Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

 

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα και έως 5 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας για την «Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται:

α) η αναβάθμιση περαιτέρω της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην επαγγελματική εκπαίδευση και στην επαγγελματική κατάρτιση και παράλληλα η προώθηση συνεργειών μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.),

β) η ίδρυση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) με στόχο την σύζευξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την αγορά εργασίας, καθώς και με τις ανάγκες και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης της διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, και

γ) η μετονομασία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.), με στόχο την ποιοτική αναβάθμισή τους, αλλά και τη διεύρυνση του πεδίου παρέμβασής τους. Οι Σ.Α.Ε.Κ. αναδιαρθρώνονται για να διαδραματίσουν αναβαθμισμένο ρόλο στην ενεργό διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο, με ιδιαίτερη μέριμνα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες ποιοτικής επαγγελματικής κατάρτισης των ατόμων με αναπηρία.

δ) η ενίσχυση του περιφερειακού σκέλους της διακυβέρνησης του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, μέσω συγκεκριμένων βελτιώσεων και προσαρμογών του τρόπου λειτουργίας των Συμβουλίων Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.),

ε) η μεταφορά στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) των καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά, από την ίδρυσή τους, στα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια (Π.ΕΠΑ.Λ.), καθώς και, συνολικά, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Επικράτεια.

Όπως σημειώνεται και στην αιτιολογική έκθεση,

η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης βρίσκεται, από το 2019, στο επίκεντρο των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών για την παιδεία στην Ελλάδα, με σημαντικό ορόσημο τον Ν 4763/2020, ο οποίος στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την επαγγελματική εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση. Ωστόσο, τα συσσωρευμένα και διαχρονικά προβλήματα στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης απαιτούν άμεση και διαρκή απόκριση με ενισχυτικές παρεμβάσεις και σαφή καθορισμό των κύριων στοχεύσεων, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης προοπτικής.

Ως στόχος καίριας σημασίας,

η ενίσχυση της συνάρθρωσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης προσφέρει απάντηση στο σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και μεταξύ των διαφόρων τύπων κατάρτισης. Σε αυτό το σημείο τονίζεται ως ιδιαίτερος στόχος της αξιολογούμενης ρύθμισης, η αποφυγή επικαλύψεων μεταξύ των διαφορετικών Επιπέδων του Ε.Π.Π., οι οποίες έχουν, καταφανώς, σοβαρές επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εκροών του συστήματος, δηλαδή στην ίδια την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο.

Σημαντικό, επίσης, ζήτημα που διατρέχει την αξιολογούμενη ρύθμιση, όπως σημειώνεται, είναι η ενίσχυση της μέριμνας για τα άτομα με αναπηρία, ώστε να διασφαλισθεί η πρόσβασή τους σε ποιοτική επαγγελματική κατάρτιση.

Δείτε εδώ το Σχέδιο Νόμου

Δείτε εδώ την εισηγητική Έκθεση

Δείτε εδώ τη δημόσια διαβούλευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου