Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Την επιμήκυνση την πήρε... η Μέρκελ!

Για μια ρημάδα επιμήκυνση και μια ασήμαντη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια της τρόικας πήγε ο πρωθυπουργός μας στην πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, 24 και 25 του μηνός, έχοντάς τα μάλιστα στο... τσεπάκι, αλλά δεν ευτύχησε να επιβεβαιώσει το σκηνικό θριάμβου που είχε εκ των προτέρων στηθεί. Ώστε να πάρει κι αυτός την πολυπόθητη «πολιτική ανάσα».

Βλέπετε, αυτά τα δύο ελληνικά θέματα παραπέμφθηκαν στη σύνοδο του Ιουνίου, ενώ παραλείφθηκε κάθε αναφορά σ’ αυτά στο κείμενο των Συμπερασμάτων. Τίποτε όμως δεν είναι τυχαίο – και όσοι δυσπιστούσαμε πριν και μετά τις 11 Μαρτίου, οπότε «αποφασίστηκαν» η ελληνική επιμήκυνση και η μείωση επιτοκίου, δεν είχαμε ξαφνικά τρελαθεί.
Τουλάχιστον θυμόμασταν ότι αυτά τα δύο θέματα θεωρούνταν... διαδικαστικά ήδη από τα Ecofin Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2010, άρα ήταν «αποφάσεις» που απλώς περίμεναν την υλοποίησή τους. Κι όμως, από τότε μέχρι σήμερα έχουν συμβεί τα εξής εκπληκτικά:
● Η Ελλάδα... ξανακέρδισε το ίδιο πακέτο, εν μέσω πανηγυρισμών (!), αλλά έχοντας εν τω μεταξύ εκχωρήσει το «δωράκι» της πώλησης δημόσιας περιουσίας με στόχο 50 δισ. ευρώ. Η σύνδεση των δύο θεμάτων στο κείμενο των Συμπερασμάτων της προηγούμενης συνόδου της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου ήταν σαφέστατη.
● Στην ίδια σύνοδο η χώρα μας υπέγραψε άνευ όρων το Σύμφωνο για το Ευρώ, το οποίο, στο όνομα της κρατούσας αντίληψης για την «ανταγωνιστικότητα», θα επιφέρει την κινεζοποίηση σε όλο το φάσμα της εργασίας και των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Και μάλιστα, όπως όλες οι χώρες που υπέγραψαν το Σύμφωνο για το Ευρώ, πρέπει μέσα στον Απρίλιο να υποβάλει το πρόγραμμα μέσω του οποίου θα συμμορφωθούν με τους κανόνες του Συμφώνου.
● Αφού όμως μπήκε η υπογραφή μας σε ό,τι μας ζητήθηκε, το αίτημα της κυβέρνησης παραπέμφθηκε στον Ιούνιο. Χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι και τότε θα επικυρωθεί.
Τα ίδια και για την Ιρλανδία, της οποίας το αίτημα για χαλάρωση όρων του δικού της Μνημονίου και μείωση του επιτοκίου δανεισμού παραπέμφθηκαν επίσης. Με τη διαφορά ότι οι Ιρλανδοί έμειναν χωρίς ανταπόκριση επειδή δεν κάνουν πίσω στο καυτό θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Ενώ εμείς δίνουμε τα πάντα και μένουμε στον άσο. Είναι κι αυτός ένας από τους... αμέτρητους ψευδεπίγραφους «θριάμβους» της κυβέρνησής μας.
Εν τω μεταξύ η Γερμανία ζήτησε και πήρε (για την ακρίβεια: επέβαλε) τη δική της επιμήκυνση στο ζήτημα των κεφαλαίων του νέου και μόνιμου ευρωμηχανισμού «διάσωσης» επιμερίζοντας σε περισσότερα χρόνια και σε μικρότερες δόσεις την αρχική συνεισφορά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου