Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ανύπαρκτος ο ΣΥΡΙΖΑ σε χώρους δουλειάς και επαγγελματικούς φορείς!!

Σε λίγα 24ωρα το 2013 φεύγει και στον πολιτικό στίβο αφήνει έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έστω και ασθμαίνοντας δείχνει να αλλάζει το κλίμα των δημοσκοπήσεων υπέρ του, κατακτώντας την πρωτιά και διαμορφώνοντας μια διαφορά στήθους απ’ τη ΝΔ. Ωστόσο τα ποσοστά που καταγράφει παραμένουν πολύ χαμηλά, ουσιαστικά στα επίπεδα του 20%. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μεγάλη αδυναμία να συσπειρώσει εκλογικά δυνάμεις στις αρχαιρεσίες των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων,  πέραν των ορίων που συσπείρωνε πριν γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτή η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει ένα ρεύμα κοινωνικής υποστήριξης της πολιτικής του και εμπιστοσύνης των πολιτών στη στρατηγική που ακολουθεί, κάτι που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις εκφράζεται ανάγλυφα στην αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινητοποιήσει τους πολίτες και καταγράφεται στις εκλογικές μάχες που έδωσε σε μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και στις εκλογές των επαγγελματικών επιμελητηρίων το 2013. Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ απέχουν πολύ έστω και απ’ αυτό το δημοσκοπικό 20% και φυσικά δεν καταγράφεται ως «αξιωματική αντιπολίτευση», αντίθετα καταλαμβάνει τρίτες, τέταρτες θέσεις κλπ.

Το 2013 πραγματοποιήθηκαν τα συνέδρια τόσο της ΓΣΕΕ όσο και της ΑΔΕΔΥ. Στο συνέδριο της ΓΣΕΕ τον προηγούμενο Μάρτιο η Αυτόνομη Παρέμβαση συγκέντρωσε το 10% περίπου αυξάνοντας τις έδρες της στη νέα διοίκηση της Συνομοσπονδίας σε 5 από 3 που είχε. Άνοδος μεν, αλλά απέχει πολύ απ’ το να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίστοιχα στο πρόσφατο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση, ωστόσο και εδώ όπως και στην περίπτωση των εκλογών για τη ΓΣΕΕ, τις μεγάλες απώλειες που σημειώνουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ τις καρπώνονται «ανεξάρτητα» ψηφοδέλτια που προέρχονται απ’ τους κόλπους αυτών των παρατάξεων του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού.

Απ’ τις περιπτώσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συσπειρώσει δυνάμεις στο χώρο των εργαζομένων που να αντανακλούν τη θέση του στο πολιτικό σύστημα ήταν στο χώρο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου κατάφερε σε συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κερδίσει τη διοίκηση της ΟΛΜΕ και να εκλέξει στη θέση του προέδρου τον Θ. Κοτσυφάκη, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφορετική σε σχέση με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι η εικόνα στο χώρο των μικρομεσαίων. Στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ το Νοέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την δεύτερη θέση με 22% περίπου. Ενώ σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει σε επίπεδο τοπικών σωματείων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων πλειοψηφίες. Μάλιστα μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 προήλθε απ’ το χώρο των μικρομεσαίων.

Αντίθετα, απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα σε επίπεδο επιμελητήριων. Στο οικονομικό επιμελητήριο το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ πήρε 7% και κατέλαβε την 5η θέση, ενώ και στο τεχνικό επιμελητήριο, η επίσημη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στο 7% και την τρίτη θέση.

Ουσιαστικά στο χώρο των εργαζομένων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρή αδυναμία ακόμα και να συσπειρώσει την εκλογική του βάση. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί επίσης ότι τα αποτελέσματα σε επίπεδο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αφορούν σε ένα πολύ μικρό μέρος της εργατικής τάξης που είναι συνδικαλισμένο περίπου το 10%. Αντίστοιχα τα στοιχεία δείχνουν γενικότερη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει δυνάμεις σε κινηματικό επίπεδο και απ’ το χώρο της διανόησης στους επιστημονικοτεχνικούς κλάδους. Στο μόνο χώρο που υπάρχει αντιστοιχία των αποτελεσμάτων των συνδικαλιστικών με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση στο επίπεδο του κοινοβουλίου είναι στο χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων.

Ένας ακόμα δείκτης για τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι εκλογές στους δικηγορικούς και ιατρικούς συλλόγους την άνοιξη.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα κάτι για τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό κοινοβουλευτικό επίπεδο σε ότι αφορά το άμεσο μέλλον. Αυτό που σίγουρα σημαίνουν είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει κοινωνικά ερείσματα και στηρίγματα που θα τον βοηθήσουν να παγιώσει μακροπρόθεσμα τη θέση του ως κόμματος εξουσίας στο πολιτικό σύστημα, αν δεν αλλάξει ριζικά σε όφελος του ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα στο επίπεδο των μαζικών φορέων.

Κάλχας

http://www.antinews.gr/2013/12/30/240497

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου