Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Τι ετοιμάζει ο Πιερρακάκης: Μη κρατικά, επαγγελματική εκπαίδευση και ευτυχισμένα παιδιά


Οι επιδόσεις μαθητών της Ελλάδας στον διαγωνισμό Pisa του ΟΟΣΑ στεναχώρησαν και σόκαραν πολλούς χθες. Ο πάτος δεν έχει τέλος, κι ας προσπαθούν πολλοί να μετριάσουν τις εντυπώσεις μιλώντας για την επίδραση της πανδημίας, την χαμηλή χρηματοδότηση της Παιδείας, τους μισθούς των εκπαιδευτικών, την στάση της ελληνικής οικογένειας κλπ κλπ.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν έχει μιλήσει ακόμα. Αντίθετα. Μόλις τώρα αρχίζει να δίνει μια ιδέα του τι σχεδιάζει στο υπουργείο Παιδείας με τους συνεργάτες του. Μιλώντας στην 34η Ετήσια Ελληνική Οικονομική Συνόδου (GES2023) του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ανακοίνωσε την μεγάλη μεταρρύθμιση στο δημόσιο σχολείο, η οποία θα θεσμοθετηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Το τρίγωνο του νέου σχολείου

Η τοποθέτηση του σαρωτικού Πιερρακάκη που έβαλε ψηλά τον πήχη στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο υπ. Παιδείας, είναι ένα από τα στοιχήματα του rotation. Μέχρι στιγμής οι τόνοι είναι χαμηλοί. Χθες για πρώτη φορά, ο υπουργός μισάνοιξε τα χαρτιά του για το όραμα στην δημόσια εκπαίδευση και έκανε την διαφορά με μια και μόνο λεπτομέρεια: ήταν συγκεκριμένος. Αντί για αερολογίες περί του σχολείου του μέλλοντος κλπ κλπ είπε τα εξής:

«Το νέο σχολείο χρειάζεται να υπακούει σε ένα τρίγωνο: Αλγοριθμική (και όχι απλώς μαθηματική) σκέψη, λογοτεχνία, δηλαδή φαντασία, και ήπιες δεξιότητες και εθελοντισμός με την έννοια της κοινωνίας, της ομάδας, του ανήκειν, να νοιάζεται ο μαθητής για όσα γύρω του συμβαίνουν και τον περιλαμβάνουν».

Ευτυχισμένα παιδιά

Και συνέχισε: «Αυτό το τρίγωνο θα χαρακτηρίζει το νέο σχολείο, με αποστολή να κάνουμε ευτυχισμένα παιδιά και να αρνηθούμε τον υπερανταγωνισμό, που δεν οδηγεί πουθενά. Προς τα εκεί θέλουμε να βαδίσουμε, αυτός είναι ο στόχος».

Πριν από τις μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, και πριν το τέλος του χρόνου, θα έρθουν οι αλλαγές στην Επαγγελματική εκπαίδευση και φυσικά η θεσμοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων με στόχο την μείωση της διαρροής χιλιάδων μαθητών στο εξωτερικό. Για τον επανασχεδιασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης, θα γίνουν 130 νέες ειδικότητες σε 60 συγκρότημα σε ολόκληρη την χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου