Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αρνείται να ανακοινώσει το σύνολο των μέτρων ο Ευ. Βενιζέλος


- Είπε: "Υπάρχει κίνδυνος δραματικών εξελίξεων"
- Μίλησε μόνο για πλεόνασμα 3% στο Δημόσιο
- Θα σταλούν επιστολές από εκείνον και τον πρωθυπουργό στο ΔΝΤ με τα νεα μέτρα
- Δεν έδωσε ημερομηνία για την έλευση της τρόικας
- Eπεισοδιακή η συνέντευξη αφού προηγήθηκε κατάληψη

Δεν γίναμε σοφότεροι από την σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ.Βενιζέλος απέφυγε να πει οτιδήποτε για τα νεα μέτρα (ρωτήθηκε 3 φορές και δεν απάντησε) και περιορίστηκε στο να περιγράφει την κατάσταση. Μάλιστα η περιγραφή της κατάστασης ήταν ιδιαίτερα γλαφυρή, αφού σε μια αποστροφή του λόγου του, είπε οτι "υπάρχει κίνδυνος δραματικών εξελίξεων".Αντι να γίνει συγκεκριμένος, στην κρίσιμη αυτή ώρα που ομολογουμένως ζούμε, έκανε μια αμιγώς πολιτική ομιλία.

Αντί να πει στους έλληνες τι ακριβώς τους περιμένει ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους περιορίστηκε στο να τονίζει συνεχώς οτι αν δεν εφαρμοστούν όλα στο ακέραιο θα χαθούμε.

Μας κάλεσε επίσης να συναισθανθούμε το βάρος που σηκώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού θα κληθούν να ψηφίσουν απόψε το χαράτσι στα ακίνητα.

Τα μέτρα που παίρνουμε, είπε, είναι μέτρα που υποκαθιστούν άλλα τα οποία δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα και υπηρετούν την απολύτως αναγκαία περικοπή δαπανών. Στα μέτρα αυτά όμως απέφυγε να αναφερθεί αναλυτικά.


Το μόνο που μάθαμε είναι 2 επιστολές, μια δική του και μια του πρωθυπουργού θα αποσταλλούν στους ηγέτες και τους θεσμικούς παράγοντες ευρωπαϊκών και άλλων οργανισμών.

Ούτε καν στην ημερομηνία επιστροφής της τρόϊκας δεν ήταν συγκεκριμένος. Είπε οτι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας. Όπως είπε, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για τους προϋπολογισμούς τους 2011 και του 2012, ενώ απομένουν κάποια συμπληρωματικά μέτρα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο των ταμιακών αναγκών, καθώς και ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης θα γίνει εγκαίρως μέσα στον Οκτώβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε και πάλι κατηγορηματικά τα σενάρια για κούρεμα του χρέους κατά 50% και συνέστησε στα ελληνικά μέσα να αποφεύγουν την αναπαραγωγή σεναρίων επιβλαβών για τη χώρα.

Σχολιάζοντας τα περί ενδεχόμενης πτώχευσης ξεκαθάρισε ότι δε νοείται πτώχευση οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του ευρώ.

Επίσης χαρακτήρισε "θεσμικό ευαγγέλιο" τις αποφάσσεις της 21ης Ιουλίου.

"Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ο θώρακας για να αποφύγουμε την πραγματική κρίση", υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε δραματικές εξελίξεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη περικοπής της δημόσιας δαπάνης, επισημαίνοντας πως αυτή αφορά στο 90% μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.
Μόνο το 10% είναι η λειτουργική δαπάνη και αυτή έχει περικοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, είπε.

Κατάληψη της αίθουσας Τύπου από εφοριακούς και τελεωνειακούς


Από τον 3ο όροφο στον 6ο και από εκεί πάλι στον 3ο οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπ. Οικονομικών. Λίγο πριν τις 12 τελωνειακοί και εφοριακοί κατέλαβαν την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου Οικονομικών, επί της οδού Νίκης. Ετσι αποφασίστηκε η συνέντευξη Τυπου Βενιζέλου να γίνει σε άλλον όροφο. Μεταφέρθηκαν λοιπόν στον 6ο. Ομως λίγο αργότερα έληξε η κατάληψη και έτσι αποφασίστηκε να επιστρέψουν στον 3ο.
Και τελικά μετά από καθυστέρηση 20 λεπτών η συνέντευξη άρχισε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου