Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Έργα και ημέρες των αντιμνημονιακών ΚΡΟΙΣΩΝ του Σύριζα

Αν η αμφισβήτηση στις αμφιλεγόμενες συμπεριφορές των πολιτικών του παλαιού δικομματικού συστήματος συμπυκνώθηκε στη φράση «ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό», η όποια καχυποψία έως αμφιβολία εκφράζεται για τους νεοφώτιστους πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει πλέον να κωδικοποιείται με την επισήμανση «το νόμιμο δεν είναι πάντα και αριστερό»!

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες με τη δημοσίευση των «πόθεν έσχες» των βουλευτικών του ένα ισχυρό χτύπημα και στο ηθικό πλεονέκτημα που καταφανώς είχε έναντι του φθαρμένου παλαιού
πολιτικού συστήματος, αλλά και στην ουσία των όσων διαφορετικών εξαγγέλλει.

Η αποκάλυψη ότι δύο κορυφαία στελέχη του, οι σκιώδεις υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης έχουν επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ξένους επενδυτικούς οίκους -ακόμη και σε σύμβολα του πιο ακραίου και αρπακτικού καπιταλιστικού μοντέλου- πάγωσε τους πάντες στην Κουμουνδούρου και προκάλεσε ορυμαγδό αρνητικών σχολίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενόχληση της ηγεσίας και προσωπικά του κ. Αλέξη Τσίπρα είναι τόσο έντονη, που θεωρείται βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει υποβάθμιση - αν όχι περιθωριοποίηση των δύο στελεχών. Για την παρούσα φάση η Κουμουνδούρου επέλεξε μία ήπια γραμμή άμυνας έναντι των επικρίσεων και άφησε τα δύο στελέχη να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους.

Παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις βαθύτερες διαθέσεις των έμπιστων συνεργατών του κ. Τσίπρα διαβεβαιώνουν ότι η υπόθεση των κυρίων Τσακαλώτου και Σταθάκη εξελήφθη ως βαρύτατο πολιτικό και ηθικό πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα μείνει αναπάντητο. 
«Σε ηθικής τάξης ζητήματα στενοί συνεργάτες του προέδρου όπως οι κύριοι Γιάννης Δραγασάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Βούτσης είναι αυστηροί σε απόλυτο βαθμό», σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πώς κινούνται τα πράγματα στις κουίντες της Κουμουνδούρου.

Ανεπιθύμητος

Τα μηνύματα άλλωστε που έφτασαν από τη βάση του κόμματος στην ηγεσία είναι εντελώς καταδικαστικά για τους δύο σκιώδεις υπουργούς και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. 
Οι κύριοι Τσακαλώτος και Σταθάκης θεωρούνται περίπου ανεπιθύμητοι στις οργανώσεις, ενώ η προσπάθεια του πρώτου να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι τις επενδύσεις του τις διαχειρίζεται ο… πατέρας του εξόργισε τα μέλη του κόμματος.

Το γεγονός και μόνο ότι η Κουμουνδούρου βρέθηκε ξαφνικά να απολογείται για την ηθική κορυφαίων στελεχών της είναι πρωτόγνωρο για την Αριστερά. 
Κανείς δεν μιλά για παρανομία, αλλά το ότι εμφανίζονται επιφανή μέλη του κόμματος, που σηκώνουν καθημερινά το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στο όνομα της κοινωνικής προστασίας, να επενδύουν σε αμφιλεγόμενα funds με ελεγχόμενο ρόλο στην εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι τουλάχιστον μία παραδοξότητα. 
«Το πρωί επενδυτές, το βράδυ διαδηλωτές», είπε με μία δόση πίκρας και σκωπτικού χιούμορ στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με παρουσία στα κοινωνικά κινήματα. 
Πολλοί αναρωτιούνται πλέον πώς θα μπορεί να ασκηθεί αξιόπιστη αντιπολίτευση σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας και να υπερασπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα πιο φτωχοποιημένα τμήματα του πληθυσμού όταν έχει σε κορυφαίες θέσεις στελέχη με εντελώς αντίθετες προσωπικές αγωνίες από τους πολίτες, τους οποίους βασανίζει η ανεργία και η μιζέρια. 
«Εκείνοι κοιτάζουν τους δείκτες των χρηματιστηρίων και οι καθημερινοί άνθρωποι το πώς θα τα φέρουν βόλτα», σημείωνε παλαιό στέλεχος του κόμματος.

Περιουσίες και περιουσίες

Η κατοχή πλούτου, βέβαια, από αριστερούς πολιτικούς δεν ήταν κατ’ ανάγκην από μόνη της αντικείμενο επικρίσεων. Η περίπτωση του κ. Αλέκου Αλαβάνου στο παρελθόν το απέδειξε, αφού ουδέποτε δημιουργήθηκε κάποιο θέμα για την τεράστια περιουσία της οικογενείας του. 
Τούτα τα περιστατικά όμως, που συνδέονται με επενδυτικές προτιμήσεις -οι οποίες αποτυπώνουν πίστη και προσδοκίες- σε κερδοσκοπικά κεφάλαια και «ιέρακες» του νεοφιλελευθερισμού είναι εντελώς διαφορετικά. 
Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την αποκάλυψη ότι έτερος σκιώδης υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο επί της Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, εισέπραξε προ τριετίας το μάλλον εξωπραγματικό για τα σημερινά δεδομένα ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως αποζημίωση συνταξιοδοτικού προγράμματος και της εθελουσίας εξόδου από την ιδιωτική τράπεζα στην οποία εργαζόταν επί δεκαετίες.

Η περίπτωσή του μούδιασε την ηγεσία όχι μόνο από τις εντυπώσεις για το ύψος του ποσού, αλλά και από την ενίσχυση μιας αίσθησης ότι οι εκπρόσωποι του παραδοσιακού συνδικαλιστικού κινήματος υπήρξαν ευνοημένοι ενός διαπλεκόμενου συστήματος, που κωδικοποιείται ως «εργοδοτικός συνδικαλισμός».

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύχθηκε και έντονη δυσφορία για το ότι η υποψηφιότητα -και στη συνέχεια η εκλογή- του κ. Τσουκαλά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος επιβλήθηκε επιμόνως από τη σοσιαλιστική, πασοκογενή τάση. 
Επανήλθαν με έναν τρόπο και υπό αυτό το πρίσμα οι επιφυλάξεις που κατά καιρούς εκφράζουν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και πιθανόν να κουβαλούν δυσβάστακτα πολιτικά βάρη. Η υπόθεση δεν προκαλεί κατ’ ανάγκην σοβαρά προβλήματα με τους πασοκογενείς, ωστόσο κάνει την ηγεσία να επανεξετάζει ορισμένα θέματα γύρω από τέτοιου είδους συνεργασίες.
Το πρωί επενδυτές, το βράδυ διαδηλωτές
Προκλητικές επενδύσεις στους αμαρτωλούς οίκους κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας της κρίσης από σκιώδεις υπουργούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές

― Του Μανόλη Γαλάνη

Τα φουσκωμένα βιβλιάρια και οι εντυπωσιακές επενδυτικές τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφεραν σε αμηχανία την ηγετική ομάδα του κόμματος, καθώς κάποια «πόθεν έσχες» δημιουργούσαν συνειρμούς με τη λαϊκή έκφραση «αριστερός με δεξιές τσέπες». Στο πλαίσιο αυτό, οι συγκεκριμένοι βουλευτές διατηρούν λογαριασμούς 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα το ποσό των 2,3 εκατ., παρουσιάζοντας εικόνα οικονομικής ευμάρειας.

Το πλέον ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι οι «θεωρητικοί» της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται άκρως γοητευμένοι από την καταιγιστική δυναμική των ξένων funds στη διεθνή οικονομική σκακιέρα. 
Παρά την επίσημη διακήρυξη ρήξης του κόμματος με το παγκοσμιοποιημένο μεγάλο κεφάλαιο και την ισοπεδωτική κερδοφορία των απανταχού κερδοσκόπων, βασικοί εκφραστές αυτής της θέσης φαίνεται ότι έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους στον ναό του παγκόσμιου καπιταλισμού και σε «αμαρτωλούς» οίκους που σχετίζονται με την Ελλάδα της κρίσης: 

1. Αμιγούς επιθετικής καπιταλιστικής στόχευσης είναι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του βουλευτή Β’ Αθήνας, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, με συνολική αξία κτήσης 457.700 ευρώ και 107.000 αγγλικών λιρών (127.273 ευρώ). Στην κορυφή των προτιμήσεων του υπεύθυνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται η BlackRock, η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία του κόσμου. Στον οικονομικό κολοσσό, που πραγματοποίησε εν μέσω κρίσης την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τοποθέτησε το ποσό των 130.000 ευρώ αγοράζοντας 11.000 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Στη δήλωση «πόθεν έσχες» του δε, φιγουράρει και το όνομα της JP Morgan με εγγραφή 1.764 μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων της εταιρείας στην οποία έχουν επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές δυσθεώρητα πρόστιμα, ύψους 13 δισ. δολαρίων, για σκανδαλώδεις αγοροπωλησίες παραγώγων. Διαθέτει επίσης ομόλογα αξίας 100.000 λιρών Αγγλίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ όσον αφορά στα επίπεδα ρευστότητας του κ. Τσακαλώτου, σε 17 τραπεζικούς λογαριασμούς υπάρχουν συνολικές καταθέσεις 291.000 ευρώ. Η περιουσιακή του κατάσταση συμπληρώνεται από δύο κατοικίες στην Κηφισιά, ένα γραφείο και μία ακόμη οικία στην Πρέβεζα.
2. Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η επενδυτική προσέγγιση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος, κ. Γιώργου Σταθάκη. Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας έχει αγοράσει αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και εξωτερικού με την αξία κτήσης τους να ανέρχεται στα 376.000 ευρώ. Στο συγκεκριμένο ποσό συμπεριλαμβάνονται 100.000 ευρώ που αφορούν σε αγορά μεριδίων των επενδυτικών προϊόντων της BlackRock και της JP Morgan. Οσο για τις αποταμιεύσεις του κ. Σταθάκη, αποτελούνται τόσο από καταθέσεις σε ευρωπαϊκό όσο και σε αμερικανικό νόμισμα, αναλυόμενες σε 304.630 ευρώ και 201.329 δολάρια (146.431 ευρώ).
3. Σε περίοπτη θέση στο κλαμπ των εκατομμυριούχων της Βουλής συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του βουλευτή Επικρατείας, κ. Δημήτρη Τσουκαλά, ο οποίος είναι δικαιούχος καταθέσεων ύψους 1.071.000 ευρώ. Το «εφάπαξ» του κ. Τσουκαλά με τα έξι μηδενικά  από την ιδιωτική ολλανδική τράπεζα όπου δούλευε, απογείωσε κυριολεκτικά την περιουσιακή του κατάσταση την τριετία 2010-2012 αφού τα προσωπικά εισοδήματα του πρώην προέδρου των τραπεζοϋπαλλήλων αυξήθηκαν κατά 1.473.040 ευρώ.
4. Σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται το υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών της συναδέλφου του κ. Τσουκαλά στη Β’ Αθήνας, κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη, αφού διαθέτει 20 βιβλιάρια καταθέσεων, ύψους 885.000 ευρώ, τα οποία αναλύονται σε 452.885 ευρώ και 364.000 λίρες Αγγλίας(432.967 ευρώ). Οσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο της γνωστής συγγραφέως και οικονομολόγου, περιορίζεται σε εγχώριο αμοιβαίο κεφάλαιο με αξία κτήσης 24.500 ευρώ.
5. Δυναμικό χαρτοφυλάκιο μετοχών, ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού και εξωτερικού με συνολική αξία κτήσης 830.600 ευρώ διαθέτει ο βουλευτής Β' Αθήνας, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Το χαρτοφυλάκιο των 14 τίτλων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει κυρίως διεθνή προσανατολισμό, αφού περιλαμβάνει τοποθετήσεις στις αγορές Ευρώπης, Ασίας και Ινδίας. Το ζεύγος Παπαδημούλη διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό 454.378 ευρώ, ενώ ο βουλευτής είναι συνδικαιούχος σε ακόμα 8 βιβλιάρια με το συνολικό ύψος των ποσών αυτών να είναι της τάξης των 499.000 ευρώ.
6. Συνδικαιούχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ είναι και η βουλευτής Α’ Αθήνας, κυρία Μαρία Μπόλαρη, ιδιωτική υπάλληλος. Η κυρία Μπόλαρη, ιδρυτικό στέλεχος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς, Συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από τον τροτσκιστικό χώρο, συμμετέχει σε 9 προσωπικούς και κοινούς λογαριασμούς με συγγενικά της πρόσωπα, ύψους 565.640 ευρώ.
7. Ανάλογη είναι και η εικόνα της ρευστότητας του βουλευτή Λέσβου, κ. Γιάννη Ζερδελή, με οικογενειακές τραπεζικές καταθέσεις της τάξης των 494.500 ευρώ και 45.870 δολάριων(33.562 ευρώ).
8. Στα ίδια περίπου επίπεδα κινείται και η περιουσια­κή κατάσταση του συναδέλφου του στην Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Αμανατίδη, ως συνδικαιούχου με τη σύζυγό του σε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με αξία κτήσης 463.410 ευρώ και οικογενειακές καταθέσεις 56.600 ευρώ.
9. Τέλος, οι οικογενειακές καταθέσεις του βουλευτή Εύβοιας, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ανέρχονται στα 350.143 ευρώ, ενώ έχει αγοράσει αμοιβαία κεφάλαια αξίας 32.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου