Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος-Αναδρομικά τα νέα φορολογικά μέτρα...Είναι και συνταγματολόγος τρομάρα του

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα τεθεί σε ισχύ το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.Παράλληλα, από τη νέα φοροεπιδρομή δεν γλυτώνουν ούτε οι συνταξιούχοι, ούτε οι ηλικιωμένοι, ούτε οι νέοι κάτω των 30 ετών. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, στις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων το αφορολόγητο μειώνεται από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 9.500 ευρώ. Αναφορικά με τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, ο επιπλέον φόρος που προκύπτει ύψους 300 ευρώ, μαζί με τα 400 ευρώ που προκύπτουν από τη πρώτη...
μείωση στα 8.000 ευρώ που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο θα εισπραχθεί με τη εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012.Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μεγάλες αλλαγές και στο σύστημα των αποδείξεων, το οποίο το αποσυνέδεσε πλήρως με το αφορολόγητο όριο. Με το νέο σύστημα που περιέγραψε οι φορολογούμενοι θα καλούνται να συλλέγουν αποδείξεις για δαπάνες που πραγματοποιούν με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής (πιστωτική-χρεωστική κάρτα) ή φορο-κάρτα που το απαιτούμενο ύψος τους θα είναι ανάλογο με το ύψος του εισοδήματος τους.

Για παράδειγμα είπε ότι φορολογούμενος με εισόδημα 100.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει «ηλεκτρονικές αποδείξεις» αξίας 60.000 ευρώ, ενώ ο φορολογούμενος με εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνει απόδειξη αξίας 30.000 ευρώ. Άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον δεν συγκεντρώνονται αυτά τα ποσά με αποδείξεις, ο φορολογούμενος θα τιμωρείται με επιπλέον φόρο, ενώ καταργείται η οποιαδήποτε επιστροφή φόρου λόγω αποδείξεων.

Το νέο σύστημα των αποδείξεων ισχύει αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα, που σημαίνει ότι εκατομμύρια φορολογούμενοι αιφνιδιάζονται αφού μέχρι το τέλος του χρόνου απομένουν μόλις 90 ημέρες για να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη αξία από αποδείξεις. Δεν δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τις αποδείξεις σε φυσική μορφή που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι.

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε και τον τρόπο εφαρμογής της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης. Για φέτος το χειμώνα, τα νοικοκυριά θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης με το μειωμένο φόρο. Στις βόρειες περιοχές όμως της χώρας όπου επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με το νότο, τα νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να υποβάλουν τις αποδείξεις των δαπανών τους για πετρέλαιο στο υπουργείο Οικονομικών με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω των ΚΕΠ. Με βάση αυτές τις δαπάνες θα καταχωριστεί και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης που θα λάβουν για τη χειμερινή περίοδο 2012-2013.

Όσον αφορά τη φετινή χειμερινή περίοδο, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, κατά 6 λεπτά το λίτρο (από τις 15/10/2011).
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου