Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Μετά τη  δημοσιοποίηση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, για λογαριασμό των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών από τις ιδιωτικές εταιρείες ICAP και HAY GROUP διαπιστώνονται πλέον, πριν από την τελική πρόταση της κυβέρνησης, βασίμως τα παρακάτω:

Α. 1. Κατέρρευσε και επισήμως ο μύθος που κυριαρχούσε, σκοπίμως, ότι για το Δημόσιο υπήρχε υπερβολικά υψηλή δαπάνη μισθοδοσίας για τους εργαζόμενους.
2. Αποκαλύφθηκε  πλήρως ότι οι δαπάνες για τους μισθούς των εργαζομένων, στις δημόσιες υπηρεσίες, είναι από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε. και στις χώρες του ΟΟΣΑ.
3. Τα σενάρια που μέχρι χθες άφηναν κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας, αρχίζουν  να παίρνουν όλο και πιο επίσημη θέση και να καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: ΝΕΕΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ.

4. Ραγδαία μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, ακόμη και σε υπηρεσίες απαραίτητες για όλους τους πολίτες και με ιδιαίτερα κοινωνικό περιεχόμενο (υγείας, παιδείας, ασφάλειας, πυρόσβεσης, καθαριότητας κ.λ.π.). Υπηρεσίες  που έχουν σε μεγάλο βαθμό ήδη αποδυναμωθεί, μετά την απομάκρυνση των εργαζομένων με stage και συμβάσεις διαφόρων ειδών.
5. Αποκαλύπτεται πλήρως πλέον ένας από τους βασικούς λόγους, της καλά οργανωμένης από την κυβέρνηση και τους παπαγάλους των Μ.Μ.Ε. παραποιητικής και παραπλανητικής προπαγάνδας που ύβρισε και λασπολόγισε, με πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, δημόσιες υπηρεσίες και εργαζόμενους σ’ αυτές. Αυτό όμως που δεν υπολόγισαν σωστά είναι ότι υπηρεσίες όπως η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια, η καθαριότητα κ.λ.π. έχουν άμεσες πρακτικές και δραματικές συνέπειες για το σύνολο σχεδόν του λαού μας και θα εισπράξουν αυτή την οργή συντόμως.
6. Το 2010 αποχώρησαν (συνταξιοδοτήθηκαν) από τις υπηρεσίες του Δημοσίου 53.000 περίπου εργαζόμενοι, το 2011 αναμένεται να αποχωρήσουν πάνω από 40.000 και μέχρι το τέλος του 2013 είναι ολοφάνερο, η φυγή θα ξεπεράσει κατά πολύ το 150.000. Με την πολιτική των προσλήψεων και τη σχέση ένας προσλαμβάνεται για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού θα ξεπεράσει τις 120.000.
7. Νέες μειώσεις σε εξέλιξη. Μετά το 25% των μισθολογικών μειώσεων το 2010 ήδη είναι σε εξέλιξη οι παρακάτω μειώσεις από το 2011 και μέχρι το 2015.
α) Με την πολιτική του παγώματος των μισθών, για 6 ολόκληρα χρόνια, οι εργαζόμενοι θα απωλέσουν, συνολικά,  πάνω από 1,5 δις ευρώ (μόνο το 2010 η απώλεια ήταν 400 εκατ. ευρώ). Αυτή η απώλεια θα κοστίσει στους μισθούς, στις αυξήσεις του χρονοεπιδόματος κ.λ.π., στις συντάξεις και όλα αυτά για όλη τη ζωή του κάθε εργαζόμενου.
β) Μείωση δαπανών μισθοδοσίας όπως προβλέπεται ρητά από το μνημόνιο, κατά 2,7 δις ευρώ για την  τριετία 2011-2012-2013. Άρα νέα μείωση, κατά πάσα πιθανότητα, στα επιδόματα.
γ) Το τρίτο αναθεωρημένο μνημόνιο, προβλέπει ρητά εξοικονόμηση 150 εκατομμυρίων από τη μείωση του οικογενειακού επιδόματος.
δ) Μέχρι το 2015 προβλέπεται μείωση δαπανών, από το σύνολο των υπηρεσιών του δημοσίου, από τη μισθοδοσία 9 έως 10 δις ευρώ.

Β. ΣΕΝΑΡΙΟ
που φαίνεται ότι θα είναι η πιθανότερη επιλογή της κυβέρνησης.
1.Υπόδειγμα για την κατασκευή του νέου μισθολογίου φαίνεται ότι είναι τα μισθολογικά συστήματα της Αυστρίας, της Γερμανίας και των υπηρεσιών της Ε.Ε. Στην  αποτύπωση όμως των αριθμητικών μεγεθών οι αποστάσεις θα είναι πολύ μακριά και από τα τρία είδη των μισθολογίων.
2.Είναι διακριτή πλέον η απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση όλων των ειδικών  μισθολογίων. Είναι   απολύτως κλειστά όμως τα χαρτιά της για το τι θα  βάλουν στην θέση τους. Μια πληροφορία, έγκυρη, λέει ότι  μετά το κούρεμα των επιδομάτων οι παλιοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την μισθολογική πορεία τους και οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα μπουν στο ίδιο τσουβάλι της φτώχειας με τους υπολοίπους.
3.α) Δραστική μείωση των επιδομάτων, που αποδεικνύεται ότι είναι και η αιτία της  μεγάλης ανισορροπίας στο εσωτερικό του μισθολογίου.
β) Καταργούνται τα περισσότερα των επιδομάτων. Στόχος και απόφαση της κυβέρνησης  είναι να περιοριστούν τα επιδόματα κάτω από τα 15, από τα 54 που υπάρχουν σήμερα.
4.Παραμένει ισχυρή, η πολιτική θέση ότι ο εισαγωγικός μισθός θα παραμείνει αρκετά κάτω από τα 1000 ευρώ. Ενώ οι πληροφορίες, ισχυρά επιμένουν και για οροφή που δεν θα ξεπερνά τα 1800 ευρώ.
5. Αλλάζει   η αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων και από το ένας προσλαμβάνεται για κάθε πέντε που φεύγουν, γίνεται ένας προσλαμβάνεται για κάθε επτά που φεύγουν.
6.Το κόστος της μισθοδοσίας στο σύνολο των αμοιβών για κάθε υπηρεσία του δημοσίου από το 9% επί του ΑΕΠ που έφθασε το 2009 (κυρίως με παροχές που δόθηκαν σε προσωπικό εκτός των τακτικών υπαλλήλων) προβλέπεται να κατέβει στο 7%. Το κακό όμως είναι ότι το κόστος της μείωσης θα χρεωθεί και πάλι στο τακτικό προσωπικό και χωρίς εξαιρέσεις για τους χαμηλόμισθους. Αυτό είναι και μια από τις βασικές αποδείξεις για μισθολόγιο με μικρότερους μισθούς από τους σημερινούς.


Γ.  ΜΟΝΤΕΛΑ
1.                                                                                       Αυστριακό
- Θεωρείται πρότυπο γιατί είχε σημαντική μείωση των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες από το 2000 έως το 2007 σε ποσοστό 23,6%. Δηλαδή για κάθε 100 συνταξιοδοτήσεις προσλαμβάνει 77 νέους εργαζόμενους. Ενώ αυτό που δρομολογεί η Ελληνική κυβέρνηση είναι ότι για κάθε 100 συνταξιοδοτήσεις θα προσλαμβάνει 14 νέους εργαζόμενους.

- Θεωρείται επίσης πρότυπο γιατί περιόρισε αισθητά τον αριθμό των μονίμων υπαλλήλων και αύξησε τον αριθμό των συμβασιούχων αορίστου χρόνου.
- Έχει για κάθε κατηγορία υπαλλήλων 19 κλιμάκια.
- Η δοκιμαστική περίοδος για κάθε νεοπροσλαμβανόμενο είναι 4 χρόνια.
- Το ανώτερο ποσό που  φθάνει ο κάθε εργαζόμενος είναι τα 2900 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα επιδόματα.
- Το ανώτερο επίδομα  θέσης μπορεί να φθάνει τα 9.101 ευρώ. Αντίστοιχο σύστημα υπάρχει και στον ιδιωτικό τομέα, μόνο που αντί για επίδομα θέσης υπάρχει χρονοεπίδομα.
- Υπάρχουν 8 είδη επιδομάτων (υπερωρίας, ταξιδίων, οδοιπορικών, παραγωγικότητας, επικινδυνότητας, 10ετίας, 15ετίας, 20ετίας, ξένης γλώσσας, οικογενειακό).

2.                 Γερμανικό
-     Ώρες  εργασίας ανά εβδομάδα:
Χειμώνα    :  38,5
Καλοκαίρι :  38
-     Υπάρχουν μόνιμοι και αορίστου χρόνου  με διαφορετικούς μισθούς.
Μισθοί : ΥΕ : εισαγωγικός       1474      καταληκτικός       2011
               ΔΕ :       ΄΄                   1621             ΄΄                   2533
               ΤΕ :       ΄΄                   1916             ΄΄                   3920
               ΠΕ :      ΄΄                    2880             ΄΄                   5480
-         Υπάρχουν διάφορα επιδόματα, στο σύνολο 13.

3.                 Υπηρεσίες Ε.Ε.
Βασικοί μισθοί :  εισαγωγικός     2300      καταληκτικός        16000
Κλιμάκια  :   από 1  έως  16
                     Από 1  έως 11  υποστηρικτικό έργο
                     16 : Γενικοί Διευθυντές


ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

1.                                                                                         Ενιαία αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων (παλαιοί, νέοι, κλάδων κ.λ.π.).
2.                                                                                         4 κατηγορίες σύμφωνα με τα επιστημονικά τους προσόντα:
          Υ.Ε.: Απόφοιτοι  Δημοτικού ή Τριτάξιου Γυμνασίου
          Δ.Ε.: Απόφοιτοι Λυκείου
          Τ.Ε.: Πτυχιούχοι  ΤΕΙ
          Π.Ε.: Πτυχιούχοι Πανεπιστημίων
3.       Εισαγωγικός  βασικός μισθός στην ΥΕ  κατηγορία  1300 ευρώ.
          Ανάλογος (μεγαλύτερος) βασικός εισαγωγικός μισθός στις υπόλοιπες κατηγορίες.
4.       Ανάπτυξη  του   βασικού  μισθού στη σχέση 1 Χ 2 (δηλαδή 1300 Χ 2 = 2600), μετά  από 32 χρόνια (16 κλιμάκια ανά δύο χρόνια).

5.       Σχέση μεταξύ εισαγωγικού βασικού μισθού της ΥΕ κατηγορίας και του καταληκτικού της ΠΕ κατηγορίας 1 Χ 3 (1300 Χ 3 = 3900).
6.       Πλήρη σύνταξη στα 35 χρόνια (35/35).
7.       Υπολογισμός της σύνταξης :
          Τελευταίος  μισθός  στο  80% .
8.                 Διατήρηση ενός  επιδόματος, για κάθε κλάδο και με συγκεκριμένο μέγεθος.
9.                 Διατήρηση και αύξηση του οικογενειακού επιδόματος.
10.            Διατήρηση και ανάλογη αναπροσαρμογή των επιδομάτων: θέσης, ειδικών συνθηκών, ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.
11.            Επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού.



Για την Ε.Γ. της ΔΑΚΕ – ΔΤ

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ                      ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου