Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Το 2024 φέρνει εμβληματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις: Τα πρώτα νομοσχέδια της νέας χρονιάς

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απόλυτο κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό και τη Νέα Δημοκρατία να δείχνει ότι είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εξασφαλίσει με διαφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών, η κυβέρνηση οδεύει προς την αλλαγή του χρόνου. Οι τελευταίες τρεις-τέσσερις ημέρες που έπεσαν οι κυβερνητικοί ρυθμοί λόγω των Χριστουγέννων μπορεί να ήταν και οι μοναδικές πραγματικά χαλαρές σε μια χρονιά κατά την οποία οι προκλήσεις και οι δυσκολίες για το Μέγαρο Μαξίμου ήταν πάμπολλες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει πως οι πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης τετραετίας τού φάνηκαν σαν 1.000, αλλά η κυβέρνηση όχι μόνο κατάφερε να τα βγάλει πέρα με τις πολύ σοβαρές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, αλλά όπως επιβεβαιώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις μπαίνει στον πέμπτο χρόνο της διακυβέρνησης με ισχυρό προβάδισμα έναντι των πολιτικών αντιπάλων της.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η εντυπωσιακά θετική πορεία της οικονομίας, η αναγνώριση των μεγάλων διεθνών οικονομικών οίκων αξιολόγησης, η ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας της χρονιάς από τον «Economist», αλλά κυρίως η διαπίστωση των πολιτών σε όλες τις μετρήσεις ότι η ζωή τους έχει βελτιωθεί σημαντικά σε κάθε τομέα σε σχέση με το 2019, εξηγούν την εικόνα που εκπέμπει συνολικά η κυβέρνηση και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για το μέλλον.

Οι μπλε φάκελοι με τα σχέδια δράσης ανά υπουργείο, που δρομολογεί η κυβέρνηση για το 2024, καταδεικνύουν έναν ιδιαίτερα «φορτωμένο» οδικό χάρτη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις και 279 έργα και επενδύσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα, όπως και για αλλαγές, πολλές εκ των οποίων προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τολμούσαν καν να αγγίξουν.

Παρεμβάσεις

Από τις πιο εμβληματικές είναι αυτή του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και για την περαιτέρω ενίσχυση και αυτονομία του δημόσιου πανεπιστημίου. Εξίσου εμβληματικές είναι και οι παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης. Στη λίστα των ιστορικών μεταρρυθμίσεων είναι και αυτή για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου που θα είναι δυνατή αρχικά στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου και στα δημοψηφίσματα με στόχο να καταστεί εφικτή και για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Άμεσα με την αλλαγή της χρονιάς θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος και αυτό που αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας με πλήρη λειτουργία ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ταυτοποίησης για όλους τους φιλάθλους, χρήση ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας με ψηφιακές κάμερες στα γήπεδα και πειθαρχικό κώδικα που θα υπερβαίνει τις ποινές του αθλητικού δικαστή.

Με την ακρίβεια να παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα, οι κυβερνητικές δράσεις για την επέκταση ψηφιακών εργαλείων όπως το e-katanalotis είναι στην κορυφή της λίστας των μεταρρυθμίσεων του 2024. Ωστόσο, στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων βρίσκονται μία σειρά από μόνιμες αυξήσεις του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Αυξήσεις μισθών

Από 1.1.2024 αυξάνονται για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρονιά οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, αυξάνονται συντάξεις και έρχεται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο. Παράλληλα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εντός του 2024 θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS καθώς και η εκκίνηση της καθολικής εφαρμογής ηλεκτρονικών τιμολογίων και myDATA αλλά και μία σειρά από άλλα μέτρα που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή.

Επιπρόσθετα, η γενική εικόνα της χώρας ως απέραντο εργοτάξιο θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά. Το 2024 επιτέλους το μετρό της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει ενώ θα προχωρήσουν και άλλα σημαντικά έργα υποδομής όπως ο Flyover, η γραμμή 4 του μετρό στην Αθήνα, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι της Κρήτης και η επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Χωρίς υπερβολή ο μπλε φάκελος κάθε υπουργείου περιλαμβάνει δράσεις μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που απαιτούν από τους υπουργούς να πατήσουν γκάζι. Αλλωστε δεν αποκλείεται κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά ο πρωθυπουργός να θελήσει να ανακατέψει την τράπουλα κάνοντας αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό για τους πρώτους μήνες του 2024, παρά τα όσα γράφονται περί ανασχηματισμού και τις σχετικές εισηγήσεις που όπως αναφέρουν τα εν λόγω σενάρια δέχεται ο κ. Μητσοτάκης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου