Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες

κπ

Η αλλαγή του έτους βρίσκει την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία: η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η αύξηση των εισοδημάτων, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ολοκληρώσουμε το άλμα που ξεκινήσαμε το 201 9. Και σε αυτή την προσπάθεια να διαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον με ταχύτητα και ορμή, η Παιδεία δεν θα μπορούσε παρά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο προγραμματισμός μας για το 2024 περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Έτσι, η νέα χρονιά για εμάς θα ξεκινήσει με δύο κομβικά για το χαρτοφυλάκιό μας νομοσχέδια. Το πρώτο θα αφορά στον εκσυγχρονισμό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όπου επενδύουμε σε νέες ειδικότητες, στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης, την ψηφιοποίηση αλλά και τη διασύνδεση τόσο με την αγορά εργασίας όσο και με τις τοπικές οικονομίες.

Το δεύτερο αποσκοπεί στην απελευθέρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από αναχρονισμούς και περιττή γραφειοκρατία. Το δημόσιο πανεπιστήμιο συνιστά το επίκεντρο του σχεδιασμού μας, γι' αυτό και το ενισχύουμε θεσμικά και οικονομικά. Τα όργανα διοίκησης θα ξεκινήσουν να έχουν στη διάθεσή τους πιο σύγχρονες και λειτουργικές διαδικασίες, που θα εγγυώνται ακόμα περισσότερο ότι η τακτική και η έκτακτη χρηματοδότηση (που αθροιστικά ξεπερνά το 1 δις ευρώ) θα αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο για τη διεθνοποίηση και τη συνολική αναβάθμιση των ιδρυμάτων. Επιπλέον, απελευθερώνουμε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το αναχρονιστικό κρατικό μονοπώλιο, θέτοντας ένα απαιτητικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Φιλοδοξούμε μέσα σε λίγα χρόνια η Ελλάδα να αναδειχθεί σε ένα δυναμικό και εξωστρεφές περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, που θα προσελκύει φοιτητές και ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι, μαζί με το εξαιρετικό δυναμικό των δημόσιων ΑΕΙ, θα αναβαθμίσουν τη χώρα συνολικά.

Αυτή θα είναι μόνο η αρχή, καθώς πρόκειται να ακολουθήσουν πολλές ακόμα πρωτοβουλίες για το «Ανοιχτό σχολείο», καθώς και για την ενίσχυση της προσχολικής εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής. Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας αποτελούν οι πρωταγωνιστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας - οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι φοιτητές. Και όλες μας οι δράσεις θα συγκλίνουν στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, με στόχο η Παιδεία να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο της ως ιμάντας της κοινωνικής κινητικότητας και ως μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου