Σε κεντρικό πρόσωπο της μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναδεικνύεται για μία ακόμη χρονιά ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αυτή τη φορά για το εμβληματικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Μια πρωτοβουλία που πολλοί θέλησαν να υλοποιήσουν την τελευταία 20ετία, αλλά ουδείς κατόρθωσε. Η επιλογή να πέσει η κυβερνητική αυλαία για το 2023 με την έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να σηματοδοτηθεί στο τελευταίο υπουργικό της χρονιάς η βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλες τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί προεκλογικά.
Μήνυμα Μητσοτάκη
Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση, με στόχο να γίνει νόμος του κράτους έως τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου, δίνει μία ευκαιρία στην κυβέρνηση να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, να στριμώξει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και να ενδυναμώσει το μήνυμα που σταθερά στέλνει ο Κ. Μητσοτάκης προς το λεγόμενο πολιτικό Κέντρο, από το οποίο ούτως ή άλλως προέρχεται και ο δημοφιλέστερος εκ των υπουργών Κυριάκος Πιερρακάκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πιερρακάκης, που τα φώτα της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα θα είναι στραμμένα πάνω του λόγω του ρηξικέλευθου νομοσχεδίου που ετοιμάζεται, διατέλεσε και υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης την περίοδο 2019-2023, κάνοντας σημαντικότατες αλλαγές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας.
Κατά την προχθεσινή του ομιλία στη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό στη Βουλή, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «σειρά έχει η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, με ρίζες δεκαετιών, μέσα από ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων και δίπλα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ορατών έργων, με αποτελέσματα που θα πείθουν ότι αυτοί οι στόχοι, ναι, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα». Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε πως εισάγεται στην Ελλάδα η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Όπως είπε, το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024, καθιστώντας την Ελλάδα «περιφερειακό πόλο ανάπτυξης και εκπαίδευσης».
«Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»
Με το νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», η κυβέρνηση υλοποιεί μια βασική κυβερνητική προτεραιότητα, που όπως τονίζει ο υπουργός θα διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα στην Εκπαίδευση χώρας μας με τις συνεργασίες του δημόσιου πανεπιστημίου με κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια άλλων χωρών.
Η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, με βάση διακρατικές συμφωνίες, με την αξιοποίηση του Άρθρου 28 του Συντάγματος, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ήδη από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναμένεται να φέρει στην Ελλάδα κορυφαία ξένα ιδρύματα που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, με στόχο να μετατραπεί σε διεθνή εκπαιδευτικό κόμβο.
Τα μη κρατικά πανεπιστήμια σε πρώτη φάση θα είναι παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος. Το πτυχίο του ιδιωτικού πανεπιστημίου θα αναγνωρίζεται ως τίτλος σπουδών και για διορισμό στο Δημόσιο, εφόσον πανεπιστήμιο πληροί τα κριτήρια.
Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητιΣτο υπουργικό συμβούλιο, αύριο, θα παρουσιαστεί από τον Κυριάκο Πιερρακάκη το τολμηρό νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, που θα φέρει κορυφαία ξένα ιδρύματα στη χώρα μας κή μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ.), ενώ θα εξετάζεται η αναπτυξιακή στρατηγική του μη κρατικού πανεπιστημίου και θα αξιολογούνται η βιωσιμότητα και η προοπτική
Η ίδρυση και η λειτουργία παραρτημάτων στη χώρα θα γίνονται από ξένα πανεπιστήμια, ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς, ενώ θα αποκλείονται αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, χωρίς τη συνεργασία ξένου ΑΕΙ, με διακρατική συμφωνία.
Η εισαγωγή των φοιτητών στα μη κρατικά ιδρύματα θα γίνεται με κριτήρια που θα θέτει το ίδιο το πανεπιστήμιο. Ουσιαστικά, τα κριτήρια εισαγωγής στο ελληνικό παράρτημα θα καθορίζονται από το μητρικό ίδρυμα. Επίσης, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα έχουν ευχέρεια να καθορίζουν δίδακτρα, αλλά θα υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο τόσο για προγράμματα υποτροφιών όσο και για την εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων. Το νομοσχέδιο θα έχει και έναν πυλώνα που θα αφορά την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας των δημόσιων πανεπιστημίων και την ενθάρρυνση της εξωστρέφειάς τους, ενώ οι ρυθμίσεις για την ενδυνάμωσή του θα είναι διαρκείς και στοχευμένες. ώστε τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να είναι ενισχυμένα στη νέα εποχή.
Οι προϋποθέσεις εγγραφής
Οι προϋποθέσεις εγγραφής όσων θέλουν να σπουδάσουν στα μη κρατικά πανεπιστήμια θα ορίζονται από τον κανονισμό σπουδών του κάθε ιδρύματος.
Για παράδειγμα, σε σχολές με μεγάλη ζήτηση, όπως, πχ. οι ιατρικές σχολές, προϋπόθεση θα είναι η υψηλή βαθμολογία σε συγκεκριμένα μαθήματα.
Σε σχολές που δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για φοίτηση, συζητείται να τεθεί ως προϋπόθεση η βαθμολογία σε κάποια μαθήματα, αλλά θα είναι χαμηλή.
Για την εγγραφή σε μη κρατικό πανεπιστήμιο σε προπτυχιακό τμήμα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κατέχει:
α) Απολυτήριο αναγνωρισμένο Λυκείου ή
β) Απολυτήριο που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα ισότιμο ή αντίστοιχο του ελληνικού Λυκείου.
Η εγγραφή στα μεταπτυχιακά προγράμματα θα γίνεται μόνο σε πτυχιούχους προπτυχιακών προγραμμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου