Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τα πέντε στάδια της τακτοποίησης των αυθαιρέτων



Από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων για την τακτοποίηση αυθαίρετων και παράνομων κτισμάτων, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να εξασφαλίσουν τη... νομιμοποίηση τους για τα επόμενα 30 χρόνια και κυρίως να μπορούν να τα μεταβιβάσουν.


Συνολικά, κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να περάσει από πέντε στάδια, για τις λεπτομέρειες των οποίων αναμένονται σήμερα διευκρινήσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά αμφιλεγόμενα σημεία που χρήζουν τροποποιήσεων.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο protothema.gr τα πέντε στάδια της διαδικασίας είναι τα ακόλουθα:

Ο πολίτης επιλέγει μηχανικό, ο οποίος θα καταθέσει την αίτηση ηλεκτρονικά αφού έχει κάνει αυτοψία στο κτίσμα, έχει συμπληρώσει το φάκελο της δήλωσης και έχει υπολογίσει το πρόστιμο. Το σύστημα εκδίδει ένα μοναδικό αριθμό που αντιστοιχεί στη δήλωση και το ποσό του προστίμου.
Το παράβολο καταβάλλεται στις τράπεζες, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την έναρξη της διαδικασίας ένταξης.

Επόμενο στάδιο είναι η καταβολή των δόσεων που θα επιλέξει ο πολίτης. Ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου που έχει υπαχθεί στις ρυθμίσεις δικαιούται κωδικό με τον οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύστημα και να ελέγχει την πορεία της δήλωσης, τις δόσεις και την καταχώρηση των πληρωμών έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ηλεκτρονικά θα υποβληθούν και τα δικαιολογητικά της επόμενης φάσης των δηλώσεων, εντός τετραμήνου από την κατάθεση της δήλωσης. Ακολουθεί ο τελικός υπολογισμός του προστίμου και ο αυτόματος επαναπροσδιορισμός των δόσεων.

Με την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δικαιολογητικών (τοπογραφικών, στατικών μελετών κ.ά.) εκδίδεται «βεβαίωση ρύθμισης του αυθαιρέτου», το οποίο αποτελεί ένα τυποποιημένο έντυπο στο οποίο περιγράφονται όλα τα στοιχεία του ακινήτου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βεβαίωση να σφραγιστεί από την πολεοδομία, ώστε το ακίνητο να μπορεί και να μεταβιβαστεί.

Από την πλευρά τους πάντως οι συμβολαιογράφοι επισημαίνουν ότι για τη μεταβίβαση ακινήτων απαιτείται η περαίωση της διαδικασίας τακτοποίησης, άρα και η πληρωμή του συνόλου του προστίμου, γεγονός που ακυρώνει στην πράξη κάθε κοινωνική πολιτική του μέτρου για τα αυθαίρετα (30 δόσεις). Επίσης, όπως αναφέρουν, για να γίνει ένα συμβόλαιο απαιτείται αποτύπωση του αυθαίρετου κτίσματος, μια διαδικασία που προβλέπεται στο στάδιο της κατάθεσης της τεχνικής μελέτης.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου