Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.(ΟΜΑΔΑ Α΄ & Β΄)

Οι κάτοχοι απολυτηρίου Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α΄), καθώς και οι μαθητές της τελευταίας τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α΄) έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις και εφόσον αποκτήσουν απολυτήριο εντός του Ιουνίου συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή τους σε Τμήματα/Εισαγωγικές Κατευθύνσεις και σε σχολές των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ), της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε), των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων της Αστυνομικής
Ακαδημίας (βλ. επισήμανση στο Κεφ. 3) και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού εξεταζόμενοι σε τέσσερα (4) μαθήματα -δύο (2) γενικής παιδείας και δύο (2) ειδικότητας- και σε ποσοστό θέσεων που ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
Τα δύο μαθήματα ειδικότητας της ομάδας Α΄ και της ομάδας Β΄ των ημερησίων ΕΠΑ.Λ και της ΟΜΑΔΑΣ Β΄ των εσπερινών ΕΠΑ.Λ. εξετάζονται σε κοινά θέματα για όλους τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. σε εξεταστικά κέντρα ( ΕΠΑ.Λ.) που θα οριστούν.
- Oι κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α΄) καθώς και οι μαθητές της τελευταίας τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α΄) έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις και εφόσον αποκτήσουν απολυτήριο εντός του Ιουνίου συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Τμήματα/Εισαγωγικές Κατευθύνσεις και τις Σχολές των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ), της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού εξεταζόμενοι σε δύο (2) μαθήματα γενικής παιδείας και σε ποσοστό θέσεων που ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
Στις πανελλαδικές  εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑ.Λ (ΟΜΑΔΑ Α΄) μπορούν ακόμα να συμμετάσχουν:
- Οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ, πτυχίου ειδικότητας πρώην ημερησίων ΤΕΛ και ημερησίων Ναυτικών Λυκείων.
- Οι κάτοχοι απολυτηρίου ημερησίων ΕΠΑ.Λ (Ομάδας Β΄) και οι κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινών ΕΠΑΛ που επιλέγουν να είναι υποψήφιοι με την ΟΜΑΔΑ Α΄.
 Στις πανελλαδικές εξετάσεις εσπερινών ΕΠΑ.Λ (ΟΜΑΔΑ Α΄) μπορούν ακόμα να συμμετάσχουν:
-Οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου εσπερινών ΤΕΕ, πτυχίου ειδικότητας πρώην εσπερινών ΤΕΛ και εσπερινών Ναυτικών Λυκείων .
- Oι κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινών ΕΠΑ.Λ (Ομάδας Β΄) που επιλέγουν να είναι υποψήφιοι με την ΟΜΑΔΑ Α΄.
Δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν και όσοι έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση αλλά δεν έχουν αποκτήσει απολυτήριο ΕΠΑ.Λ ή πτυχίο ΤΕΕ, με την προϋπόθεση να αποκτήσουν το απολυτήριο ή πτυχίο αντίστοιχα τον Ιούνιο, για να μπουν στη διαδικασία επιλογής.
 Επισημαίνεται ότι δυνατότητα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις έχουν μόνο οι ανωτέρω υποψήφιοι και όχι οι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑ.Λ.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΤΡΑΤ. ΣΧΟΛΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ, ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ υποψηφίων με τις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ (ΟΜΑΔΑ Α΄).
Α) ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
α. Οι υποψήφιοι των ημερησίων ΕΠΑ.Λ της ομάδας Α΄ που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε ΑΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στις Σχολές Αστυφυλάκων (βλ. ΚΕΦ. 3) και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού εξετάζονται στα μαθήματα γενικής παιδείας "Μαθηματικά Ι" και "Νεοελληνική Γλώσσα" και σε δύο μαθήματα ειδικότητας ανάλογα με την ειδικότητα και τον τομέα αποφοίτησής τους. Τα μαθήματα ειδικότητας στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι των ημερησίων ΕΠΑΛ είναι αυτά που αναφέρονται στο συνημμένο ΠΙΝΑΚΑ Ι.
Σε περίπτωση που κάτοχος απολυτηρίου ΕΠΑ.Λ (ΟΜΑΔΑ Α΄ ή Β΄) πάρει μέρος, στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑ.Λ (ΟΜΑΔΑ Α΄) μετά το έτος απόκτησης του απολυτηρίου έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να εξεταστεί σε μαθήματα διαφορετικής ειδικότητας, τομέα και κύκλου ανεξάρτητα από την επιλογή του κατά το έτος αποφοίτησής του. Το ίδιο ισχύει και για τους κατόχους πτυχίου Β΄ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ, πτυχίου ειδικότητας πρώην ημερησίων ΤΕΛ και ημερησίων Ναυτικών Λυκείων.
β. Οι υποψήφιοι των εσπερινών ΕΠΑ.Λ της ομάδας Α΄ που  επιθυμούν την εισαγωγή τους σε ΑΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού εξετάζονται μόνο στα μαθήματα γενικής παιδείας "Μαθηματικά Ι" και "Νεοελληνική Γλώσσα".
Β) ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
        Για τις σχολές ή τμήματα/εισαγωγικές κατευθύνσεις που απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ (ΟΜΑΔΑ Α΄) πρέπει να εξεταστούν και σ’ αυτά. Σύμφωνα με το μηχανογραφικό δελτίο του 2013:
Για τα τμήματα:
-Διοίκησης Επιχειρήσεων-Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας των ΤΕΙ: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου,
-Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ),
-Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγίου Νικολάου Κρήτης (ΑΣΤΕΑΝ),
 απαιτείται εξέταση σε μία μόνο από τις ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική.
Για τα τμήματα:
-Γραφιστικής-εισαγωγική κατεύθυνση Γραφιστικής, Γραφιστικής- εισαγωγική κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας,
-Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕ (Ζάκυνθος)- εισαγωγική κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων,
 απαιτείται εξέταση και στα δύο ειδικά μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο.   
Γ) ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Οι υποψήφιοι που επιθυμούν εισαγωγή στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στις Σχολές Αστυφυλάκων (βλ. επισήμανση στο Κεφ. 3) και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται στις αντίστοιχες σχολές. Οι προθεσμίες υποβολής των σχετικών αιτήσεων, ο χρόνος, ο τόπος, η διαδικασία, και τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις ορίζονται με προκήρυξη των ίδιων των Σχολών.
 Δ) ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ -ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ- ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
        Για τον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων ΕΠΑ.Λ (Ομάδας Α΄) που διεκδικούν την εισαγωγή τους στις σχολές του πίνακα ΙΙ, ισχύουν οι εξής συντελεστές βαρύτητας κατά εξεταζόμενο μάθημα ως ακολούθως:
- για το μάθημα των Μαθηματικών  συντελεστής 1,5
- για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας συντελεστής 1,5
- για το α’ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5
- για το β’ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5
- για το ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας συντελεστής 2
-για το ειδικό μάθημα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο  ο μέσος όρος με συντελεστή 2  
           Το σύνολο των μορίων που λαμβάνεται υπόψη για την επιλογή των εισαγομένων προκύπτει από το άθροισμα των γινομένων των βαθμών των ανωτέρω μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές. Βαθμός μαθήματος είναι το άθροισμα του βαθμού των δύο βαθμολογητών στην κλίμακα (1 – 100) ή το άθροισμα των δύο μεγαλύτερων βαθμών σε περίπτωση αναβαθμολόγησης, αν η διαφορά βαθμολογίας είναι μεγαλύτερη των δώδεκα (12) μονάδων. Προκειμένου για τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, ο υποψήφιος πρέπει να έχει επιτύχει βαθμό στο ειδικό μάθημα ή στα ειδικά μαθήματα (Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο) στο καθένα ξεχωριστά, τουλάχιστον το μισό της βαθμολογικής κλίμακας για να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Αν υποτεθεί ότι κάποιος υποψήφιος ημερήσιου ΕΠΑ.Λ πετύχει βαθμό στα Μαθηματικά 150, στη Νεοελληνική Γλώσσα 120, στo ένα μάθημα ειδικότητας 130 και στο άλλο 170, στο Ελεύθερο Σχέδιο 125, στο Γραμμικό Σχέδιο 135, Αγγλικά 150 τα μόρια που θα ληφθούν υπόψη για την επιλογή είναι:
Α) Για τα τμήματα για τα οποία δεν απαιτείται ειδικό μάθημα, το σύνολο μορίων θα προκύψει ως εξής:
Μαθηματικά:150 Χ συντελεστή 1,5=225
Νεοελληνική Γλώσσα:120Χ 1,5=180
Μάθημα Ειδικότητας:130 Χ 3,5=455
Μάθημα Ειδικότητας:170 Χ 3,5=595
Συνολικός αριθμός μορίων:225+180+455+595=1455 (με άριστα τα 2000 μόρια)
Β) Για τα τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ξένη γλώσσα π.χ. Αγγλικά στο ανωτέρω σύνολο θα προστεθούν και τα μόρια από το ειδικό μάθημα που προκύπτουν ως εξής:
Αγγλικά:150 Χ 2=300
Συνολικός αριθμός μορίων:1455+300=1755(με άριστα τα 2400 μόρια)
Γ) Για τα τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο στο ανωτέρω σύνολο θα προστεθούν και τα μόρια από το ειδικό μάθημα που προκύπτουν ως εξής:
Ελεύθερο Σχέδιο 125         Μέσος όρος Χ 2= 130 Χ2 =260
Γραμμικό Σχέδιο  135   
Συνολικός αριθμός μορίων:1455+260=1715 (με άριστα τα 2400 μόρια)
Σημειώνεται ότι για τους υποψήφιους εσπερινού ΕΠΑ.Λ που εξετάζονται στα δύο μαθήματα γενικής παιδείας με την ίδια βαθμολογία το σύνολο μορίων προκύπτει ως εξής:
Μαθηματικά:150 Χ 1,5=225
Νεοελληνική Γλώσσα:120 Χ1,5=180
Συνολικός αριθμός μορίων:225+180=405 (με άριστα τα 600 μόρια)
Για τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση στα παραπάνω ειδικά μαθήματα το σύνολο μορίων διαμορφώνεται σε 405+300=705 και 405+260=665 αντίστοιχα (με άριστα τα 1000 μόρια)                
Ε) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ 10% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ (ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΗ)
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 33 του άρθρου 39 του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 τ.Α΄/17-9-2013), δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα σε όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ- ΟΜΑΔΑΣ Α΄ να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μόνο για μία (1) φορά και μόνο για το αμέσως επόμενο έτος από αυτό που εξετάστηκαν.
Επομένως, υποψήφιος που εξετάστηκε πανελλαδικά το 2013 σε ημερήσιο ΕΠΑΛ Α΄, μπορεί να είναι υποψήφιος του τομέα αποφοίτησής του για το 10% μόνο το 2014.
Υποψήφιος που εξετάστηκε πανελλαδικά τελευταία φορά το 2012 σε ημερήσιο ΕΠΑΛ Α΄, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για το 10% το 2014, γιατί θα έχουν μεσολαβήσει 2 έτη από την τελευταία του εξέταση.
Κατά τη συμμετοχή τους για το 10% των θέσεων εισακτέων, οι υποψήφιοι συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (2 γενικής παιδείας-2 ειδικότητας) και τα ειδικά μαθήματα, χωρίς να εξεταστούν ξανά σε κάτι από τα προηγούμενα, καταθέτοντας Μηχανογραφικό Δελτίο στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
ΣΤ) ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ-ΔΗΛΩΣΗΣ
             Οι υποψήφιοι που επιθυμούν τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν Αίτηση–Δήλωση το Φεβρουάριο εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.
-οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑ.Λ (ΟΜΑΔΑ Α΄) στο ΕΠΑΛ φοίτησής τους χωρίς δικαιολογητικά
-οι απόφοιτοι  κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ, στο ΕΠΑΛ αποφοίτησής τους ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ, συνυποβάλλοντας επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους
-οι κάτοχοι πτυχίου Β’ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ, Ναυτικών Λυκείων που συμμετέχουν στις εξετάσεις ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑ.Λ, συνυποβάλλοντας επικυρωμένο αντίγραφο  του πτυχίου τους.   
Στην Αίτηση –Δήλωση οι υποψήφιοι δηλώνουν:
α) τα ειδικά μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν
β) αν είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές (υποψήφιοι ημερησίων ΕΠΑ.Λ) ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ)
γ)την ειδικότητα του τομέα με την οποία θα είναι υποψήφιοι. 
    Η Αίτηση – Δήλωση θα αναρτηθεί στην επίσημη  ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr και θα  μπορεί να εκτυπώνεται είτε από το Λύκειο, είτε  απευθείας από τον ίδιο τον υποψήφιο. Η υποβολή της θα γίνει στο Λύκειο ηλεκτρονικά. Για τον τρόπο και τη διαδικασία υποβολής της θα σταλεί σχετική εγκύκλιος.
  ΕΠΑΛ- (ΟΜΑΔΑ Β΄)                       
 - Οι κάτοχοι απολυτηρίου ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Β΄) καθώς και οι μαθητές της τελευταίας τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Β΄) έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και εφόσον αποκτήσουν απολυτήριο εντός του Ιουνίου συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για  εισαγωγή σε όλα τα Τμήματα/Εισαγωγικές Κατευθύνσεις και τις Σχολές των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ), των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας (βλ. επισήμανση στο Κεφ. 3), των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού καθώς και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών διεκδικώντας το ίδιο ποσοστό θέσεων με τους υποψηφίους του ημερήσιου Γενικού Λυκείου, εξεταζόμενοι σε (6) μαθήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα (4) είναι γενικής παιδείας και τα δύο (2) ειδικότητας. Ειδικά για την εισαγωγή σε Σχολές και Τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου οι υποψήφιοι εξετάζονται σε επτά (7) μαθήματα, πέντε (5) γενικής παιδείας και δύο (2) ειδικότητας. Η εξέταση στα μαθήματα γενικής παιδείας είναι κοινή με τους υποψηφίους του ημερήσιου Γενικού Λυκείου. Σε αυτές τις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΕΠΑΛ-Β΄ μπορούν επίσης να συμμετέχουν όσοι έχουν αποκτήσει απολυτήριο ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ ή Β΄).
- Οι κάτοχοι απολυτηρίου Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Β΄) καθώς και οι μαθητές της τελευταίας τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Β΄)  έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και εφόσον αποκτήσουν απολυτήριο εντός του Ιουνίου συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ), των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού καθώς και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών διεκδικώντας το ίδιο ποσοστό θέσεων με τους υποψηφίους του εσπερινού Γενικού Λυκείου, εξεταζόμενοι σε (6) μαθήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα (4) είναι γενικής παιδείας και τα δύο (2) ειδικότητας. Ειδικά για την εισαγωγή σε Σχολές και Τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου οι υποψήφιοι εξετάζονται σε επτά (7) μαθήματα, πέντε (5) γενικής παιδείας και δύο (2) ειδικότητας. Η εξέταση στα μαθήματα γενικής παιδείας είναι κοινή με τους υποψηφίους του εσπερινού Γενικού Λυκείου. Σε αυτές τις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ-Β’ μπορούν επίσης να συμμετέχουν όσοι έχουν αποκτήσει απολυτήριο εσπερινού ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ ή Β΄), με τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στην Φ.251/107032/Β6/14-9-2012 (ΑΔΑ:Β4ΘΕ9-85Υ) εγκύκλιό μας. Δηλαδή για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ-Β’ απαιτείται πλήρης φοίτηση 2 ετών στις 2 τελευταίες τάξεις του εσπερινού ΕΠΑΛ, εκτός των εξαιρέσεων για ένα χρόνο φοίτηση, όπως αυτές περιγράφονται στην Φ251/124197/Β6/11-10-2012 (ΑΔΑ: Β43Ω9-ΕΣ2) εγκύκλιο.
Τα δύο μαθήματα ειδικότητας της ομάδας Α΄ και της ομάδας Β΄ των ημερησίων ΕΠΑΛ και της ΟΜΑΔΑΣ Β΄ των εσπερινών ΕΠΑ.Λ. θα εξετάζονται σε κοινά θέματα για όλους τους υποψηφίους  των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. σε εξεταστικά κέντρα ( ΕΠΑ.Λ.) που θα οριστούν.
Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε όλα τα Τμήματα και τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφοίτων ομάδας Β΄ ΕΠΑ.Λ.
Α) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ – ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ - ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Οι Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι κατανεμημένα σε πέντε (5) επιστημονικά πεδία, όπως αυτά έχουν οριστεί από τη νομοθεσία που ισχύει για το Γενικό Λύκειο. Οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά σε πανελλαδικό επίπεδο σε έξι (6) ή επτά (7) μαθήματα, ως ακολούθως:
α) τρία (3) υποχρεωτικά μαθήματα της ομάδας Β που είναι η Νεοελληνική Γλώσσα, τα Μαθηματικά II (Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης του Γενικού Λυκείου) και η Φυσική II (Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης του Γενικού Λυκείου)
β) ένα (1) μάθημα που επιλέγει ο μαθητής από τα  πέντε (5) μαθήματα επιλογής : Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Βιολογία I (Βιολογία Γενικής Παιδείας ), Βιολογία II (Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης ), Αρχές Οικονομικής Θεωρίας . Στην περίπτωση που ο μαθητής επιθυμεί να είναι υποψήφιος για το 5ο επιστημονικό πεδίο τότε υποχρεωτικά επιλέγει δύο (2) μαθήματα και συγκεκριμένα τα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» και  τις «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας». Σε αυτή την περίπτωση ο υποψήφιος εξετάζεται πανελλαδικά σε επτά (7) μαθήματα.
γ) δύο (2) μαθήματα ειδικότητας που αντιστοιχούν στον κύκλο, τον τομέα και την ειδικότητα που ακολουθεί στο ΕΠΑ.Λ. που φοιτά, όπως περιγράφονται στο συνημμένο πίνακα I.
      Σε περίπτωση που κάτοχος απολυτηρίου ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ ή Β΄) πάρει μέρος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,  στις  πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) μετά το έτος απόκτησης του απολυτηρίου έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να εξετασθεί σε μαθήματα διαφορετικής ειδικότητας , τομέα και κύκλου από αυτά που εξετάσθηκε κατά την πρώτη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην περίπτωση που απόφοιτος ΕΠΑΛ-Α’ συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ-Β’, δεν προσμετρώνται καθόλου οι προφορικοί του βαθμοί και για την πρόσβασή του υπολογίζονται μόνο οι γραπτοί βαθμοί των 6 ή 7 μαθημάτων των ΕΠΑΛ-Β’.
Η εξέταση των τριών υποχρεωτικών μαθημάτων της ομάδας Β και των μαθημάτων επιλογής, των ανωτέρω περιπτώσεων α και β , είναι κοινή με τους υποψηφίους του ημερήσιου ή εσπερινού  Γενικού Λυκείου αντίστοιχα, δηλαδή στην ίδια εξεταστέα ύλη, και σε κοινά θέματα που ορίζει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων και διέπεται από τη νομοθεσία των πανελλαδικών εξετάσεων του Γενικού Λυκείου. Οι εξετάσεις στα μαθήματα γενικής παιδείας θα διεξάγονται σε Γενικό Λύκειο της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε. Γενικά, οι υποψήφιοι της ομάδας Β’ ημερήσιου ή εσπερινού  ΕΠΑ.Λ. μετέχουν στη διαδικασία επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τον ίδιο τρόπο και  διεκδικούν το ίδιο ποσοστό θέσεων με τους υποψηφίους του ημερήσιου ή εσπερινού  Γενικού Λυκείου  αντίστοιχα.
 Πιο αναλυτικά τα πέντε (5) επιστημονικά πεδία, τα εξεταζόμενα μαθήματα ανά πεδίο και οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων περιγράφονται στο συνημμένο πίνακα II.
Β) ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ – ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΑΝΑ ΠΕΔΙΟ
Ο υποψήφιος της ομάδας Β΄ στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσει την ίδια περίοδο με τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου μπορεί να επιλέξει μέχρι δύο (2) επιστημονικά πεδία, με την προϋπόθεση ότι έχει εξεταστεί πανελλαδικά στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας των συγκεκριμένων πεδίων. Αν το ένα (1) από τα δύο (2) επιστημονικά πεδία που επιθυμεί να επιλέξει ο υποψήφιος είναι το 5ο , τότε πρέπει υποχρεωτικά να έχει εξεταστεί πανελλαδικά  στα μαθήματα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» και «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής».  Τα μόριά του θα υπολογιστούν ανά πεδίο με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων κατά επιστημονικό πεδίο.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : Υποψήφιος έχει επιλέξει την ομάδα Β΄ και ως μάθημα επιλογής την Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος μπορεί να επιλέξει ένα ή δύο από τα εξής επιστημονικά πεδία :
-    1ο πεδίο : θα υπολογιστούν τα μόριά του με συντελεστές βαρύτητας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Χ 0,9) και της Ιστορίας του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου (Χ 0,4).
-    2Ο πεδίο : θα υπολογιστούν τα μόριά του με συντελεστές βαρύτητας στο μάθημα Μαθηματικά II (Χ  1,3) και Φυσική II (Χ 0,7).
-    4ο πεδίο : θα υπολογιστούν τα μόριά του με συντελεστές βαρύτητας στο μάθημα Μαθηματικά II (Χ  1,3) και Φυσική II (Χ 0,7).
     Ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν μπορεί να επιλέξει το 3ο και το 5ο πεδίο, αφού δεν εξετάστηκε    πανελλαδικά στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας των συγκεκριμένων πεδίων.
    Όπως συνάγεται από τα παραπάνω και όπως φαίνεται και στον ΠΙΝΑΚΑ II, όλοι οι υποψήφιοι της ομάδας Β΄ έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, ανεξαρτήτως του μαθήματος επιλογής που εξετάστηκαν πανελλαδικά, αφού για το 2ο και 4ο πεδίο τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι τα Μαθηματικά II και η Φυσική II, τα οποία ανήκουν στα τρία υποχρεωτικά μαθήματα της ομάδας Β΄.
Γ) ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΑΘΜΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΩΝ ΑΝΑ ΠΕΔΙΟ – ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Για το βαθμό πρόσβασης του μαθήματος, τους συντελεστές προφορικού και γραπτού βαθμού, το γενικό βαθμό πρόσβασης και τον τρόπο υπολογισμού του συνολικού αριθμού μορίων του υποψηφίου  ισχύουν ό,τι και στο Γενικό Λύκειο, δηλαδή :
-    προφορικός βαθμός του μαθήματος είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο τετραμήνων. Για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης του μαθήματος ο προφορικός βαθμός προσαρμόζεται έτσι ώστε να μη διαφέρει περισσότερο από δύο (2) μονάδες από το γραπτό βαθμό.
-    γραπτός βαθμός του μαθήματος είναι ο βαθμός που πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις
-    ο βαθμός πρόσβασης του μαθήματος( ΒΠΜ) συνυπολογίζεται από τον προσαρμοσμένο  προφορικό βαθμό  και το γραπτό βαθμό και με το μαθηματικό τύπο :            (προφορικός βαθμός Χ0,3) + (γραπτός βαθμός Χ0,7)    και στρογγυλοποιείται με προσέγγιση δεκάτου
-    ο γενικός βαθμός πρόσβασης (ΓΒΠ) είναι ο  μέσος όρος των βαθμών πρόσβασης των έξι (6) ή επτά (7) μαθημάτων που εξετάστηκαν πανελλαδικά  και στρογγυλοποιείται με προσέγγιση εκατοστού.
Για τον υπολογισμό του συνολικού αριθμού μορίων λαμβάνεται υπόψη ο ΓΒΠ Χ 8 και οι  ΒΠΜ των δύο (2) μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας ανά πεδίο επί τους αντίστοιχους συντελεστές , όπως φαίνονται στον παραπάνω πίνακα. Το άθροισμα των τριών παραπάνω γινομένων πολλαπλασιάζεται επί εκατό και έτσι προκύπτει ο συνολικός αριθμός μορίων που μπορεί να είναι και διαφορετικός ανά πεδίο.
Δ) ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ
Οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑ.Λ. που έχουν επιλέξει την ομάδα Β΄ των μαθημάτων και  θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς και οι απόφοιτοι – κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλουν Αίτηση – Δήλωση στο σχολείο το Φεβρουάριο εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Με την Αίτηση – Δήλωση οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) θα δηλώσουν
-    ποιο από τα 5 μαθήματα επιλογής θα δώσουν πανελλαδικά
-    αν θα εξεταστούν και στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» πανελλαδικά 
-    αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική)
-    αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές (για τους υποψηφίους μόνο των ημερησίων ΕΠΑ.Λ.)  ή/και Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (για του υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ.)
-    αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής  Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
-    τα μαθήματα ειδικότητας στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικά .
Η υποβολή της  Αίτησης – Δήλωσης, όπως και για τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου, είναι υποχρεωτική και δεσμευτική για όλους τους υποψηφίους (μαθητές και αποφοίτους) που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β’).  Μετά την υποβολή της δεν συμπληρώνεται ούτε τροποποιείται. Η μη υποβολή της σημαίνει αποκλεισμό του υποψηφίου από τις διαδικασίες των εξετάσεων και της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η αίτηση –δήλωση αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας : www.minedu.gov.gr και θα μπορεί να εκτυπώνεται είτε από το Λύκειο είτε απευθείας από τον ίδιο τον υποψήφιο. Η υποβολή της θα γίνει στο ΕΠΑΛ ηλεκτρονικά. Για τον τρόπο και τη διαδικασία υποβολής της θα ενημερωθείτε με νέα εγκύκλιό μας.
Υποψήφιος που δήλωσε με την Αίτηση – Δήλωση που υπέβαλε, ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά  σε κάποιο μάθημα ή ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά και στο 7ο μάθημα « Αρχές Οικονομικής Θεωρίας»,  στην εξέταση του οποίου τελικά δεν προσήλθε, θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0), ο οποίος θα συνυπολογιστεί και στον τελικό ΓΒΠ του υποψηφίου.
          Αντίθετα, αν υποψήφιος με την αίτηση – δήλωση δήλωσε ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στην εξέταση ειδικού μαθήματος ή στις προκαταρκτικές εξετάσεις για Στρατιωτικές Σχολές  ή στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ και δεν προσέλθει στις εν λόγω εξετάσεις δεν έχει καμία βαθμολογική επίπτωση, αλλά αποκλείεται από τις διαδικασίες εισαγωγής σε τμήματα ή σχολές που απαιτούν τέτοιες εξετάσεις (βλέπε παράγραφο Ε).     
Ε) ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική)  – ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ  (Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού)  – ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ (ΤΕΦΑΑ)
i) ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική).   Για τις Σχολές ή Τμήματα/Εισαγωγικές Κατευθύνσεις που απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, ο υποψήφιος πρέπει να εξεταστεί και να επιτύχει τη βάση στο ειδικό μάθημα ( ή στα ειδικά μαθήματα, αν είναι δύο) για να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής. Οι Σχολές και τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα (σύμφωνα με το μηχανογραφικό δελτίο του 2013) είναι :
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Γραφιστικής- εισαγωγική κατεύθυνση Γραφιστικής, Γραφιστικής- εισαγωγική κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕ (Ζάκυνθος) - εισαγωγική κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΤΕ, Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών, Συντήρησης  Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, για τα οποία εξετάζονται τα ειδικά μαθήματα , «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ» και «ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ».
- Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, Μουσικών  Σπουδών, για τα οποία εξετάζονται τα ειδικά μαθήματα «ΑΡΜΟΝΙΑ» και « ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ».
- Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, για τα οποία εξετάζεται το ειδικό μάθημα της αντίστοιχης με την κατεύθυνση ξένης γλώσσας.
- Ναυτιλιακών Σπουδών του Παν/μίου Πειραιά, για το οποίο εξετάζεται το ειδικό μάθημα «ΑΓΓΛΙΚΑ».
 - Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Παν/μίου, για το οποίο εξετάζονται δύο από τις τρεις ξένες γλώσσες : «ΑΓΓΛΙΚΑ», «ΓΑΛΛΙΚΑ», «ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ».
- Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Διοίκησης Επιχειρήσεων- εισαγωγική κατεύθυνση Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), για τα οποία εξετάζεται μία από τις ξένες γλώσσες «ΑΓΓΛΙΚΑ», «ΓΑΛΛΙΚΑ», «ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ», «ΙΤΑΛΙΚΑ».
- Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Παν/μίου Ιωαννίνων, για το οποίο εξετάζεται το ειδικό μάθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ».
        Σημειώνεται ότι η εξέταση των ειδικών μαθημάτων για όλους τους υποψηφίους ανεξαρτήτως τύπου Λυκείου ή ομάδας μαθημάτων ΕΠΑ.Λ. είναι ενιαία και διεξάγεται σε εξεταστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας. Ειδικά για το ειδικό μάθημα των Αγγλικών, εξεταστικά κέντρα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.                                                                                                               
ii) ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ( Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού)
Για τις Σχολές που απαιτούνται προκαταρκτικές εξετάσεις, ο υποψήφιος πρέπει να λάβει μέρος και να κριθεί ικανός. Σχολές για τις οποίες απαιτούνται προκαταρκτικές εξετάσεις είναι οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές (βλ. ΚΕΦ. 3) και οι Σχολές Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού. Οι προθεσμίες υποβολής των σχετικών αιτήσεων, ο χρόνος, ο τόπος, η διαδικασία, και τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις ορίζονται με προκήρυξη των ίδιων των Σχολών.
iii) ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ (ΤΕΦΑΑ)
 Για τα Τμήματα που απαιτούνται πρακτικές δοκιμασίες – αγωνίσματα (ΤΕΦΑΑ), ο υποψήφιος πρέπει να λάβει μέρος έστω και σε ένα (1) από τα τρία αγωνίσματα για να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής για τα ΤΕΦΑΑ.
Για όλες τις παραπάνω Σχολές ή τα Τμήματα/Εισαγωγικές Κατευθύνσεις για τις οποίες απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ή προκαταρκτικές εξετάσεις ή πρακτικές δοκιμασίες ισχύουν οι ίδιοι συντελεστές, οι ίδιες επιδόσεις, ο ίδιος τρόπος υπολογισμού βαθμών και μορίων, οι ίδιες προϋποθέσεις εισαγωγής  και γενικότερα η ίδια διαδικασία με το Γενικό Λύκειο. Για την πληρέστερη κατανόηση των ανωτέρω παρατίθεται το ακόλουθο παράδειγμα :
 - Υποψήφιος πέτυχε ΓΒΠ 13 και συγκέντρωσε 13500 μόρια και με τις συγκεκριμένες επιδόσεις συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για όσες Σχολές ή Τμήματα/Εισαγωγικές Κατευθύνσεις δεν απαιτούν ειδικά μαθήματα ή προκαταρκτικές εξετάσεις ή  πρακτικές δοκιμασίες.
- ο ίδιος υποψήφιος στην εξέταση του ειδικού μαθήματος των Αγγλικών πέτυχε βαθμό 8,5 και γι αυτό δεν μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής για Σχολές ή Τμήματα που απαιτούν εξέταση στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών, γιατί στα Αγγλικά δεν πέτυχε τη βαθμολογική βάση.
- επίσης  στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ συγκέντρωσε 2000 μόρια από τις επιδόσεις του, επομένως συμμετέχει  στη διαδικασία επιλογής  για τα ΤΕΦΑΑ με 13500+2000=15500 μόρια.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
A. Σύμφωνα με την με αριθμ. ΕΜ/2/125/13-11-2012 (ΦΕΚ 3010/τ.Β΄/13-11-2012) κοινή Υπουργική Απόφαση, με θέμα: «Καθορισμός αριθμού ιδιωτών που εισάγονται στην Αστυνομική και την Πυροσβεστική Ακαδημία κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 και 2014-2015», και σχετικά έγγραφα των αρμόδιων Υπουργείων, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εισάγονται ιδιώτες. Συγκεκριμένα:
-    Οι Αστυνομικές Σχολές  (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ):  Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και Αστυφυλάκων δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2014.
-    Η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ) θα δεχτεί υποψηφίους (ήδη υπηρετούντες Αστυνομικούς) των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014.
-     Η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ) θα δεχτεί υποψηφίους (που είναι ήδη Πυροσβέστες) των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014.
-    Όσον αφορά στις Στρατιωτικές Σχολές, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 δεν θα δεχθούν εισακτέους η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων. Άρα οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2014.
Β.  Τέλος, όσον αφορά την εισαγωγή στο 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση,   διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα για εισαγωγή με το 10% χωρίς νέα εξέταση ισχύει μόνο για ένα έτος (το αμέσως επόμενο) μετά την τελευταία εξέταση, διατηρώντας τη βαθμολογία που πέτυχαν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτή των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών. 
 esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου