Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΚΑΙ ΤΩΡΑ (μετά τους πανηγυρισμούς) - Ποιός πληρώνει το νέο λογαριασμό; - ΝΕΑ «ΤΡΥΠΑ» 3 δισ. ευρώ στα δημοσιονομικά έσοδα το 2011


Η κατάρρευση των εσόδων φέρνει νέο «διορθωτικό» πακέτο μέτρων για το 2011. Το 1,8 δις ευρώ που είχε απαιτήσει η Τρόικα στην 4η επικαιροποίηση του μνημονίου, φαίνεται ότι ανατρέπεται με την επίσκεψη του κλιμακίου των στελεχών της Τρόικα στις αρχές του Απριλίου. Η νέα συζήτηση αφορά την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015. Μαζί με αυτά θα χρειαστεί απαραιτήτως, η αξιολόγηση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και νέα επανεκτίμηση του ύψους των αποκλίσεων που θα φέρει νέο διορθωτικό «πακέτο». Με δεδομένο το γεγονός ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 1ο δίμηνο του 2011 είναι απογοητευτική, ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων, των οποίων η ακόμη χειρότερη εξέλιξη συνεχίζεται το Μάρτιο, φαίνεται πλέον ότι η «τρύπα» θα ξεπεράσει τα 3 δις Ευρώ. Από αυτά συνεπάγεται κλιμάκωση της ύφεσης, εκτίναξη της ανεργίας και πιστωτική ασφυξία με αδυναμία των τραπεζών, να διοχετεύσουν ρευστότητα. Εξαιτίας αυτών, και όχι μόνο, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το εισόδημα των εργαζομένων και των επαγγελματιών, το 2011 θα είναι χειρότερο από το 2010. Έτσι η πρόβλεψη για αύξηση των καθαρών εσόδων από 51.187 εκατ. ευρώ σε 55.560 εκατ. ευρώ το 2011 φαίνεται εντελώς ανεδαφική.
          Σύμφωνα με τα λεγόμενα αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζεται η άμεση επιβολή ειδικού φόρου στα αναψυκτικά, η επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο και περαιτέρω συγκράτηση των προσλήψεων στο δημόσιο.
          Πέραν αυτού τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου γνωρίζουν την αναγκαιότητα για μια προσαρμογή – μαμούθ, η οποία μάλιστα κατά τα 2/3 θα πραγματοποιηθεί στο σκέλος των δημοσίων δαπανών, δεν θα είναι εφικτή χωρίς την υιοθέτηση «ακραίων» περικοπών.
Ήδη τα μη «συμβατικά μέσα» στις περικοπές έχουν εξαντληθεί και το Δημόσιο έχει καταφύγει σε εκτεταμένη «στάση πληρωμών».
          Φαίνεται ότι στο σχεδιασμό του 2012 εμπεριέχονται μαζική εκποίηση ή και κλείσιμο ΔΕΚΟ, απολύσεις υπαλλήλων, συμπτύξεις και καταργήσεις νοσοκομείων, σχολείων κτλ.
          Όλα αυτά τα «φρικιαστικού» περιεχομένου φαινόμενα και εξελίξεις, η κυβέρνηση αποφεύγει να τα αναφέρει με λεπτομέρειες και καθαρά. Όμως τα αρμόδια στελέχη της Τρόικα απαιτούν καθαρή εικόνα και συγκεκριμένα μέτρα.
          Ήδη οι Υπουργοί των διαφόρων υπουργείων, διαμαρτύρονται στον Υπουργό Οικονομικών πως το ύψος των περικοπών στα υπουργεία τους είναι μη διαχειρίσιμο.
          Εκτός όμως από τις περικοπές σε κάθε υπουργείο, στο στόχαστρο έχουν μπει και άλλοι επτά τομείς δαπανών: υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, ΔΕΚΟ, μισθολόγιο Δημοσίων Υπαλλήλων, άμυνα, ειδικοί λογαριασμοί.
          Τα πιο καυτά μέτωπα είναι:
          Δαπάνες για συντάξεις: Απαιτείται μείωση 8 δις ευρώ. Θεωρείται εξωπραγματική. Αυτό εάν γίνει προδιαγράφει: Μεσοπρόθεσμα νέο ασφαλιστικό, αφού  η ανεργία, η επέκταση της επισφαλούς εργασίας και η εξαγγελθείσα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες, μειώνουν δραστικά τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.
          Μισθολογική Δαπάνη Δημοσίου:  Ζητείται μείωση 5 δις ευρώ. Από αυτά εκτιμάται ότι το 1,7 δις ευρώ θα εξοικονομηθεί από την απόλυτη εφαρμογή 5 φεύγουν 1 προσλαμβάνεται. Τα υπόλοιπα απαιτούν την εφαρμογή ενός «δρακόντειου» μισθολογίου από τον Ιούνιο.
          Υγεία: Εκτός από τα 2 δις ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το 2011, ζητούνται περικοπές άλλων 2,5 δις ευρώ. Ήδη άρχισαν οι ανατροπές στο χώρο της υγείας με καταρχήν συγχωνεύσεις και βλέπουμε.
          Επιδόματα με κοινωνικό περιεχόμενο: Απαιτείται εξοικονόμηση 2,5 δις ευρώ τη χρονική περίοδο που οι άνεργοι καθημερινά αυξάνονται κατά χιλιάδες.
          ΔΕΚΟ: Ο προγραμματισμός μέχρι το 2015 δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί, αλλά η πρόβλεψη για 800 εκατ. ευρώ περικοπή το 2010, δεν φαίνεται υλοποιήσιμη. Ενώ το Δ.Ν.Τ. απαιτεί άμεσο κλείσιμο όλων των ελλειμματικών ΔΕΚΟ.

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ

          Οι απαιτήσεις εξοικονόμησης εσόδων προσδιορίζονται από 18,4 δισ. έως 26,5 δις ευρώ.
          Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ύστερα από εντολή της Τρόικα, επεξεργάζεται πλαίσιο κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Στρατηγικού Πλαισίου (ΜΔΣΠ) 2012-2015.
          Τα πρώτα μέτρα αναφέρονται στη μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 4,6 δις ευρώ έως το 2014 και άλλα τόσα από την περικοπή κοινωνικών παροχών (4,6 + 4,6 = 9,2 δις ευρώ στο σύνολο).
          Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η αποχώρηση άνω των 150.000 εργαζομένων μέχρι το 2014. Με δεδομένο ότι τα φορολογικά έσοδα δεν ανταποκρίνονται στο σχεδιασμό, η μείωση των δαπανών αποτελεί μονόδρομο.
          Ήδη αυτό το σχέδιο ετοιμάζει η κυβέρνηση να αποστείλει στην Τρόικα, για έγκριση και το οποίο θα ανταποκρίνεται στην εντολή (Τρόικα) για τη διασφάλιση 18,4 έως 26,5 δις ευρώ τουλάχιστον.
          Αυτά τα ποσά, το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι θα προέλθουν:
1.   Μισθολογικό κόστος – μείωση: 4,6 δισ. ευρώ.
2.   Κοινωνικά επιδόματα – μείωση: 2,3 έως 4,6 δις ευρώ.
3.   Από παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ: 2,3 – 3,45 δις ευρώ.
4.   Περικοπή φοροαπαλλαγών: 4,6 – 9,2 δις ευρώ.
5.   Περικοπή αμυντικών δαπανών: 2,3 δις ευρώ.
6.   Από τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας: 2,3 δις ευρώ.
(συμπεριλαμβάνεται και το φακελάκι)
Εφόσον όλα αυτά ποσοστικοποιηθούν τότε αναμένεται εξοικονόμηση εσόδων 26,5 δισ. ευρώ.
ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
     Νέα φορολογικά έσοδα ύψους 8 δις ευρώ αναζητεί η κυβέρνηση, με το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, προκειμένου να ενισχύσει τη δέσμευση για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% στο τέλος του 2014.
Ο νέος αυτός στόχος προβλέπει δέσμη σκληρών μέτρων για την περίοδο 2012-2015, κάτω από την πίεση της Τρόικα, αλλά και την κατάρρευση των εσόδων.
Τα μέτρα αυτά αποβλέπουν στην κατάργηση φοροαπαλλαγών, φόρων υπέρ τρίτων, αύξηση της φορολογίας ακινήτων, νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, έσοδα από ορφανές κληρονομιές και καταθέσεις κτλ.
1.   Η περικοπή φοροαπαλλαγών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Όπως ανακοινώθηκε, χορήγηση στις 380 φοροαπαλλαγές, θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια. Δαπάνες όπως ιατρικά έξοδα, ενοίκια, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια κτλ θα περιοριστούν προκειμένου να εξοικονομήσουν 2 δις ευρώ.
2.   Δραστική περικοπή σε φόρους υπέρ τρίτων. Από  αυτή την παρέμβαση αναμένονται έσοδα 300 εκατ. ευρώ.
3.   Αύξηση των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α..
Μελετάται ήδη η μετάταξη μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από το 6,5% καθώς και το 13% στον υψηλό συντελεστή 23%. Επίσης εξετάζεται η κατάργηση της εφαρμογής συντελεστών Φ.Π.Α. μειωμένων κατά 30% στα ελληνικά νησιά.
4.   Η κυβέρνηση, ύστερα από απαίτηση της Τρόικα, δρομολογεί τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου.
5.   Με νεοσυσταθείσα επιτροπή, το Υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζει την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις σχολάζουσες κληρονομιές. Το ίδιο ετοιμάζει για την είσπραξη ορφανών κληρονομιών και αζήτητων καταθέσεων. Από αυτή την παρέμβαση εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα εισπράξει πάνων από 4 δισ. ευρώ.
6.   Αύξηση των τελών κυκλοφορίας. Σταδιακή προσαρμογή με επιβάρυνση των αυτοκινήτων παλαιάς, κυρίως, τεχνολογίας, προκειμένου να προκύψουν έσοδα 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
7.   Αύξηση του φόρου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με την αύξηση των συντελεστών της σχετικής μελέτης.



ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΑΚΕ Δ.Τ.
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου