Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κυβέρνηση υποτελής στους δανειστές



Του Γιώργου Βαγιωνά
Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε όριο ελέγχου, κάθε ψήγμα αξιοπρέπειας για τη χώρα, κάθε ηθικό όριο αυτοσεβασμού και σεβασμού απέναντι στους πολίτες αυτού του τόπου. Τελεί πλέον ρόλο υπηρεσιακής κυβέρνησης αφού η χώρα δεν κυβερνάται από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του αλλά από την Τρόϊκα και το ΔΝΤ. Με δηλώσεις ανώτατων στελεχών του το Ταμείο θέτει πλέον ωμά εκβιαστικά διλήμματα του τύπου "ή κάνετε ό,τι σας λέμε, ή σας αφήνουμε να χρεοκοπήσετε". Η κυβέρνηση ανέχεται τους εκβιασμούς του ΔΝΤ αφού πλέον έχει εκχωρήσει κάθε διαπραγματευτικό όπλο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα κυβερνάται από μία ομάδα ανθρώπων που δεν υπηρετούν το λαό και το έθνος, αλλά τους δανειστές μας. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κάνει προσπάθειες να μας πείσει ότι αυτός ο δρόμος των όλων και περισσότερων φόρων, της δραματική ύφεσης, της ανεξέλεγκτης ανεργίας είναι η ενδεδειγμένη συνταγή για να.... βγει η χώρα από την κρίση. Ζητάει από τη ΝΔ να δώσει λευκή επιταγή και να νομιμοποιήσει μία εγκληματική πολιτική που όσο προχωράει διαλύει κάθε κοινωνικό θεμέλιο που έχει απομείνει στη χώρα αυτή. Η πολιτική των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει αποδοκιμάζεται ανοιχτά πλέον από διεθνείς οικονομολόγους, όπως ο άτυπος σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Στίγκλιτς, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστηρίζει ότι "η Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο βουλιάζει στην ύφεση".
Η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους δανειστές μας και την Τρόικα ένα σχέδιο ουσιαστικής αναπτυξιακής δράσης για την Ελλάδα, επιταχύνει τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της. Ανατροφοδοτεί το χάσμα της χρεοκοπίας που επικρέμαται πλέον πάνω από τη χώρα, και μαζί με αυτήν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το ένα φέρνει το άλλο. Τα μέτρα την ύφεση. Η ύφεση την αδυναμία αποπληρωμής του χρέους. Το χρέος την πτώχευση. Η πτώχευση τον εκτοπισμό της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ πιθανότατα. Και όλα αυτά μαζί έχουν σαν συνέπεια την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο κ. Βενιζέλος μπορεί να θέλει να νομίζει ότι "τα μέτρα παίρνονται για να μη γίνει η Ελλάδα μία νέα Αργεντινή". Η Αργεντινοποίηση όμως της χώρας μας έχει ήδη ξεκινήσει.
Ο κ. Βενιζέλος και η κυβέρνηση δείχνουν να μην ακούν τα τελεσίγραφα που τους στέλνει η κοινωνία. Αντίθετα, εξαντλούν την υποτακτικότητά τους μόνο στις εντολές της Τρόικα και του ΔΝΤ. Όσο συνεχίζεται αυτό, η Ελλάδα θα εκχωρεί όλο και περισσότερα, οι Έλληνες θα καλούνται να κάνουν όλο και περισσότερες θυσίες, και σταδιακά η χώρα θα γίνεται σε μία όλο και περισσότερο φτωχή με ολοένα και πιο δυστυχισμένους πολίτες. Η λύση αυτή τη στιγμή είναι μία: οι εκλογές είναι επιβεβλημένες από τον κόσμο, τη συγκυρία και την πλήρη παράδοση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στις διαταγές των δανειστών μας. Δεν έχουν πλέον το παραμικρό περιθώριο διαπραγματευτικής ικανότητας.
Το νέο αυτό πολιτικό ξεκίνημα είναι αναγκαίο και για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει αυτήν την χώρα. Αλλά ποιος είναι άξιος και ικανός να την κυβερνήσει με μοναδικό κριτήριο το εθνικό συμφέρον. Γιατί, τώρα, το εθνικό συμφέρον έχει δώσει τη θέση του στο συμφέρον των δανειστών μας. Επιτέλους, πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτήν την παρωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου