Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Τι θα γίνει αν η ΝΔ χάσει τις Ευρωεκλογές;


Πριν καν εκπνεύσει το 2013, πριν καν η παρούσα κυβέρνηση κλείσει 18 μήνες κοινοβουλευτικού βίου, όλοι συζητούν ήδη τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις. Θα πάμε σε εθνικές εκλογές; Θα αντέξουν οι βουλευτές να ψηφίζουν συνεχώς μέτρα;
Όπως έγραψε χθες το antinews, η κυβέρνηση εύχεται να φτάσει μέχρι το Πάσχα με την ελπίδα να αναστραφεί το κλίμα και να πάει μέχρι το Μάιο με διαφορετικά δεδομένα.
Ωστόσο, όσοι φυσιολογικοί άνθρωποι δε ζουν σε γυάλες, όσοι βγαίνουν και μιλάνε με την κοινωνία και δεν έχουν πάθει «ιδρυματισμό» εντός των υπουργείων και του Μαξίμου, ξέρουν τι πράγματι συμβαίνει και πώς η κοινωνία αντιμετωπίζει τις πολιτικές εξελίξεις.
Δε χρειάζονται γκάλοπ για να αντιληφθεί κανείς ότι η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι μειοψηφία στην κοινωνία. Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος και παρ’ ότι δε θέλει εκλογές και περιπέτειες,
εντούτοις περιμένει πότε θα γίνει το «ατύχημα». Περιμένοντας να δει φως στο τούνελ ο κόσμος είναι ικανός να τα κάνει όλα «λίμπα», σε πολιτικό επίπεδο εννοείται.
Το κρίσιμο ραντεβού της κυβέρνησης με το … μέλλον της είναι τον Μάιο, στις δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, αφού τις προάλλες το Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2016. Με άλλα λόγια, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα αντέξει μέχρι το 2016.
Κι εγώ πιστεύω ότι την Κυριακή θα κερδίζω το τζακ ποτ του Τζόκερ μαζί με το μπόνους των 3.000.000 και επιτέλους θα πάω στο Χόλλυγουντ θα αγοράσω την “La Ferrari”, την καλύτερη Ferrari, και θα πάω να την πέσω στην Σαρλίζ Θερόν.
Τις ίδιες πιθανότητες μ΄ εμένα έχει και η κυβέρνηση ν΄αντέξει μέχρι το 2016. Επειδή όποιος ζει μέσα στην  κοινωνία, όποιος ξέρει να ακούει την κοινωνία έχει αντιληφθεί ότι η τιμωρητική ψήφος θα είναι τόσο βαριά που πολύ αμφιβάλλουμε αν θα μπορεί να σταθεί μετά  δικομματική κυβέρνηση.
Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν στις ευρωεκλογές να βγει πρώτο κόμμα η … Χρυσή Αυγή με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ και τρίτη και καταϊδρωμένη τη Νέα Δημοκρατία. Άντε να αλλάξει η πρώτη θέση και να την κερδίσει ο Τσίπρας, η ΝΔ να έρθει δεύτερη και η ΧΑ τρίτη, όπως πιστεύουν κάποιοι άλλοι πιο λογικοί. Εγώ πάντως στις συζητήσεις που κάνω δεν βρήκα ούτε έναν εκτός κομματικού περιβάλλοντος που να πιστεύει ότι θα κερδίσει η ΝΔ. Μην περιμένετε λοιπόν να σας πουλήσουμε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες…την αλήθεια θα σας λέμε πάντα και η αλήθεια είναι αυτή την φορά ότι με τα μυαλά που κουβαλάνε στην κυβέρνηση βαδίζουν προς μια οδυνηρή ήττα στις ευρωεκλογές.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει τότε ο Σαμαράς; Θα πάει σε βουλευτικές εκλογές ή απλά θα επιχειρήσει να διαχειριστεί μια οδυνηρή ήττα με ανασχηματισμούς και το γνωστό παιχνίδι με τις «μουσικές καρέκλες» που απλά ο ένας παίρνει το χαρτοφυλάκιο του άλλου; Και θα το δεχθεί αυτό ο Τσίπρας ή θα αρχίσει να ζητά αμέσως εκλογές και να υποβάλλει προτάσεις μομφής (θα έχει περάσει το εξάμηνο από την προηγούμενη).
Το σοβαρότερο όμως ερώτημα είναι «τι θέλει το σύστημα;», το οποίο παρά τις ελπίδες μας ζει και βασιλεύει και την Ελλάδα κυριεύει. Θέλει εκλογές ή θα επιχειρήσει «αναίμακτες» ανατροπές; Άλλωστε, το γεγονός ότι η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι εκλογές θα γίνουν το 2016, υποδεικνύει μια κρυφή συμφωνία και επιβεβαιώνει αυτό που λέμε: Ότι δηλαδή ουσιαστικά κανείς δε θα θέλει εθνικές εκλογές με τη Χρυσή Αυγή να «πετάει», τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει και το ΠΑΣΟΚ να μην μπαίνει ούτε στη Βουλή.
Εδώ μπαίνουμε στα άλλα σενάρια και σας θυμίζουμε τι επαναλαμβάνει ο κυρ Φώτης Κουβέλης με την θεία φώτιση του Μητσοτακέϊκου. “Η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει άλλον πρωθυπουργό“.  Επομένως, λένε όσοι κάνουν μια άλλη ανάλυση της κατάστασης, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για “πάρτι” των Τσίπρα και Μιχαλολιάκου στις Ευρωεκλογές, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί μια «βελούδινη» πτώση της κυβέρνησης με μια αντικατάσταση του Σαμαρά στην πρωθυπουργία. Δηλαδή μια νέα κυβέρνηση χωρίς εκλογές και με μια ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων χωρίς κατ’ ανάγκη να υπάρξουν συνεργασίες ούτε με τη Χρυσή Αυγή, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εναπομείνασες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι Ανεξάρτητοι Έλληνες και φυσικά η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσαν να συγκροτούσαν ένα μέτωπο με τη ΝΔ για κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς – να υπολογίσουμε και τι θα κάνουν οι “58″ κλπ.
Είναι το γνωστό σενάριο που διακινούν μέσα ενημέρωσης όπως το Βήμα, πολιτικοί όπως ο Κουβέλης ή η Ντόρα κι επιχειρηματίες που κινούνται στο παρασκήνιο.
Φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάμβανε πρωθυπουργός. Ποιος θα ήταν «αρεστός» του συστήματος ώστε να κρατήσει τα ηνία της χώρας; Και φυσικά ποιος θα ήταν και ο εκλεκτός της τρόικας και ειδικά των Γερμανών. Διότι σίγουρα θα έχουν κι αυτοί τον πρώτο λόγο.
Προφήτες δεν είμαστε, αλλά το σενάριο αυτό παίζει δυνατά, περισσότερο από κάθε άλλο. Είναι, παλιά και δοκιμασμένη συνταγή, θυμηθείτε μόνο τι έγινε με τον Παπαδήμο. Τώρα θα έχουν και μια επιπλέον δικαιολογία για έναν μεγάλο συνασπισμό δυνάμεων: Να αντιμετωπίσουν την επέλαση της άκρας δεξιάς η οποία στις ευρωεκλογές θα σαρώσει σε όλη την Ευρώπη.
Και φυσικά ένα από τα ερωτηματικά είναι και τι θα κάνει ο σημερινός πρωθυπουργός, αφού αν θέλετε τη γνώμη μας δεν υπάρχει κανείς να τον αμφισβητήσει στη ΝΔ. Θα περιμένει να πάρει την «ρεβάνς»; Και με ποιό κόμμα έπειτα από την εκλογική πανωλεθρία της ΝΔ;
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι έξυπνος άνθρωπος και τα γνωρίζει όλα αυτά. Αυτοί που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν είναι οι σύμβουλοι και οι υπουργοί του. Επομένως, ο πρωθυπουργός έχει τα περιθώρια να αντιστρέψει το σε βάρος του κλίμα. Και να δείξει ότι δεν είναι εύκολο «θήραμα» στα δόντια αυτών που θα ήθελαν μια νέα κυβέρνηση «τύπου Παπαδήμου».
ΒΖ-ΑΨ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου