Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ανησυχία για τα χειρότερα

Η πρόθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην εφαρμογή νέου πακέτου οικονομικών, φορολογικών μέτρων επιτείνει το αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας των πολιτών, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Τα συνεχή μέτρα, που έχουν φέρει τα νοικοκυριά σε απόγνωση και τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, αποδεικνύουν την έλλειψη προγραμματισμού και οργάνωσης από πλευράς οικονομικού επιτελείου και συνθέτουν μια εικόνα αλαλούμ που επικρατεί στη λειτουργία της κυβέρνησης συνολικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι να εφαρμόσουν τα μέτρα που αποφασίζονται, ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι «μανδαρίνοι» του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνουν ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Γι’ αυτό και λαμβάνουν νέα μέτρα, χειρότερα από τα προηγούμενα, και ξαναστέλνουν το λογαριασμό στον πολίτη, που δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να τα βγάλει πέρα. Με τον τρόπο αυτό παγιώνεται ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, αφού τα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων μειώνονται συνεχώς και ο τζίρος των επιχειρήσεων πέφτει κατακόρυφα, νεκρώνοντας την αγορά και φέρνοντας νέα λουκέτα και χιλιάδες απολύσεις.

Είναι τέτοια η αβεβαιότητα και το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργούνται από την προχειρότητα με την οποία λαμβάνει τα μέτρα η κυβέρνηση του Μνημονίου, ώστε οι πολίτες δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους ούτε για την επόμενη εβδομάδα, αφού ο προγραμματισμός τους μπορεί να ανατραπεί και πάλι ανά πάσα στιγμή.

Οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι δεδομένες τόσο στο Δημόσιο, με την περικοπή Δώρων και επιδομάτων στο νέο μισθολόγιο που έρχεται, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που επεκτείνονται, ενώ στο παρασκήνιο συζητούνται ακόμη και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον, ετοιμάζονται νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ για μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και νέο ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές, με πλέον χαρακτηριστικό το ενδεχόμενο να μειώνονται, ή ακόμη και να μην ισχύουν καν, τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα παιδιά για φορολογουμένους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Δυστυχώς, τα χειρότερα έρχονται και είναι εύλογο όλα αυτά να προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου