Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Σε πορεία κατάρρευσης βρίσκεται ήδη η επικουρική ασφάλιση. Τα τρία ταμεία του Δημοσίου (Μ.Τ.Π.Υ. – ΤΕΑΔΥ – ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ) εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στη δυνατότητα τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους.
Ήδη το ΜΤΠΥ εμφανίζει έλλειμμα στο 2010 που φθάνει τα 240 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να ανταποκριθεί στη χορήγηση των ανάλογων μερισμάτων ήδη κατήργησε το δώρο των Χριστουγέννων και αυτό αναμένεται να γίνει το ΠΑΣΧΑ και στο επίδομα αδείας. Ακόμη δε καθυστερεί την απονομή στους νέους συνταξιούχους σε χρόνο που ήδη έφθασε τα 2 χρόνια.
Το πλέον ισχυρό ταμείο φαίνεται ότι ακόμη είναι το ΤΕΑΔΥ του οποίου η περιουσία φθάνει τα 3 δις 200 εκατ. και τα μετρητά αποθεματικά (σε ομόλογα του Δημοσίου) ξεπερνούν το 1δις 600 εκατ. Τελευταία όμως και μετά τις μεγάλες σε αριθμό συνταξιοδοτήσεις –ήδη το 2010 έφυγαν σε σύνταξη 53.000 εργαζόμενοι, το 2011 αναμένεται να αποχωρήσουν 40-45000 και μέχρι το τέλος του 2013 ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων θα ξεπεράσει κατά πολύ αθροιστικά τις 150.000 – ήδη εμφανίζει πρωτογενές έλλειμμα 17 εκατ.
Με την πολιτική - της τέταρτης αναθεώρησης του Μνημονίου - με 7 αποχωρήσεις θα προσλαμβάνεται ένας – γίνεται φανερό ότι στην επόμενη τριετία θα προσληφθούν περίπου 20.000. Άρα θα λείψουν από τις δημόσιες υπηρεσίες 120-130000 εργαζόμενοι και επομένως ανάλογος αριθμός εισφορών προς τα ταμεία τα οποία συγχρόνως θα έχουν υποχρέωση καταβολής μερισμάτων, επί πλέον, 130.000.

Ταμείο Πρόνοιας (ΕΦΑΠΑΞ)
Το Ταμείο αυτό είναι στη χειρότερη κατάσταση. Ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή, για να πάρουν το εφάπαξ βοήθημα που δικαιούνται, 38.400 νέοι συνταξιούχοι. Αρκετοί περιμένουν πάνω από 2 χρόνια. Ακόμη στο Γενικό Λογιστήριο βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας άλλες 13.400 αιτήσεις για νέες συντάξεις.
Αυτοί, μετά από 2 μήνες περίπου θα προστεθούν στην αναμονή για εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας. Έτσι ο αριθμός των ευρισκομένων στο «περιμένω το εφάπαξ» θα φθάσει τις 52.000 περίπου.
Για το συγκεκριμένο Ταμείο (εφάπαξ) έγινε μια συζήτηση με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου – Σαχινίδης) και Εργασίας (Κουτρουμάνης), προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα, την άνοιξη του 2010. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών πρότεινε και δεσμεύτηκε ότι στα πλαίσια των οφειλών του Δημοσίου προς το Ταμείο (οι οφειλές φθάνουν το 1 δις 500 εκατ. ευρώ), να γίνουν τρία δάνεια των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ έκαστο με την εγγύηση του δημοσίου, καταθέτοντας ανάλογο ποσό σε ομόλογα προς τα τρία ταμεία που θα χορηγούσαν τα δάνεια (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΤΕΑΔΥ). Στις δύο τελευταίες όμως συναντήσεις η πρόταση άλλαξε. Προτάθηκε να δώσει το Γενικό Λογιστήριο 250 εκατ. ευρώ σε ομόλογα του δημοσίου το 2011 και άλλα 250 εκατ. ευρώ το 2012 επίσης σε ομόλογα, τα οποία θα τα ρευστοποιήσει το Ταμείο Πρόνοιας, στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να διασφαλίσει για τα επόμενα δύο χρόνια ένα επί πλέον κεφάλαιο των 500 εκατ. ευρώ. Ακόμη να δοθούν 350 εκατ. ευρώ δάνειο από το ΤΕΑΔΥ στο Ταμείο Πρόνοιας επίσης, χωρίς όμως την εγγύηση του δημοσίου. Εδώ δημιουργήθηκε πρόβλημα γιατί όπως γίνεται κατανοητό το Ταμείο Πρόνοιας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιστρέψει το Δάνειο των 350 εκατ. ευρώ στο ΤΕΑΔΥ. Αποτέλεσμα θα είναι και το ΤΕΑΔΥ να μπει σε περιπέτειες που θα το αποδυναμώσουν στο να μπορεί να χορηγεί τα μερίσματα που έχει υποχρέωση και προφανώς κανείς δεν είναι διατεθειμένος να συμβάλλει ουσιαστικά στην κατάρρευση και του πιο ισχυρού Ταμείου.
Αυτή την άρνηση της κυβέρνησης, να εγγυηθεί το δάνειο παρά το ότι και οι ίδιοι το είχαν προτείνει και η Ε.Ε. αναγνωρίζει πλέον ότι το έλλειμμα δεν είναι του Ταμείου αλλά της κεντρικής κυβέρνησης, δεν επιτρέπει τη σύναψη της συμφωνίας προκειμένου να διασφαλιστούν τα 850 εκατ. ευρώ για να απεγκλωβίσουν 22.000 περίπου που περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ τους.
Θεωρείται επίσης θετικό το ότι γίνεται δεκτή μια από τις προτάσεις που εδώ και χρόνια έχει θέσει η ΑΔΕΔΥ, να ενταχθούν στα ταμεία της επικουρικής ασφάλισης και οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου όπου με τις εισφορές τους θα αυξηθούν τα έσοδα του Ταμείου Πρόνοιας περίπου 60 εκατ. το χρόνο (4% το μήνα στο σύνολο των αποδοχών τους).
Είναι φανερό ότι και αν ακόμη γίνει αυτή η συμφωνία, το πρόβλημα θα παραμείνει ισχυρό αφού και πάλι περίπου 30.000 νέοι συνταξιούχοι θα βρίσκονται και πάλι σε αναμονή στα μέσα του 2011. Άρα το κράτος πρέπει να επιστρέψει ολόκληρο το χρέος του προς το Ταμείο και συγχρόνως να αναλάβει ευθύνες υποστήριξης με νέα μέτρα, αφού οι κύριοι υπαίτιοι, που έχουν οδηγηθεί τα ταμεία σ’ αυτή την τραγική θέση είναι οι κυβερνήσεις διαχρονικά.
Αυτό που με τους νόμους 3863 και 3865 του 2010 ψήφισε η κυβέρνηση και αποποιείται κάθε ευθύνης για την τύχη των επικουρικών ταμείων είναι ακραία και απαράδεκτη απόφαση. Αφού όχι μόνο δεν πρόκειται να στηρίξει το κράτος τα ταμεία αυτά, αλλά αρνείται να δώσει και τα οφειλόμενα. Προχώρησαν δε ακόμη παραπέρα και ήδη έχουν δρομολογήσει αναλογιστικές μελέτες οι οποίες μέχρι το Μάιο θα έχουν ολοκληρώσει τις θέσεις που είναι γνωστό ότι θα λένε καθαρά ότι τα Ταμεία δεν
αντέχουν να δίνουν τόσο υψηλό μέρισμα και άρα πρέπει να το περιορίσουν πολύ πιο κάτω από το 20% και συγχρόνως να παρθούν μέτρα υποστήριξης τους και πάλι με οικονομικές παροχές από τους εργαζόμενους.
Πέραν δε αυτού, με τους δύο νόμους που ψήφισαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2010 και δια νόμου αποδεσμεύουν το κράτος από κάθε ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες των ταμείων, το απομακρύνουν από κάθε ανάγκη υποστήριξης τους καταλήγοντας στο ανεύθυνο : εάν έχουν τα Ταμεία θα δώσουν μέρισμα, εάν δεν έχουν δεν δίνουν ή εν πάσει περιπτώσει θα δίνουν όταν έχουν και όσα μπορούν.
Αυτή είναι η πραγματικότητα για την επικουρική ασφάλιση και η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι πλήρως κατανοητό ότι ήδη άνοιξε ο αγώνας για τη διάσωση τους και από αυτό τον αγώνα δεν μπορεί να απουσιάσει κανένας.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΚΕ - ΔΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου