Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Με διχοτόμηση της Κύπρου απειλεί η Άγκυρα



Ώρα μηδέν αύριο για την έναρξη των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, με την τουρκική απειλή για θερμή αντίδραση να παραμένει ενεργή.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας στο CNN Turk επανέλαβε την προειδοποίηση ότι, αν η κυπριακή κυβέρνηση ξεκινήσει τις γεωτρήσεις, η Αγκυρα θα προχωρήσει σε οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα και σε τερματισμό των συνομιλιών για το Κυπριακό, με οριστική διχοτόμηση της νήσου.«Αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να πουν πως αυτή είναι δική τους περιοχή και να κάνουν ό,τι θέλουν, τότε και η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)” θα έχει τη δική της περιοχή και αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε στη λογική των δύο κρατών. Θα υπογράψουμε κι εμείς τη συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας με την “ΤΔΒΚ”», τόνισε ο Νταβούτογλου προσθέτοντας ότι η Αγκυρα έχει ευρύτερο σχέδιο δράσης και με άλλες πτυχές, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε νέες απειλές και κατά του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι η Αγκυρα θα «υπερασπιστεί» την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στην περιοχή, απέναντι σε οποιοδήποτε περιορισμό της ναυσιπλοΐας επηρεάζει αρνητικά τα εθνικά μας συμφέροντα, εμείς δίνουμε το εξής μήνυμα: “Εσύ να κοιτάς τα δικά σου χωρικά ύδατα, πέραν των ορίων αυτών δεν μπορείς να παρέμβεις μονομερώς”. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα».
Την ίδια ώρα και ο τουρκικός Τύπος ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Πόλεμος αερίου» στη Μεσόγειο είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Τürkiye». H εφημερίδα γράφει ότι «παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, οι Ελληνοκύπριοι ξεκινούν τις έρευνες» και αποκαλύπτει ότι δύο φρεγάτες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πέρασαν νότια της Πάφου, καθώς και ότι ελικόπτερα του τουρκικού στρατού ήδη πετούν κοντά στην Κύπρο και παρακολουθούν τις κινήσεις στην περιοχή.
«Η ένταση της Αφροδίτης» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Vatan», η οποία
αναφέρει, και αυτή, ότι ο τουρκικός στόλος βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής και ότι «δυο τουρκικές φρεγάτες ήδη έχουν σπεύσει στην περιοχή ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο και παρατηρούν τις εξελίξεις καθώς έχει ανακοινωθεί πως οι έρευνες ξεκινούν αύριο».
Η «Μilliyet» έχει ως τίτλο «Τα F-16 παρακολουθούν» και υπογραμμίζει ότι δυο τουρκικά F-16 πέταξαν κοντά στην πλατφόρμα που θα κάνει τις υποθαλάσσιες έρευνες, προβαίνοντας σε επίδειξη δύναμης. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα καταγγείλουν την πτήση αυτή στον ΟΗΕ.
Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει τις γεωτρήσεις, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τις αρχές Οκτωβρίου, ακριβώς προκειμένου να μειώσει τα περιθώρια άσκησης πιέσεων για αναστολή των ερευνών ή και εκδήλωσης ενδεχόμενου επεισοδίου στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.
Ηδη ο ΟΗΕ προέβη σε μια κίνηση η οποία δημιουργεί ερωτηματικά. Κάλεσε «και τις δύο πλευρές» σε αυτοσυγκράτηση.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι φυσικοί πόροι, αν ανακαλυφθούν, θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων -Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- στο πλαίσιο μιας ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου», δήλωσε η Λίζα Μπουτενχάιμ, ειδική εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, η οποία ζήτησε «από όλους τους εμπλεκομένους να λύσουν το θέμα με ειρηνικό τρόπο».
Η αναφορά ότι τα οφέλη από τους φυσικούς πόρους θα αφορούν και τις δύο κοινότητες, σε μια επανενωμένη Κύπρο, είναι αυτό το οποίο λέει και ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Η τήρηση ίσων αποστάσεων όμως μεταξύ θύματος και θύτη, από αυτόν ο οποίος ασκεί νόμιμο δικαίωμα που απορρέει από τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και από εκείνον ο οποίος απειλεί με στρατιωτική βία, υπονομεύει το κύρος του ίδιου του Οργανισμού.
Η κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να διατηρήσει τη δυναμική και να μην αφήσει περιθώρια πιέσεων, σχεδιάζει να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων για τρία ακόμη θαλάσσια οικόπεδα, στοχεύοντας έτσι στην εμπλοκή στις έρευνες εταιριών και άλλων χωρών, ρωσικών και ευρωπαϊκών, ώστε να ενισχύσει τη διπλωματική «ασπίδα» έναντι της Τουρκίας.
Σε περίπτωση που η Αγκυρα προχωρήσει όντως σε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος, Αθήνα και Λευκωσία ετοιμάζονται να θέσουν θέμα στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. ζητώντας να επιβληθούν κυρώσεις. Το ζήτημα των τουρκικών απειλών επρόκειτο να τεθεί και χθες το βράδυ στη συνάντηση του ΥΠΕΞ Σταύρου Λαμπρινίδη με το γ.γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Στη Νέα Υόρκη βρίσκονται ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου. Ο κ. Χριστόφιας έχει συνάντηση απόψε με τον Μπαν Κι Μουν, στον οποίο θα αναλύσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές απειλές.
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου