Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Ελληνικό σχολείο στο Μόναχο: Ο ιδιοκτήτης ζητάει 50% αύξηση στο ενοίκιο - Τι λέει το υπουργείο

 

Τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και την έντονη αντίδραση γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών του ελληνικού σχολείου «Αριστοτέλης» στο Μόναχο, το οποίο απειλείται με κλείσιμο, όπως υποστηρίζουν, ανέδειξε προ ημερών η Deutsche Welle.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καταγράφεται ανησυχία από την πλευρά των Ελλήνων ομογενών της βαυαρικής πρωτεύουσας, καθώς οι 891 μαθητές όλων των βαθμίδων κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σχολείο εξαιτίας της «κωλυσιεργίας» από πλευράς ελληνικού κράτους. Το «Αριστοτέλης» είναι το μεγαλύτερο ελληνικό σχολείο εκτός Ελλάδας.



Το μισθωτήριο συμβόλαιο για το σχολείο λήγει το καλοκαίρι του 2025, ο ιδιοκτήτης ζητά αύξηση ανάλογη με την τιμαριθμική προσαρμογή, η επαναδιαπραγμάτευση έπρεπε να έχει γίνει δύο χρόνια πριν ενώ – σε περίπτωση μη ανανέωσης του συμβολαίου - η ανεύρεση νέου κτιρίου για να στεγαστεί το σχολείο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αλλά ακόμη κι αν βρεθεί κτίριο, η αναπροσαρμογή του για τις ανάγκες των μαθητών, θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Την ίδια στιγμή, το βαυαρικό κράτος επιδοτεί το σχολείο, επομένως η πλευρά των επωφελούμενων θεωρεί ότι ακόμη κι αν το νέο ενοίκιο είναι κατά πολύ υψηλότερο, στην πραγματικότητα δεν επιβαρύνεται ιδιαίτερα το ελληνικό κράτος.

Το protothema.gr επικοινώνησε με τον κ. Γιάννη Κατσαρό, Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας του να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Ο ίδιος, θεωρεί τις αντιδράσεις υπερβολικές και τις αποδίδει σε «παραπληροφόρηση», δεδομένου ότι το υπουργείο Παιδείας μεριμνά για την ελληνόφωνη παιδεία στο εξωτερικό ενώ για το συγκεκριμένο θέμα του σχολείου «Αριστοτέλης» έχουν ήδη «αναλάβει δράση» αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο «λουκέτου» στο σχολείο.

«Δεν απειλείται με κλείσιμο. Εδώ και πολύ καιρό τώρα, παρακολουθούμε στενά το θέμα», αρχίζει να λέει ο κ.Κατσαρός, προσθέτοντας πως «το σχολείο έχει συμβόλαιο μέχρι το 2025. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να λειτουργήσει για δύο ακόμη χρόνια. Η ανησυχία των ενδιαφερομένων μέχρι κάποια στιγμή απέρρεε από το ενδεχόμενο να μην μπούμε στις διαπραγματεύσεις – τότε, ναι, θα υπήρχε πρόβλημα. Ωστόσο, έχουμε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, έχει οριστεί νομικός εκπρόσωπος της Ελλάδας», υπογραμμίζει.

Σχετικά με την προοπτική δραματικής αύξησης του ενοικίου, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας έχει να πει: «Επιμένουν σε μία ολόκληρη συζήτηση, παίρνοντας θέση υπέρ του ανθρώπου, που ζητάει 50% αύξηση στο τίμημα, με το επιχείρημα ‘εμείς ξέρουμε τη Γερμανία, έχει μεγάλο πληθωρισμό και γι’αυτό ζητά τόσα χρήματα…’. Φυσικά, δεν αρνείται κανείς τον πληθωρισμό. Όμως, όταν τελειώσει η επόμενη χρονιά, το ’24 δηλαδή, θα γίνει η τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Δεν είμαστε ‘στα κάγκελα’, συζητάμε λογικά. Αλλά μιλώντας για το δημόσιο συμφέρον, ποιος θα δεχόταν ξαφνικά μία αύξηση 50%; Από πού προκύπτει κάτι τέτοιο; Ο ιδιοκτήτης δεν έχει δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που βρισκόμαστε ήδη σε διαπραγμάτευση. Δεν έχει το δικαίωμα να κάνει οποιαδήποτε κίνηση για να εξώσει το σχολείο από το χώρο. Ούτε να μιλήσει με άλλον, εφόσον παραμένουμε σε διαπραγμάτευση. Ευελπιστούμε πως, μέσα από τις διαδικασίες και τη διαχείριση που θα κάνει ο νομικός μας εκπρόσωπος, θα πετύχουμε μία τιμή, η οποία θα είναι πολύ πιο συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο».

Απέναντι στο επιχείρημα της επιδότησης από το βαυαρικό κράτος, ο κ.Κατσαρός αντιτείνει πως τα χρήματα αυτά δεν προορίζονται για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου αλλά για την παιδεία: « ‘Γιατί σας ενδιαφέρει πόσο θα είναι το ύψος του ενοικίου; Δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς, σας δίνει λεφτά και το βαυαρικό δημόσιο’, λένε πολλοί. Κι εμείς απαντάμε ότι ‘το γερμανικό κράτος δεν δίνει τα χρήματα για να τα πληρώνουμε τον ιδιοκτήτη του ακινήτου αλλά για να βελτιώνουμε την εκπαίδευση των παιδιών εκεί’. Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, εμείς προσπαθούμε να κάνουμε μία σωστή διαπραγμάτευση, τέτοια που θα σέβεται το δημόσιο χρήμα. Δεν έχουμε αφήσει τίποτε στην τύχη».

Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο δημοσίευμα της Deutche Welle, ο κ.Κατσαρός σχολιάζει: «Το έχω δει. Καταγράφεται μεγάλη αγωνία για το θέμα. Δεν γνωρίζω πως τροφοδοτήθηκε. Προσωπικά αποδίδω όλη αυτή την ανησυχία σε παραπληροφόρηση. Η δε εικόνα με τα παιδάκια, που τα βγάζουν έξω από το σχολείο και φωνάζουν, δεν μας τιμά ιδιαίτερα. Δεν έχει νόημα να μιλήσω περισσότερο…».

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο ελληνικό σχολείο εκτός Ελλάδας και δεν το χάνουμε από τα μάτια μας. Προφανώς το αγκαλιάζουμε με τη δέουσα προσοχή. Όπως προείπα, οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν στο τέλος του ’24. Υπολογίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά κι ότι μέσα από τη διαπραγμάτευση, θα προκύψουν συμφερότεροι όροι για το ελληνικό δημόσιο για να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες, όπως πρέπει. Παραμένουμε μέσα στους όρους του συμβολαίου, δεν έχουν δικαίωμα να μας εξώσουν, δεν έχουν δικαίωμα να αφαιρέσουν το χώρο από το ελληνικό σχολείο», διαβεβαιώνει ο κ.Κατσαρός.

Όσο για τη «ματιά» του υπουργείου Παιδείας προς την εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Γενικός Γραμματέας θα δηλώσει: «Μας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο σχολείο, όπως μας ενδιαφέρει και όλη η ελληνόγλωσση παιδεία στο εξωτερικό. Είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την ελληνική ομογένεια αλλά και για την ίδια την Ελλάδα, το να έχουμε αυτού του είδους την εξωστρέφεια στα σχολεία του εξωτερικού, όπου τα παιδιά μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Το ελληνικό δημόσιο δίνει πολύτιμους πόρους για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Αν είναι δυνατόν! Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου