Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΟΙΚ: Με sms η εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων (update2)

Περιθώριο τεσσάρων ημερών σε όσους απαλλάσσονται από το χαράτσι στα ακίνητα, ώστε να στείλουν SMS στον αριθμό 54160 προκειμένου να εξαιρεθούν, δίνει με απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών.
Αν δεν το πράξουν έως την Κυριακή 2 Οκτωβρίου θα υποχρεωθούν να καταβάλουν την 1η δόση.Μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό θα συμψηφιστεί σε επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Η πλήρης ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής:
"Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί όσους απαλλάσσονται ή δικαιούνται μειωμένης καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (sms) κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους στη ΔΕΗ διαχωριζόμενα με ένα κενό χαρακτήρα, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2011.
Ειδικότερα, η μειωμένη καταβολή με...
0,5 ευρώ αφορά ιδιοκατοικούμενο ακίνητο πολυτέκνων, ανάπηρων με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% και υπόχρεων οι οποίοι έχουν προστατευόμενο ανάπηρο τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποβάλει γραπτό μήνυμα μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, θα καταβάλει την πρώτη δόση και με την ίδια διαδικασία μπορεί να στείλει εκπρόθεσμα sms μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή θα ληφθεί υπόψη στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη Δ.Ε.Η. μετά την έγκριση της αίτησης.

Επίσης, sms θα στείλουν οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας τουλάχιστον έξι μήνες πριν την έκδοση του τελευταίου λογαριασμού της ΔΕΗ, οι οποίοι και απαλλάσσονται από την καταβολή του ειδικού τέλους για το ιδιοκατοικούμενο ακίνητό τους".

Η αποστολή του sms

Το μήνυμα πρέπει να αναγράφει τα γράμματα ETA, κενό, τον ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) αυτού που δικαιούται την απαλλαγή, κενό και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ.
Το μήνυμα πρέπει να αποσταλεί στον αριθμό 54160. Το κόστος του μηνύματος είναι 0,1107€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το κόστος του μηνύματος αίτησης καλύπτει πλήρως το κόστος της αποστολής όλων των απαντητικών μηνυμάτων και ο φορολογούμενος δεν έχει καμία επιπλέον επιβάρυνση για τη χρήση της υπηρεσίας. Η υπηρεσία χρησιμοποιείται αντίστοιχα και για τους άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι ιδιοκτήτες που θα καταβάλουν μειωμένο τέλος (0,5€/τμ) είναι α) πολύτεκνοι (τέσσερα παιδιά και άνω) με εισόδημα μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ καθώς και αυτοί που οι ίδιοι ή άτομα που προστατεύουν είναι ολικώς τυφλοί ή με βαριές κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%.  Επίσης, απαλλάσσονται από το τέλος άνεργοι ιδιοκτήτες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ή στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής εργασίας, ή στο λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων ή τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Πρέπει συγκεκριμένα να είναι μακροχρόνια άνεργοι ή να έχουν επιδοτηθεί για τουλάχιστον έξι από τους δώδεκα τελευταίους μήνες.
Με την υποβολή έγκυρης αίτησης στην υπηρεσία μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2011, ο δικαιούχος ιδιοκτήτης, του οποίου η αίτηση θα γίνει δεκτή, εξασφαλίζει την ενσωμάτωση της απαλλαγής ή της έκπτωσης στον αμέσως επόμενο λογαριασμό ηλεκτρισμού. Για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα την αίτησή τους μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2011 (λήξη της υπηρεσίας), και εφόσον αυτή γίνει δεκτή, η απαλλαγή ή η έκπτωση θα συμψηφιστεί στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ μετά την έγκριση της αίτησης. Η ενημέρωση του δικαιούχου ιδιοκτήτη για το αποτέλεσμα της αίτησής του θα πραγματοποιείται μέσω αποστολής απαντητικού μηνύματος.  Δικαιούχοι της απαλλαγής ή της έκπτωσης για τους οποίους δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση ή στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία.

capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου