Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Οι «58», ο ΣΥΡΙΖΑ και ο μεταβατικός πρωθυπουργός…

Στο τελευταίο τεύχος (219ο) του περιοδικού «Επίκαιρα» δημοσιεύεται ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ του Μανώλη Κοττάκη με τον τίτλο « Ευσεβείς πόθοι των 58 για μεταβατική κυβέρνηση χωρίς εκλογές». Ο τίτλος είναι εύγλωττος και συνδέει ευθέως την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, ουσιαστικά του εκσυγχρονιστικού και σημιτικού μπλοκ μέσω της απορρόφησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με τα σενάρια για αλλαγή πρωθυπουργού από την παρούσα βουλή. Εκείνο που έχει ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είναι ότι  αυτά αποτυπώνονται ως μέρος ενός σχεδιασμού στο πλαίσιο μιας μετάβασης που θα φέρει στην κυβερνητική εξουσία το ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός εκ πρώτης όψεως παράδοξο.
Πιο συγκεκριμένα τα «Επίκαιρα» σημειώνουν ότι στόχος της κίνησης των «58» είναι μετά από τυχόν ήττα της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά στις ευρωεκλογές να θέσουν θέμα αλλαγής πρωθυπουργού και
«συγκρότησης κυβέρνησης προσωπικοτήτων από την παρούσα Βουλή και να αποτελέσει γέφυρα που θα προετοιμάσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μετά από εκλογές». Επιπλέον στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται επίκληση ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και με βάση αυτές τις ζυμώσεις αναφέρεται ότι θα επιδιωχθεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος μια μεταβατική κυβέρνηση ολίγων μηνών με επικρατέστερο υποψήφιο για πρωθυπουργό τον Τάσο Γιαννίτση προκειμένου να κλείσει την τελική συμφωνία με τους Γερμανούς για το χρέος και να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Σύμφωνα με άλλο άρθρο στο ίδιο τεύχος του περιοδικού αυτή την εκτίμηση για το ρόλο των «58» φαίνεται να συμμερίζονται και «βενιζελικά» στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας την κίνηση των «58», ως «δεξαμενή απ’ την οποία μπορεί να επιλεγεί μια λύση τύπου Παπαδήμου».
Το καινούργιο στοιχείο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι ότι επιχειρείται να ενταχθεί σ’ αυτή τη συζήτηση και ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι που δεν ήταν σαφές όταν γνωστοποιήθηκαν οι διεργασίες για νέο κυβερνητικό σχήμα από την παρούσα βουλή. Μάλιστα όπως εξηγείται απ’ το σχετικό θέμα των «Επικαίρων» η καινούργια διάσταση που δίνεται στην υπόθεση οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να παίρνει κεφάλι έναντι της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και αυτό φαντάζει μη αναστρέψιμο. Στο πλαίσιο αυτό προεξοφλείται απ’ την ίδια αρθρογραφία και αλλαγή στάσης κυρίαρχων ΜΜΕ που ως τώρα στέκονταν με αντιπαλότητα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Το σενάριο αυτό καταρχήν φαίνεται να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ως τώρα αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ως προς την κίνηση των 58 για την κεντροαριστερά αλλά και με τις ζυμώσεις για αλλαγή πρωθυπουργού απ’ την παρούσα βουλή που είδαν το φως λίγους μήνες πριν. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πριν λίγο καιρό την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ξεκαθάριζε δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα απευθυνόταν προς τον Αντώνη Σαμαρά απ’ το βήμα της βουλής, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές και δεν τον αφορούν τα σενάρια μιας κυβέρνησης από την παρούσα βουλή με μεταβατικό πρωθυπουργό. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης προανήγγειλε τότε σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα από κινήσεις που θα γίνουν εκτός ΣΥΡΙΖΑ και δικαιολογούσε έτσι την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής, προκειμένου να μπει σφήνα στις εξελίξεις, ενώ αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε απ’ τις στήλες της Αυγής σε προσκλητήριο «αποστασίας» -όπως ερμηνεύτηκε από την κυβέρνηση- προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε να στοχοποιεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως τον αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και εξακολουθεί επίσημα να είναι η διενέργεια εκλογών χωρίς μεταβατικού τύπου λύσεις απ’ την παρούσα βουλή.
Αυτό πάντως που φαίνεται είναι μια προσπάθεια εγκόλπωσης του ΣΥΡΙΖΑ στους κόλπους του συστήματος. Μάλλον κάπως έτσι μπορεί να ερμηνευτεί καλύτερα η κίνηση του Βήματος να προσπαθήσει να «εκθέσει» τον Αλέξη Τσίπρα για το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών του με τους ευρωπαίους αξιωματούχους και κυρίως τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ή τα άρθρα στην ίδια εφημερίδα που μιλάνε ακόμα και για μεγάλο συνασπισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ή οι παροτρύνσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τους πειραματισμούς τύπου Γιώργου Παπανδρέου στο επίπεδο των διεθνών γεωοικονομικών και γεωπολιτικών σχέσεων της χώρας. Κάπως έτσι μπορεί να εξηγηθεί και τι πραγματικά υπαινισσόταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος που ζητούσε μια νέα εθνική συμφωνία στην οποία θα έβαζαν πλάτη το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Προς το παρόν θέλει μόνο να κεφαλαιοποιήσει και να παγιώσει τη δημοσκοπική του πρωτιά και σε κάθε περίπτωση θέλει να αποφύγει να αναμιχθεί στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία με τους δανειστές αν πρώτα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την επιβολή των δικών του όρων στο πολιτικό παιχνίδι εντός της χώρας. Το αν είναι σε θέση να το καταφέρει μάλλον δεν εξαρτάται μόνο απ’ τον ίδιο…
Κάλχας 
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου