Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Ζ. Μακρή: Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο των ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής

 IMG 20230817 WA0024

Αναλυτικότερα, η κα Μακρή απάντησε στην κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτού της Ελληνικής Λύσης Σοφίας Ασημακοπούλου, με θέμα «Σπουδαστές με σύνδρομο Down και αναπηρίες σε δομές μεταλυκειακής εκπαίδευσης».

Η Βουλευτής με αφορμή σχετική επιστολή γονέα ρωτούσε το ΥΠΑΙΘΑ:

αν θα ερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν υπάρχουν, κυρίως σε επαρχιακές πόλεις, οι δυνατότητες επιλογής μεταλυκειακής εκπαίδευσης για παιδιά με σύνδρομο Down και άλλες μορφές αναπηρίας,

αν είναι στις προθέσεις του ΥΠΑΙΘΑ η ίδρυση Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) Ειδικής Αγωγής και σε επαρχιακές πόλεις και

αν είναι στις προθέσεις η νομοθετική παρέμβαση, σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα καθοδήγησης και αξιολόγησης, ώστε οι σπουδαστές με αναπηρίες να έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις προσαρμοσμένες απαιτήσεις των σχολών, με την κατάλληλη σε κάθε περίπτωση στήριξη.

Αναλυτικά η απάντηση της Ζ. Μακρή

Η ίδρυση ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής προβλέπεται στα άρθρα 23 και 34 του ν. 4763/2020 (ΦΕΚ 254 Α’). Συγκεκριμένα, στην παρ. 2 του αρ. 34 ορίζεται ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων: α) δύναται να ιδρύονται Ι.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ρυθμίζονται ο τρόπος και η διαδικασία κάλυψης των δαπανών τους και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα».

Σημειώνεται ότι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. δεν περιέχει αποκλεισμούς όπως προβλέπεται και στο αρ. 25 του ν. 4763/2020 που αφορά τη φοίτηση σε αυτά.

Πόσα ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής έχουν ιδρυθεί και πόσα λειτουργούν

Ειδικότερα, για τα ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής σας ενημερώνουμε ότι έχουν ιδρυθεί τέσσερα (4) ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής: Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής Αγ. Παρασκευής (Αττική), ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Πυλαίας Χορτιάτη (Θεσσαλονίκη), ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Σερρών και ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Βόλου εκ των οποίων λειτουργούν μόνο τα δύο (2) πρώτα Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής.

Επίσης, για την ίδρυση ενός ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής θα πρέπει να υποβληθεί τεκμηριωμένο αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτησης & Διά Βίου Μάθησης, το οποίο να συνοδεύεται από την αντίστοιχη απόφαση παραχώρησης του κατάλληλου χώρου σύμφωνα με την παρ. 1, του άρθρου 23, του ν. 4763/2020 (Α’254).

Επισημαίνεται ότι οι κτιριακές υποδομές στις οποίες στεγάζονται και λειτουργούν τα Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια και τις σχετικές προϋποθέσεις και να παραχωρηθούν από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο. Επιπλέον, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ρυθμίζονται ο τρόπος και η διαδικασία κάλυψης των δαπανών τους και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα. Σημειώνεται ότι δεν έχει μέχρι σήμερα υποβληθεί σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. εξετάζει προτάσεις και αξιολογεί αιτιολογημένα αιτήματα προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου