Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ Υφυπουργός Παιδείας: «Ποδαρικό» με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

 IMG 20230817 WA0024

Αποχαιρετάμε το 2023 και τις προκλήσεις που μας επεφύλασσε για να υποδεχθούμε τη δυναμική του 2024.

Στην εκπνοή του χρόνου, η παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση θα είναι, ταυτόχρονα, το «ποδαρικό» μας στη νέα χρονιά!

Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξαν τη σημασία και τον ρόλο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της Διά Βίου Μάθησης μέσα από τον ν. 4763/2020 και την ουσιαστική μεταρρύθμιση με τη διαμόρφωση, για πρώτη φορά, κοινού στρατηγικού σχεδιασμού της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με το Εθνικό Σύστημα ΕΕΚ, το οποίο αναπτύσσεται κατ’ αντιστοιχία του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Η δέσμευση στη χάραξη πολιτικών και εναλλακτικών διαδρομών στον ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα της ΕΕΚ αποτυπώθηκε, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη δημιουργία, για πρώτη φορά στα χρονικά, ενός υφυπουργείου με αρμοδιότητες στοχευμένες στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Και τον ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη του και τη στήριξή του να ηγηθώ εγώ του νέου υφυπουργείου. Αυτή ήταν και είναι μια μεγάλη πρόκληση και το 2024 παίρνει τη σκυτάλη!

Το όραμά μας για την ΕΕΚ είναι μια απαιτητική διαδικασία και δοκιμασία προόδου, εκσυγχρονισμού και εξέλιξης με την οποία ανοίγουμε πολλαπλές ποιοτικές διαδρομές, δίνουμε δυνατές επιλογές και εξασφαλίζουμε ισχυρό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας μέσα από τη νέα φιλοσοφία, τις υποδομές, το περιεχόμενο, την εξωστρέφεια και την προοπτική, που αξίζουν οι νέοι μας, ώστε να ανταποκριθούν στις ανταγωνιστικές σύγχρονες επαγγελματικές προκλήσεις. Η εκπαιδευτική μας πολιτική κατοχυρώνει στην ΕΕΚ & ΔΒΜ το ισχυρό πλεονέκτημα της συνειδητής επιλογής για ένα δυναμικό μέλλον.

Η άμεση σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Διά Βίου Μάθησης με την αγορά εργασίας μέσα από τις νέες ειδικότητες, όπως αποτυπώνονται και επικαιροποιούνται στον επαγγελματικό στίβο και σε συνεργασία με τα επαγγελματικά σωματεία, τους κοινωνικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, και η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης, αρχικής και συνεχιζόμενης, σε επίπεδο δομών, διαδικασιών, προγραμμάτων σπουδών και πιστοποίησης είναι σίγουρα μια πρόταση στην οποία αξίζει να επενδύσουν τόσο οι σπουδαστές όσο και οι φορείς και οι επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι έτοιμο να πρωταγωνιστήσει στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Μεγάλη η πρόκληση, ακόμα μεγαλύτερη η ευθύνη, μέγιστη η δέσμευσή μας! Καλές γιορτές! Αισιόδοξο και δημιουργικό το 2024!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου