Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Θα πληρώσουμε 7 δισ. ευρώ τους λεονταρισμούς Βενιζέλου


Δεσμεύσεις για την πλήρη οικονομική εξαθλίωση εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών –τους επιθεωρητές της Τρόικας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας– να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να κλείσουν τη συμφωνία εκταμίευσης της 6ης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ από το επαχθές δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Οπως αποκαλύφθηκε από το περιεχόμενο μιας ομιλίας που πραγματοποίησε προχθές ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος σε εκδήλωση του
Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον, ορισμένα από τα μέτρα που δεσμεύθηκε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να πείσει την Τρόικα να συναινέσει στην εκταμίευση της 6ης δόσης τα είχε αποκρύψει, μέχρι και χθες, το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ορισμένα άλλα είναι τελικά πολύ χειρότερα από αυτά που είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ηλ. Μόσιαλος, την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.
Το… μενού
Τα μέτρα που αποδέχτηκε να επιβάλει στον ελληνικό λαό ο κ. Βενιζέλος για να εξευμενίσει την Τρόικα προβλέπουν δραστικές περικοπές στις φοροαπαλλαγές και τις εκπτώσεις φόρου αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2011, μεσοσταθμικές μειώσεις 20% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από τον Οκτώβριο, εφαρμογή του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» όχι μόνο φέτος αλλά και την προσεχή τετραετία, μειώσεις άνω του 4% για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ το μήνα, μονιμοποίηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων και υπαγωγή 30.000 υπαλλήλων του Δημοσίου σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας το προσεχές τρίμηνο!
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, τα πρόσθετα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί  με την Τρόικα ανέρχονται σε 3% του ΑΕΠ ή περίπου 7 δισ. ευρώ για τη διετία 2011-2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για τις φοροαπαλλαγές και τους μισθούς του δημοσίου τομέα προβλέπει:
1 Περικοπές και κατάργηση εκατοντάδων διατάξεων με τις οποίες αναγνωρίζονται απαλλαγές και μειώσεις φόρου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές» που θα είναι της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι σχετικές ρυθμίσεις «θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011».
Για τα φυσικά πρόσωπα η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι η περικοπή ή ακόμα και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών μέσω της σύνδεσής τους με το ύψος του εισοδήματος.  Στο στόχαστρο μπαίνουν περισσότερες από  900 απαλλαγές που, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, κοστίζουν στο Δημόσιο πάνω από 5 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τις εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος, η πρόταση που εξετάζει ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την πλήρη κατάργηση όλων των εκπτώσεων για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ή των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδήματα η πρόταση προβλέπει να μειωθεί από 20% σε 10% το ποσοστό κάθε δαπάνης που θα εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος.  Το σενάριο αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ θα εκτινάξει σε δυσθεώρητα ύψη τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι το 2012, για τα φετινά εισοδήματα.
 Η επιβάρυνση
Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ που πληρώνει 5.000 ευρώ ετησίως για τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας και 1.500 ευρώ σε ασφάλιστρα ζωής, σε περίπτωση που περικοπούν κατά 50% οι φοροαπαλλαγές θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω φόρο 720 ευρώ (500 ευρώ για τους τόκους δανείων και 120 ευρώ για τα ασφάλιστρα). Επίσης με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, που ισχύει  αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2011, ο φορολογούμενος αυτός θα επιβαρυνθεί με άλλα 700 ευρώ πρόσθετο φόρο εισοδήματος, οπότε η συνολική επιπλέον επιβάρυνσή του για τα εισοδήματα του 2011 θα φθάσει στα 1.420 ευρώ.
Το νέο κύμα περικοπών στις φοροαπαλλαγές θα αφορά, ειδικότερα, στις εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος του 20% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφάλιστρα, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια, δίδακτρα, δωρεές και χορηγίες. Με βάση το ισχύον καθεστώς εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος το 20% των παραπάνω δαπανών και το ποσοστό περιορίζεται στο 10% για το υπερβάλλον τμήμα εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ. Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τη μείωση του ποσοστού έκπτωσης 20% στο 10% για φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ή 40.000 ευρώ και την πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων που αναλογούν στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από το όριο των 30.000 ή των 40.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να μειώσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος από τις 12.000 ευρώ, που ήταν για τα εισοδήματα του 2010, στις 5.000 ευρώ για τα εισοδήματα του έτους 2011, εξέλιξη η οποία θα έχει ως άμεση συνέπεια να μειωθεί από τα 240 στα 100 ευρώ το ανώτατο όριο του ποσού των ετήσιων δαπανών για ενοίκια και του ποσού των ετήσιων δαπανών για  δίδακτρα φροντιστηρίων που επιτρέπεται να εκπέσει από το φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου. Με την περαιτέρω περικοπή των ποσοστών των εκπτώσεων τα ανώτατα όρια των εκπτώσεων των δαπανών για ενοίκια και δίδακτρα θα περιοριστούν σε μόλις 50 ευρώ ετησίως για κάθε δαπάνη!
2 Μειώσεις-σοκ στους μισθούς των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου. Οι μειώσεις θα διαμορφωθούν μεσοσταθμικά στο 20% και θα περιληφθούν στο ενιαίο μισθολόγιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί και να τεθεί σε ισχύ εντός του Οκτωβρίου. Οι εισοδηματικές απώλειες για τους υπαλλήλους με υψηλά επιδόματα (π.χ. εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, στην Πολιτική Αεροπορία) θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες καθώς αναμένεται να φθάσουν μέχρι και το 40%. Κι αυτό καθώς βάσει του νέου μισθολογίου τα 89 συνολικά ειδικά και κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι θα καταργηθούν άμεσα.
Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων εκτιμούν ότι το ψαλίδισμα των επιδομάτων μπορεί να φθάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 1.500 ευρώ το μήνα.
Από την άλλη, σε υπαλλήλους υπουργείων που δίνονται μικρά επιδόματα (π.χ. υπουργείο Απασχόλησης) οι απώλειες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 3% και 7%.
Σύμφωνα με πληροφορίες δύο μήνες μετά την εφαρμογή του στο στενό δημόσιο τομέα, το ενιαίο μισθολόγιο θα επεκταθεί και στους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, επιφέροντας και σ’ αυτούς εισοδηματικές απώλειες έως και 40%. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του Δημοσίου»  επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ. Υποστήριξε δε ότι «αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημοσίου τομέα».
Περικοπές μισθών 20% μεσοσταθμικά θα επιβληθούν από τον Οκτώβριο και στους δημοσίους λειτουργούς, δηλαδή στους στρατιωτικούς, στους αστυνομικούς, στους λιμενικούς, στους πυροσβέστες, στους δικαστικούς, στου ιατρούς του ΕΣΥ, στους πανεπιστημιακούς, στους καθηγητές ΤΕΙ, στους διπλωματικούς υπαλλήλους, στους κληρικούς και τους ερευνητές.
Το πακέτο για τη διετία 2011-2012

1.     «Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές ύψους 1,3 δισ. ευρώ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011. Στις φοροαπαλλαγές που περικόπτονται περιλαμβάνεται και η  μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ.
2.     Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του Δημοσίου με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.
3.     Επιπλέον περικοπή 4% κατά μέσο όρο στις συντάξεις.
4.     Εργασιακή εφεδρεία για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2011.
5.     Επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ μέχρι και το 2014. Στόχος η είσπραξη 2,4 δισ. ευρώ  ετησίως.
6.     Εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις μέχρι και το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου