναφερόμενος στο κεφάλαιο Κύπρος – Βάσεις και γεωπολιτικές προοπτικές.
Εξήρε τις αντιστάσεις του αείμνηστου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στο σχέδιο Ανάν. Μάλιστα με αριστουργηματικό τρόπο δικαιολόγησε αυτή του την άποψη, λέγοντας πως το άρθρο νο 5 του συγκεκριμένου σχεδίου, θα έδενε ισόβια από ενεργειακής άποψης την Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα επισήμανε, πως σήμερα οι Βρετανικές βάσεις δεν είναι πλέον κυρίαρχες αλλά απλώς φιλοξενούνται με ένα ιδιότυπο καθεστώς.
Στη συνέχεια ο κ. Λυγερός, έχοντας στη διάθεσή του ένα εκπληκτικά κατατοπιστικό εικονικό αρχείο, επιχείρησε ένα πανόραμα όλων των ΑΟΖ της Μεσογείου, μέσα στην οποία η Ελληνική ΑΟΖ κατέχει την περίοπτη δεύτερη θέση σε έκταση μετά από αυτή της Ιταλίας. Έθεσε θέματα
Ευρωπαϊκής Γεωστρατηγικής, τονίζοντας πως η μεγαλύτερη ΑΟΖ του κόσμου, είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί βέβαια κάθε κράτος μέλος της να προβεί επιτέλους στην οριοθέτηση της δικής επιμέρους εθνικής ΑΟΖ.
Μέσα απ αυτή τη συλλογιστική, η ενωμένη Ευρώπη καθίσταται μια θωρακισμένη ενεργειακά δύναμη και προέβλεψε, ότι η οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ προς τις «ανώδυνες» αρχικά κατευθύνσεις, Ιταλία, Αλβανία και βόρεια Αφρική είναι θέμα χρόνου. Μάλιστα επισήμανε, πως μόνο μ αυτές το Ελληνικό κράτος αρκείται για ν αρχίσει τις πρώτες του σημαντικές έρευνες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του «συμπλέγματος Καστελορίζου» και των άλλων γειτονικών νήσων, που προσδίδουν εξαιρετική σημαντικότητα στη διαμόρφωση της Ελληνικής ΑΟΖ, προσφέροντας έκταση πολύ μεγαλύτερη από τις εκτάσεις αυτών των ιδίων νήσων. Μάλιστα μόνο το Καστελόριζο, προσδίδει έκταση νότια στη θάλασσα, όση ολόκληρη η Πελοπόννησος.
Μάλιστα ο κ Λυγερός, απαντώντας σε ερώτημα ακροατή, ανέπτυξε τον μαθηματικό τρόπο Voronoi γεωγραφικής διαμόρφωσης μιας ΑΟΖ, εκπλήσσοντας για πολλοστή φορά το ακροατήριο.
Η επαφή του διακεκριμένου ομιλητή με το ακροατήριο, ήταν σ όλη τη διάρκεια της διάλεξης άμεση, με συνεχείς ερωταπαντήσεις, κάτι που ίσως δεν επέλεξε ο ίδιος αλλά οι ίδιοι οι ακροατές. Αυτό προφανώς εκνεύρισε κάποιους και αποτέλεσε το μοναδικό αρνητικό στοιχείο της όλης εξέλιξης του λόγου του, αφού η πλειοψηφία του ακροατηρίου προτιμούσε να μην διακόπτονται οι ειρμοί σκέψης του ομιλητή και οι ερωτήσεις να διατυπώνοντας στο τέλος.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Λυγερός με την ευφυΐα που τον διακρίνει, δεν έδειξε σημεία αποσταθεροποίησης στο λόγο του, αφού το θέμα το κατείχε σε βάθος και επιστημονικά.
Τελικά κατά γενική ομολογία, όσοι παραβρέθηκαν προχθές στο αμφιθέατρο τη Δημοκρατίας μόνο τυχεροί θα πρέπει να αισθάνονται!

Βερονίκη
Εφημερίδα Χρονόμετρο

Η ΑΟΖ είναι το Κτηματολόγιο της θάλασσας, είναι η δικαίωση της ιστορίας του λαού μας υποστηρίζει ο κ. Λυγερός.
Στην Καβάλα βρέθηκε χθες ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός καλεσμένος του προέδρου του συλλόγου εκπαιδευτικών σχολών μαθητείας ΟΑΕΔ Γιάννη Πασχαλίδη, για να μιλήσει για το θέμα της ΑΟΖ, στην Ελευθερούπολη.
Νωρίτερα βρέθηκε στην Καβάλα και μίλησε στους μαθητές που σπουδάζουν στις σχολές μαθητείας για το επαγγελματικό τους μέλλον και τα νέα επαγγέλματα που θα δημιουργήσουν οι νέες ενεργειακές και οικονομικές ανάγκες.
Ο κ. Λυγερός μίλησε και στο «Χρονόμετρο» για το μεγάλο θέμα της ΑΟΖ και τι σημαίνει αυτό για την ελληνική κοινωνία και το μέλλον της.
Τι σημαίνει για την οικονομία της Ελλάδας η οριοθέτηση της ΑΟΖ;
«Ουσιαστικά σημαίνει πως μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε εξορύξεις και γεωτρήσεις , εξόρυξη φυσικού πλούτου και στη θάλασσα, δίχως ΑΟΖ δεν γίνεται, στα εθνικά χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια δηλαδή, ενώ με βάση οριοθέτησης ΑΟΖ θα πάμε μέχρι τα 200».
Για ποιο λόγο θεωρείται πως οι κυβερνήσεις απέφευγαν ή δίσταζαν να οριοθετήσουν την ΑΟΖ;
«Οι λόγοι είναι τρεις. Πρώτον, γιατί ασχολήθηκαν εντατικά με το casus beli, δεύτερον γιατί ασχοληθήκαν με την υφαλοκρηπίδα χωρίς να υπάρξουν αποτελέσματα, και τρίτον δεν υπήρξε κατάλληλη τεχνογνωσία όσον αφορά τις ΑΟΖ. Επίσης θα αναφερθώ και στην ατολμία που προέκυπτε από το φοβικό σύνδρομο σε σχέση με την Τουρκία. Άρα ο συνδυασμός είναι τραγικός».
Πέρα από τα οφέλη που αναφέρεται πως θα προκύψουν θα υπάρξουν και κίνδυνοι;
«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Έχουμε ένα απέραντο γαλάζιο χωράφι. Ένα χωράφι το οποίο δεν έχουμε δηλώσει πως μας ανήκει. Γιατί να μην υπάρχει κίνδυνος τώρα που δεν το έχουμε δηλώσει πως είναι δικό μας. Όσο καθυστερούμε σε σχέση με την Κύπρο τότε υπάρχει λόγος να γίνουν επαφές ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο με αποτέλεσμα να πρέπει να προσφύγουμε στα δικαστήρια ν΄ αποδείξουμε πως είναι δικό μας. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η καθυστέρηση. Υπάρχουν 137 χώρες που έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ. Εμείς έχουμε την 2η μεγαλύτερη ΑΟΖ στην Μεσόγειο και ποιος ο λόγος να μην την αξιοποιήσουμε; Βρισκόμαστε σε κρίση πρέπει να βρούμε μια οικονομική λύση με στρατηγική. Αυτή είναι και η ΑΟΖ».
Η συζήτηση της οριοθέτησης της ΑΟΖ πιστεύεται πώς είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης;
«Όχι. Η οριοθέτηση και η θέσπιση της ΑΟΖ θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί από τη δεκαετία του 1990. Αν ήμασταν σοβαροί. Όπως η Κύπρος θέσπισε την ΑΟΖ το 2004 ενώ μπήκε στην Ε.Ε. εμείς ήμασταν στην Ε.Ε από το 1981, έχουμε καθυστερήσει πάνω από 20 χρόνια. Αν υπήρχε ΑΟΖ τώρα δεν θα διανύαμε μέρες κρίσης. Τόσο απλά. Πώς με τόσο φυσικό αέριο θα είχε εμφανιστεί μια οικονομική κρίση; Τώρα η λύση στην κρίση είναι η θέσπιση της ΑΟΖ. Τώρα είναι απαραίτητη λόγω του φυσικού αερίου που θα έρθει από την Κύπρο. Πρέπει να προετοιμαστούμε ώστε να δεχόμαστε τα καράβια με φυσικό αέριο που θα έρχονται. Αν δεν ανακηρύξουμε ΑΟΖ τότε δεν υφίσταται μονοπώλιο και όλα αυτά είναι παράνομα, π.χ σαν το Κτηματολόγιο το οποίο ο καθένας καθορίζει ποιο χωράφι του ανήκει. Η ΑΟΖ είναι το Κτηματολόγιο της θάλασσας. Δεν είναι κρίμα να πεθάνετε πάνω σε χρυσό και να μην έχει κάνει τίποτα; Σίγουρα, όλοι κάποια στιγμή θα πεθάνουμε, αλλά μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Είμαστε ένας λαός κατ΄ εξοχήν της θάλασσας είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτούμε τη θάλασσα και την ιστορία μας σ΄αυτή. Είναι η δικαίωση της ιστορίας του λαού μας. Μην ασχολείστε άλλο με τη μιζέρια και την κατάθλιψη αλλά με το μέλλον. Αντί να είμαστε η κοινωνία της κρίσης ας γίνουμε η κοινωνία της ΑΟΖ. Έτσι θα προσφέρουμε τα μέγιστα στις επόμενες γενιές».
Θα είναι η Θράκη μια νέα Κύπρος;
«Όχι, η γιατί ήδη ανήκουμε στην Ε.Ε., η Κύπρος είχε το ατύχημα το 1974 να μην είναι μέλος της Ε.Ε. αυτή η διαφορά είναι σημαντική. Αλλά αν η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε τότε θα έρθουμε αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα».
Βίκυ Κυφωνίδου
Εφημερίδα Χρονόμετρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου