Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΣΠΑ: Μειώνονται κατά 24,3% τα κονδύλια για το υπ. Παιδείας -ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η δραστική μείωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ του υπ. Παιδείας σε ποσοστό 24,3% ,οδήγησε την πολιτική γεσία στην απόφαση να διοχετεύσει τον κύριο όγκο των διαθέσιμων πόρων στις κύριες προτεραιότητες πολιτικής:
-         στήριξη του Νέου Σχολείου,
-         στήριξη του Νέου Τεχνολογικού Λυκείου,
-         στήριξη του Νέου ΑΕΙ
-         ενίσχυση της Έρευνας
Και στην κατάργηση δράσεων ή αναμόρφωση του περιεχομένου άλλων δράσεων (ακόμα και όσων τρέχουν ήδη), ώστε με λιγότερους πόρους να επιτευχθούν οι βασικοί τους στόχοι.
Ένα από τα πεδία στα οποία γίνεται κατάργηση δράσεων και αναμόρφωση άλλων είναι το πεδίο των δράσεων για τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Ειδικότερα:
(α) δεν προχωρά το Πρόγραμμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα ΕΠΑΛ με τίτλο «Οι μαθητές των ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ «επιχειρούν» – Τα ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ πιο κοντά στην αγορά εργασίας: Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας» που επρόκειτο να ξεκινήσει την εφαρμογή του αυτό το σχολικό έτος
και
(β) δεν προχωρά η β΄ φάση του Προγράμματος για τις «Θυρίδες Επιχειρηματικότητας» σύμφωνα με τον ανασχεδιασμό που είχε γίνει.
Το πρόγραμμα Θυρίδες Επιχειρηματικότητας (που ανασχεδιάσθηκε την περασμένη άνοιξη για να γίνει ακόμα αποτελεσματικότερο) είχε στόχο την αφύπνιση, κατάρτιση και τη συμβουλευτική υποστήριξη νέων σε ζητήματα επιχειρηματικότητας.
Μέσω ενός δικτύου 13 περιφερειακών γραφείων – κατάλληλα στελεχωμένων – ενδιαφερόμενοι νέοι με επιχειρηματικά σχέδια ή επιχειρηματικές ιδέες σχεδιάσθηκε να λαμβάνουν (i) καθοδήγηση, (ii) εξειδικευμένη συμβουλευτική σε ειδικές συνεδρίες με κατάλληλους επαγγελματίες αλλά και (iii) να έρχονται σε επαφή με δυνητικούς συνεργάτες που θα τους στήριζαν σε τυχόν επιχειρηματική προσπάθεια.
Για τη στελέχωση των γραφείων αυτών έγιναν και σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τη σύναψη συμβάσεων έργου σε έργα ΕΣΠΑ (όπου προβλέπονται ανοιχτές διαδικασίες επιλογές και σύγχρονες διαδικασίες αξιολόγησης, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα) και προχώρησαν οι σχετικές διαδικασίες για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Τώρα πλέον, στο νέο πλαίσιο σχεδιασμού, προχωρά τις επόμενες μέρες η πρόσκληση και ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός νέου Προγράμματος, πιο στοχευμένου για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας που θα αντικαταστήσει τις Θυρίδες Επιχειρηματικότητας και το Πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα στα Τεχνικά Λύκεια.
Το νέο Πρόγραμμα θα έχει ως αντικείμενο την ενεργό υποστήριξη νέων με ώριμα επιχειρηματικά σχέδια (τα οποία αναδείχθηκαν στο πλαίσιο διαγωνισμών) και την προώθηση της αξιοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων. Η ανάγκη αποτελεσματικής στήριξης των νέων (μαθητών τεχνικών λυκείων, σπουδαστών, φοιτητών, πρόσφατων αποφοίτων, ερευνητών) με καινοτόμες ιδέες ώριμα καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια έχει επισημανθεί στο Υπουργείο Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. από κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ως απόλυτη προτεραιότητα. Έχει καταστεί σαφές από την διαβούλευση που έχει προηγηθεί ότι μία τέτοια παρέμβαση καλύπτει μία επιτακτική ανάγκη.
Με το νέο Πρόγραμμα δεν θα παρέχεται μόνο συμβουλευτική υποστήριξη – όπως σχεδιαζόταν να γίνει στις Θυρίδες Επιχειρηματικότητας  – αλλά θα προσκαλούνται νέοι (φοιτητές, σπουδαστές, απόφοιτοι ΑΕΙ ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ερευνητές) που έχουν ήδη αναδειχθεί στο πλαίσιο εθνικών ή διεθνών διαγωνισμών καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και σε αυτούς θα χορηγούνται  υποτροφίες και θα παρέχεται ολοκληρωμένη, συστηματική υποστήριξη στην προσπάθειά τους μέσα από ένα πλέγμα δράσεων κατά τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα.
Για την ενεργή αυτή υποστήριξη θα επιδιωχθούν προγραμματικές συνεργασίες του Υπουργείου με αρμόδιους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ θα περιορισθεί η απαιτούμενη αναγκαία στελεχιακή υποστήριξη σε μία μικρή ευέλικτη ομάδα οργάνωσης και διαχείρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου